Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юли 16
Начало arrow Политика arrow Кой кой е в служебното правителство

Кой кой е в служебното правителство

  Print E-mail
2014-08-05 17:56:38
източник: dnevnik.bg

На официална церемония в президентството държавният глава Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство. То поема управлението на страната след оставката на кабинета "Орешарски" и трябва да проведе предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. В правителството има 11 мъже и 6 жени.

Ето и кратката визитка на министрите в него:

Премиер - Георги Близнашки
Професорът по конституционно право е бивш депутат в 36-ото и 40-ото Народно събрание и член на БСП. Той беше председател на Инициативния комитет за референдум по изборните въпроси. Автор е на повече от 70 научни труда на конституционно-правна тематика – монографии, студии и статии.

Вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране - Екатерина Захариева
В момента Захариева е началник на кабинета на държавния глава, а в предишния служебен кабинет беше министър на регионалното развитие и благоустройството и вицепремиер по икономическите въпроси.

Вицепремиер и министър по европейските въпроси - Илияна Цанова
Заемаше същия пост в служебното правителство на Марин Райков. Преди това има десетгодишен опит в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вицепремиер и министър по социалните въпроси - Йордан Христосков
Известен е като авторът на пенсионната реформа, започната през 1998 година. Заема същият пост като служебен министър и в правителството на Ренета Инджова през 1994 г. Между 2000 и 2009 г. Христосков оглавява НОИ.

Вицепремиер по вътрешния ред и министър на правосъдието - Христо Иванов
Доскоро беше програмен директор в Българския институт за правни инициативи. От 1997 до 2002 г. е правен експерт в българския офис на Правната инициатива за Централна и Източна Европа на Американската асоциация на юристите.

Министър на вътрешните работи - Йордан Бакалов
Депутат в четири парламента и инженер по образование през март 2013 година обяви, че се оттегля от политиката, след 16 години в нея. Бил член на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, жалбите и петициите на гражданите и постоянната Подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред.

Министър на външните работи - Даниел Митов
Той е сред изненадите в правителството, защото след кратката му политическа кариера в ДСБ и "Движение България на гражданите" е извън публичното пространство. Учил е политология в СУ и европейска интеграция в Италия от 2010 г., с кратко прекъсване работи за Националния демократически институт на САЩ.

Министър на отбраната - Велизар Шаламанов
В периода 1998 - 2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция. След това до 2009 година. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана. От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление, а от 2013 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Министър на финансите - Румен Порожанов
От февруари 2014 г. е председател на управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове. Работи в Министерството на финансите от 1992 година до 2011 година, като стига до позицията началник на Кабинета на министъра на финансите (август 2009 - март 2011 г.). Изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 година.

Министър на икономиката и енергетиката - Васил Щонов
От 2010 година е директор "Стратегии" и "Програмно съдържание" в кабелния оператор "Близу". Преди това е бил консултант в "Маккинзи", където е работил по стратегически проекти с водещи телеком оператори в Европа. Бил е и инвестиционен банкер в САЩ.

Министър на земеделието - Васил Грудев
От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", в който работи от 2006 г. От септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на фонда.

Министър на транспорта - Николина Николова
Николина Ангелкова, по известна като Николова, е съветник на държавния глава по европейско регионално сътрудничество. През 2011 г. е член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси.

Министър на здравеопазването - Мирослав Ненков
В периода март - май 2013 г. е бил заместник–министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков. От 2009 г. досега е координатор по донорство и изпълняващ длъжността началник отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при ВМА - София.

Министър на околната среда и водите - Светлана Жекова
Започва професионалната си кариера в държавната администрация през 1999 година в отдел "Европейска интеграция" на Министерството на околната среда и водите. От май 2004 г. досега заема различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС, като от 2008 година досега е ръководител на сектор "Околна среда" в него.

Министър на образованието - Румяна Коларова
Социолог по образование и университетски преподавател по политология, тя е позната повече, като коментатор на политическата ситуация и изборни резултати. От 12 декември 2013 г. до момента Коларова е секретар на държавния глава по връзките с гражданското общество.

Министър на културата - Мартин Иванов
Секретар на президента по култура, образование и национална идентичност от миналата година. В периода 2011 - 2013 година е председател на Държавната агенция "Архиви". Преподавател по стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси, автор на над 150 научни публикации и 7 монографични изследвания.

Министър на спорта - Евгения Раданова
Единственият български спортист, който е участвал на лятна и зимна олимпиада, тя има три медала от зимни олимпиади в дисциплината шорттрек, но подобно на предишния служебен министър Петър Стойчев е с относително малък административен опит. Отскоро е член на Българския олимпийски комитет и беше част от телевизионния екип на БНТ за отразяването на олимпиадата в Сочи. Раданова беше и съветник на спортния министър от правителството на ГЕРБ Свилен Нейков.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  Новини След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?