25 Април 2024 г. Четвъртък

"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"

2014-08-06 14:33:30
Получаваме информация за това, увери Доналд Туск, Снимка: Reuters


Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той на пресконференция във Варшава.

Русия провежда военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия", пише БТА.

Властите в Полша са едни от най-яростните критици на действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, посочна NEWSru.com. Те многократно призоваха за засилване на силите на НАТО в Източна Европа заради военна заплаха, идваща според тях от Русия. Самият премиер Туск се обяви за засилване на санкциите срещу Русия и предлага мерки, които чувствително ще ударят руската икономика. През април той предложи на европейските си колеги да се консолидират с цел намаляване на зависимостта от руския газ чрез създаване на общоевропейски енергиен съюз. 

Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите, включително и с оръжие. След налагането на остри санкции на фона на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област, свален според западни страни от подкрепяните от Москва сепаратисти, експерти заговориха за възможна подготовка на нахлуване на руската армия в източната част на Украйна. 

Според западни анализатори Москва може в най-скоро време да предприеме бойни действия в Украйна. Не е изключено нахлуването да бъде наречено „миротворческа операция“, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС. Западът посочва като тревожни тенденции продължаващото концентриране на руски войски близо до границата с Украйна, което Москва отрича, както и нарастващия брой военни учения. 

Специално за отпор на наближаващата руска „агресия“ страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като справедливи призивите на западни лидери към ръководството и членовете на НАТО за мобилизация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна. „Агресията на Русия срещу Украйна накара някои да призоват за това НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки. Напълно съм съгласен“, написа Расмусен във „Файненшъл таймс“.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати