Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Август 23
Начало arrow България arrow За Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София - област е обявен жълт код

За Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София - област е обявен жълт код

  Print E-mail
2014-08-06 08:56:03
източник: news.bg

В шест области на страната за днес е обявен жълт код за дъжд и гръмотевици, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) очакват за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки, предупреждават синоптиците.

За старопланиниските райони на София - област се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, като на места те ще достигнат и до 35-40 л/кв.м за денонощие.

Утре на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за интензивни валежи в западната и централната част на страната. Очакваните количества ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв.м.

Според прогнозата в четвъртък на много места в Западна и Централна България ще паднат краткотрайни, в отделни райони - интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. Очакваните количества са между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места и до 20-30 л/кв.м.

В петък следобед в Западна България на отделни места ще има краткотрайни валежи, с количества от 5-10 л/кв.м.

Синоптиците припомнят, че жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание при работите на открито. От НИМХ съветват хората да следят прогнозите за времето и да не поемат излишен риск.

Оперативното звено на МОСВ е активирано.

Междувременно от пресцентъра на МВР информираха, чеслужителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" предприемат превантивни действия във връзка с очакваните валежи и повишаване на нивото на реките.

Създадени са екипи за наблюдение на водното ниво, критичните участъци и състоянието на хидротехническите съоръжения по поречието на реките съвместно с компетентните структури на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните и кметовете на общини.

Освен това се отстраняват предмети, препречващи водните течения. Определят се и местата, които трябва да бъдат укрепени с инертни материали и чували с пясък.

Предупреждения за очакваните високи води са изпратени до общинските съвети за сигурност и диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВиК дружества.

От пожарната уверяват, че е създадена нужната организация за извършване на аварийни дейности по елементи на хидротехнически съоръжения, като отваряне или затваряне на изпускатели и технически улеи, удълбочаване на преливници, тампониране, прорязване и други.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?