23 Април 2024 г. Вторник

Граждани от Реформаторския блок издигат Радан Кънев за председател

2014-08-06 14:28:33
Мнозинството от членовете на Гражданския съвет към Реформаторския блок ще представят днес декларация с призив за обединение на блока. Те настояват блокът да има председател, който да бъде избран възможно най-скоро, и застават зад номинацията на лидера на ДСБ и досегашен говорител на дясното обединение Радан Кънев, научи "Дневник" от членове на съвета. Днес от пресцентъра на блока разпространиха и декларация с номинацията на Кънев.

В общата позиция няма да участват политическите представители на Гражданския съвет. Той се състои от 39 души, като партиите от блока имат по трима членове в него.

След 9-часови разговори, последвали оставката на Радан Кънев като говорител в понеделник, партиите се обединиха около идеята да бъде излъчен един лидер. Разминаванията са за процедурата, с която той да бъде избран. Позициите все още не са ясни, но членове на Гражданския съвет се опасяват, че ако изборът се забави, обединението може да се разпадне преди изборите. В мотивите си за оставката лидерът на ДСБ предупреждава, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реално управлява блока, като се среща поотделно с членове на партиите. Предстои работна група да изготви промени в учредителното споразумение на коалицията, за да влезе в него фигурата на председателя.

Зад Кънев застават ДСБ, партията на Корман Исмаилов НПСД, БЗНС и мнозинството от членовете на Гражданския съвет. Срещу него са хора от формацията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) и СДС, въпреки че двете партии първи обявиха нуждата от засилване на лидерството в коалицията. В понеделник Кунева е съобщила, че няма намерение да става председател на блока, разказаха участници в срещата. 

В декларацията, разпространена днес от пресцентъра на блока и подписана от 15 членове на Гражданския съвет, се настоява за незабавни действия за консолидация на блока с първа стъпка избор на Кънев за председател. Авторите подкрепят мотивите му за оставката от говорителския пост и посочват, че той е назовал публично проблемите и е посочил решения.

От съвета искат ръководствата на петте партии да отговорят на очакванията на гражданите за политическа алтернатива, способна да осъществи радикални реформи и да изведе държавата от тежката политико-икономическа криза. И посочват, че очакват Председателството, което се състои от членове на всяка от партиите и един представител на Гражданския съвет, да свика конгрес не по-късно от началото на септември, на който консолидацията и разширението на блока да продължи.

"Обединени от убеждението за необходимостта от постигане на горните цели и за истински реформи в България, даваме начало на гражданска инициатива за създаване на единна политическа формация "Реформаторски блок", посочват авторите и апелират към всички членове и симпатизанти на обединението да ги подкрепят. 

Пълният текст на декларацията:

ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА на членове на Гражданския съвет и симпатизанти на Реформаторския блок

Ние, долуподписаните, членове на Гражданския съвет (ГС) и симпатизанти на Реформаторския блок (РБ), споделяйки мотивите на Говорителя на РБ за оставка:
  • настояваме за незабавни дейстия за консолидация на Блока с първа стъпка избор на Председател на Реформаторския блок. Номинираме за Председател на РБ г-н Радан Кънев, който назова публично проблемите и посочи решения;
     
  • призоваваме ръководствата на партиите в РБ да отговорят на очакванията на гражданите за политическа алтернатива, способна да осъществи радикални реформи и да изведе държавата от тежката политико-икономическа криза;
     
  • очакваме Председателството на РБ да изпълни задължението си за свикване на Съюзен конгрес не по-късно от началото на м. септември, на който консолидацията и разширението на Блока да продължи.
     
Обединени от убеждението за необходимостта от постигане на горните цели и за истински реформи в България, даваме начало на гражданска инициатива за създаване на ЕДИННА ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ "РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК".

Апелираме към всички членове и симпатизанти на Реформаторския блок да ни подкрепят в усилието ни за консолидация и за изграждане на силна и работеща алтернатива на статуквото в България. Алтернатива, която убедително да спечели доверие на предстоящите избори и да бъде незаобиколим фактор за бъдещо демократично реформаторско управление – управление в интерес и в името на българските граждани.

Гражданската ни инициатива е отворена за присъединяване от всички организации, членове и приятели на Реформаторския блок.

Подписали инициативата:

Проф. Нели Огнянова
Проф. Тодор Танев
Стоян Радев
Юлиана Николова
Виктор Лилов
Гроздан Караджов
Димитър Бечев
Петър Славов
Трайчо Трайков
Мартин Димитров
Иван К. Иванов
Гергана Николова
Даниела Таринска
Зора Генчева
Ралица Ковачева
Евгени Кънев
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати