Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 21
Начало arrow Политика arrow Близнашки обеща стабилност и прозрачност в управлението

Близнашки обеща стабилност и прозрачност в управлението

  Print E-mail
2014-08-06 09:10:54
източник: dnes.bg

Снимка: БТА


Целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението, обеща служебният премиер проф. Георги Близнашки веднага след като беше представен от президента Росен Плевнелиев днес.

Днес официално изпълнителната власт ще бъде предадена и приета на церемония в Министерския съвет, а 42-то НС разпуснато с указ на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава съобщи, че служебният кабинет ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар и ще предложи актуализация на бюджета в първите дни на 43-то НС.

Близнашки декларира още, че кабинетът му ще работи да внесе стабилност, да подобри образа на България пред партньорите ни и да продължи работата по ключови реформи.
По думите му това изисква повече отвсякога придържане към Конституцията и законите на страната „за възстановяване на обществения морал и за изграждане наново на доверието на гражданите към държавните институции“. 

Близнашки обеща, че всички министри ще се придържат към принципа на законността като основен конституционен принцип. 

Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко добра администрация, която остава отзивчива към нуждите на обществото като цяло и към отделните граждани, смята новият служебен премиер. 

Той призова за национална солидарност към пострадалите от наводненията и да се помолим „природата да бъде по-милостива“. Няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, заяви новият служебен премиер във връзка с наводненията, сполетели страната и обеща те да бъдат подпомогнати. 

Новият служебен премиер декларира, че кабинетът му ще се противопостави твърдо на всякакви опити за опорочаване на вота на хората на 5 октомври. Нека да не се забравя, че отговорността и тежестта на този избор е граждански дълг на всеки един от нас, апелира той. 

В заключение професорът каза, че в продължение на 405 дни българските граждани са демонстрирали твърда воля и решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения „в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната“. 

Според него следващата стъпка е да участват активно в предизборната кампания и направят своя избор на 5 октомври. Властта се връща при своя суверен, нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба, подчерта той. 

Близнашки изрази увереност, че предстоящият предсрочен вот ще предизвика широка обществена мобилизация и висока гражданска активност. Той напомни, че само така ще имаме легитимен резултат, който няма да се оспорва, и „ясно и несъмнено изразено мнозинство в НС“. 

Служебният премиер декларира пред президента, че министрите ще направят всичко по силите си да изпълнят своя дълг и оправдаят гласуваното им доверие. 

Преподавателят по конституционно право ще има четирима заместници. Първа бе представена Екатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране. Захариева бе вицепремиер и в първия служебен кабинет на Плевнелиев. 

Дългогодишният шеф на НОИ проф. Йордан Христосков ще е служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика. 

Христо Иванов ще бъде служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието. Той е програмен директор на Българския институт за правни инициативи. 

Илияна Цанова ще е служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Тя заемаше същия пост и в предишното служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев. 

Васил Щонов става служебен министър на икономиката и енергетиката. Той е възпитаник на американски университети, със значителен опит като инвестиционен банкер. 

Мирослав Ненков ще поеме здравеопазването. Той е началник на отделение във ВМА. 

Йордан Бакалов става служебен министър на вътрешните работи. Той е експерт по национална сигурност и дългогодишен парламентарист. 

Бившият шеф на ДФЗ Румен Порожанов ще бъде служебен министър на финансите.

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е била в управителния съвет на АПИ.

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката до момента бе секретар на президента по връзки с гражданското общество. 

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната. Бившият зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов ръководи Института по информационни технологии в сигурността към БАН и беше шеф на агенция в НАТО. 

Даниел Митов става служебен министър на външните работи. Той е бивш зам.-председател на ДСБ. 
Мартин Иванов ще е служебен министър на културата. Той е доктор в Института по история на БАН. 

Тройната олимпийска медалистка Евгения Раданова поема Министерството на младежта и спорта. 

Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните, досега е заемал различни позиции в ДФЗ. 

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите тръгва като експерт от най-малките постове в министерството.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Господинът с жълтите гащи говори глупости. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападките на лидера на "Воля" Веселин Марешки по свои адрес в ефира на ...
  Новини Бой при патриотите. Това се приказва в кулоарите на Народното събрание.Валентин Касабов от НФСБ ударил лидера на Атака Волен Сидеров според слуховете.Репортер на "Алфа ТВ"Защо ...
  Новини Коалицията е достатъчно стабилна, осъзната и то не заради властта. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.Борисов благодари на вицепремиерите си за загърбеното его. Той заяви, че вече ...
  Новини Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина. Това заяви в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод изказване на ...
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?