20 Април 2024 г. Събота

Георги Близнашки официално пое властта

2014-08-06 14:06:57
Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет.

В началото й прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Това е второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев назначава и четвъртото от демократичните промени насам.

Имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер, се обърна премиерът в оставка Пламен Орешарски към наследника си Георги Близнашки, като посочи, че служебните премиери са най-успешни, но заради краткото време и липса на законодателна власт, не могат да предприемат структурни реформи.

В словото си Орешарски описа ситуация на нарастващи дългове, растяща безработица, дълбока институционална криза, икономическа депресия, енергетика в колапс, които заварил преди година.

Ръководехме се от интереса на хората, постигнахме добри резултати, отчете той, като допълни, че бизнес индикаторите са показали подобрение в края на май. Орешарски изтъкна, че въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите търговски банки с успех е реализирана емисията облигации.

Нивото на фискалните резерви днес е над 8.5 млрд. лева, обяви Орешарски, според когото това гарантира по-спокойно управление на публичните финанси. 

За последната година премиерът в оставка описа подобрение на бизнес средата, намаление на административната тежест, ускоряване на усвояването на еврофондовете, справяне с бежанската вълна, реализиране на програми със стабилизиращ ефект, първи стъпки в дългоотлагани реформи и др.

Напълно готово е и споразумението за партньорство за следващия програмен период, предстои то да се одобри от ЕК, напомни Орешарски.

По думите му направена е и крачка напред по отношение на доходите и пенсиите, макар и не такава, каквато са очаквали българите. 

Той подчерта, че правителството му е изпълнило голяма част от поетите ангажименти.

Служебният кабинет ще управлява България в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, но е възможно мандатът му да продължи по-дълго, ако сформирането на правителство след вота се забави. Служебното правителство управлява без парламент. 42-то НС беше разпуснато днес с указ на президента Росен Плевнелиев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати