Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 13
Начало arrow България arrow За Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София - област е обявен жълт код

За Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София - област е обявен жълт код

  Print E-mail
2014-08-06 08:56:03
източник: news.bg

В шест области на страната за днес е обявен жълт код за дъжд и гръмотевици, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) очакват за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки, предупреждават синоптиците.

За старопланиниските райони на София - област се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, като на места те ще достигнат и до 35-40 л/кв.м за денонощие.

Утре на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за интензивни валежи в западната и централната част на страната. Очакваните количества ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв.м.

Според прогнозата в четвъртък на много места в Западна и Централна България ще паднат краткотрайни, в отделни райони - интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. Очакваните количества са между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места и до 20-30 л/кв.м.

В петък следобед в Западна България на отделни места ще има краткотрайни валежи, с количества от 5-10 л/кв.м.

Синоптиците припомнят, че жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание при работите на открито. От НИМХ съветват хората да следят прогнозите за времето и да не поемат излишен риск.

Оперативното звено на МОСВ е активирано.

Междувременно от пресцентъра на МВР информираха, чеслужителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" предприемат превантивни действия във връзка с очакваните валежи и повишаване на нивото на реките.

Създадени са екипи за наблюдение на водното ниво, критичните участъци и състоянието на хидротехническите съоръжения по поречието на реките съвместно с компетентните структури на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните и кметовете на общини.

Освен това се отстраняват предмети, препречващи водните течения. Определят се и местата, които трябва да бъдат укрепени с инертни материали и чували с пясък.

Предупреждения за очакваните високи води са изпратени до общинските съвети за сигурност и диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВиК дружества.

От пожарната уверяват, че е създадена нужната организация за извършване на аварийни дейности по елементи на хидротехнически съоръжения, като отваряне или затваряне на изпускатели и технически улеи, удълбочаване на преливници, тампониране, прорязване и други.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?