28 Март 2024 г. Четвъртък

Какво да очакваме от Реформаторския блок?

2014-08-05 09:07:20
Какво се случва в Реформаторския блок? 

Този въпрос за пореден път стана особено актуален, когато лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че подава оставка като говорител и го направи с остро изявление за работата в блока и за влиянието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов върху него. 

След среща, продължила близо девет часа, Изпълнителният и Гражданският съвет на обединението не взеха решение кой да го замести, но се разбраха да още във вторник да продължат да обсъждат промени в структурата, които да ги обединят преди изборите - една от тях е блокът да има един председател.

Новината за оставката потвърди, че напрежението, предизвикано от резултатите на евровота не се е уталожило, а явно се засилва, заради предстоящата подготовка за извънредните избори и заради темата, в която РБ сякаш се е оплел - възможна ли е коалиция с ГЕРБ, при какви условия, резултати итн.

"Бавно, но вървим напред"

Оставката на Кънев като говорител поставила проблемите на масата и това било оценено положително от някои участници в ръководните органи на блока по време на срещата. "По-добре да говорим сега, отколкото след месец", коментира представител на Гражданския съвет. "Бавно, но вървим напред", каза друг.

Липсата на официални коментари на лидерите на партиите в блока Меглена Кунева ("Движение България на гражданите"), Божидар Лукарски (СДС), Корман Исмаилов (НПСД) и Николай Ненчев (БЗНС) също затрудниха обясненията за случващото се и прогнозата какъв ще е ефектът. Радан Кънев говори пред медии, но само за решението и мотивите си.

Липсата на съобщение за резултати след дългата среща показа, че Реформаторите все още не са преодолели и един от основните недостатъци, заради които често са критикувани - бавно вземане на решения.

Докато те заседаваха, в социалните мрежи (в които привържениците на блока са особено активни) течаха коментари от това, че случващото се е "политическо самоубийство" на дясната коалиция, разпад на блока, неразбиране на действията на Кънев до силна подкрепа за него и позицията му.

Привечер участници от срещата обаче излизаха оптимистично настроени и отново говореха за единство в РБ, видя репортер на "Дневник". Те отказаха официални коментари и отклоняваха въпросите за след утре (5 август) когато продължат да обсъждат промени в структурата.

Как се стигна до оставката на Кънев

Повод за оставката на Кънев като говорител е разминаването в позициите на партиите за актуализацията на държавния бюджет. Четири дни след като официално от блока обявиха, че промените в бюджета ще отворят вратата за спирала от дефицити и задлъжнялост, лидерите на СДС и "Движение България на гражданите" (ДБГ) Божидар Лукарски и Меглена Кунева подкрепиха президента Росен Плевнелиев в искането му за актуализация и с изискване за реформи, като аргументът им беше, че "числата ги убедили".

Самият Кънев се опита да защити промяната със същия аргумент, но днес посочи позицията за бюджета като "кулминация" в процеса, че се поемат самостоятелни ангажименти и че се търси "арбитраж от външни фактори". Представители на блока твърдят, че самият Кънев първоначално бил за промени в държавния бюджет, обещал това при президента, а после позицията била променена. Той категорично отрича.

Проблемите в блока обаче са от много по-отдавна - съревнованието между водената от Кънев ДСБ и партията на Кунева започна още преди евроизборите, но се превърна в открит конфликт, след като кандидатът на ДСБ Светослав Малинов с преференциален вот измести Кунева от първото място в листата и спечели единственото място за блока в Европарламента.

Изненадващото в изявлението на Кънев днес обаче беше твърдението му, че лидерството на блока се осъществява от Бойко Борисов, а позициите - се формирали чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ. Лидерът на ДСБ заяви, че действието му е в полза на единството в блока. "Аз искам доверие от гражданите, а не постове при Борисов", коментира Кънев. Позицията му среща подкрепата на част от членовете на Гражданския съвет, на БЗНС и на партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство". От другата страна са ДБГ и СДС. "Обвиняемите отричат", коментира участник в днешното заседания реакциите от ДБГ и СДС на твърденията на Кънев, но отказа подробности.

Оставката на говорителя обаче е била посрещната положително и от двете страни – като принципен жест от привържениците му и с облекчение от противниците.

Промените в блока – ще разрешават конфликтите с един лидер

Предстои петте партии да се споразумеят за промени в структурата, така че да бъде излъчен един лидер на блока, но не е ясно докага трябва да вземат тези решения. Принципно те вече имат таково споразумение, но различията в позициите са как да бъде избиран той. Не е ясно и дали фигурата на говорителя ще се запази.

Сега дясното обединение има Изпълнителен съвет от 21 души, който взема основните решения и обсъжда общите позиции, и Граждански съвет, който включва 45 души и отговаря за по-големи въпроси като коалиционната политика и разширяването на блока. Петима партийци и един член на Гражданския съвет пък формират председателство, което да представлява коалицията по време на избори. Решенията в Гражданския съвет се вземат с консенсус и затова по-бърза развръзка би била изненадваща, припомниха днес реформатори.

Друго, което обсъждат е да бъде изготвена и "пътна карта" за развитието на блока в "единен политически субект" - една от основните точки в учредителното споразумение, за която реални действия досега не са предприети. Ако такъв план за действие бъде приет, лидерите на формациите ще бъдат длъжни да го следват.

Сред промените, които не е изключено да бъдат приети в бъдеще, е и отпадането на квотите в предизборните листи на блока. Те обаче ще се запазят за предстоящия предсрочен парламентарен вот. За евровота квотите се определяха от резултатите на партиите на последните парламентарни избори.

Странични ефекти в ДСБ

Не е изключено с решението си да подаде оставка като говорител Кънев да тушира настроения срещу Реформаторския блок и вътре в ДСБ. Недоволни от близостта с партията на Кунева, сред които напр. бившият министър на здравеопазването в кабинета "Костов" Илко Семерджиев, открито критикуват лидера си, че изменя на дясното, иподсказват, че не е изключено да се присъединят към алтернативна коалиция около доскорошния коалиционен партньор на ДСБ "Български демократически форум".

Същевременно признанието на Кънев, че формацията му държи пари на влог в критикуваната от него Корпоративна търговска банка (КТБ), го постави в трудна ситуация. От една страна той трябваше да се извинява на избирателите си, а от друга – да уверява, че не е в конфликт с дългогодишния председател Иван Костов, който не смята влоговете в КТБ за проблем.

Други противници на Кънев твърдят, че той и заместникът му Петър Москов се срещнали с лидера на ГЕРБ. Самият Борисов уверява, че поддържа контакти с Реформаторите, а наскоро в интервю за "Нова телевизия" дори успя да ги обвини, че му извиват ръцете, като поставят условия той да не бъде премиер в следващия кабинет.

Днес Борисов реагира лаконично, но в типичния си стил във "Фейсбук" - "толкова съм свикнал някой да оправдава неуспеха си с мен, че дори не ми се коментира казаното от г-н Кънев, защото истински се надявам, че Реформаторският блок ще бъде наш партньор". 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати