20 Април 2024 г. Събота

В Мизия водата се оттегля. Остава калта

2014-08-05 08:51:45

Водата  на река Скът бавно се оттича от Мизия, но оставя след себе си тонове кал и тиня. Вчера водата спадна с 60 сантиметра, тази нощ с още 40 , съобщи за БНТ  кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски. Остава бедственото положение в града, а в близкото село Крушовица започва отводняване.

Първоначалният оглед на щетите от поражението започна. Създадена е организация за подаване на заявления за еднократни помощи, за което на засегнатите семейства ще помагат социални работници. Засега данните са за над 100 рухнали къщигаражи, стопански постройки. Припомняме,че Прокуратурата се самосезира и започна разследване за причините и виновните за потопа.

Жандармерията охранява наводнените домове, защото сред местните се появиха притеснения за мародерства.

Четири пункта са организирани от Българския червен кръст за раздаване на минерална вода, суха храна и одеяла. Припомняме, че от доброволческата организация призоваха вчера големите фирми и търговски вериги да започнат да даряват бутилирана вода, трайни хранителни продукти и средства. Пари се събират и с смс-кампания на кратък номер 1466.

Хората се организират и във Фейсбук група в помощ на бедстващите райони в страната. В тяхната инициатива се включи и куриерска компания, която ще транспортира безплатно  в следващите три дни помощи и стоки от първа необходимост за пострадалите от наводнението в Мизия, пише Дарик.

Пратките ще бъдат транспортирани до Враца, а оттам военни автомобили ще ги превозват до пострадалия град Мизия. Условията на куриерите са пратките да са с максимален размер 50/50/50 см, да не съдържат развалящи се стоки, а трайни продукти, санитарни и хигиенни материали. Друго условие за безплатен транспорт на помощите е пакетите да съдържат опис на съдържание и количество на изпращаното дарение

Междувременно в Мизия дойде и добра новина. Роди се първото бебе след бедствието. Родителите му сасемейство с наводнена къща, съобщи БГНЕС. Момиченцето на име Никол е третото дете в семейството и се появи на бял свят вчера вечерта. Семейството вече търси квартира, защото не може да се прибере с новороденото в наводнения си дом.

В община Бяла Слатина, където също има големи поражения вследствие на наводнението, вече работят 15 спасителни екипа.

В същото време Министерството на околната среда и водитепредупреждава за нова опасност от преливащи реки.Следят се нивата на 17 реки в страната. Поройните дъждове през последните дни могат да предизвикат наводнения в поречията на реките Войнишка, Видбол, Арчар, горното течение на Лом и притоците й, Огоста,  горните течения на Вит и Осъм, Нишава, в средното и долното течение на Искър, както и в горните течения на Марица, Въча, Арда, Места и Струма, Джерман и Рилска.

През последното денонощие в почти цялата страна нивата на наблюдаваните реки са се понижавали, а без промяна са реките от Черноморския водосбор.

На границата на критичния праг на 95%-ната обезпеченост, определена на база минимални средномесечни водни количества, е р. Струма при гр. Перник, съобщиха от НИМХ.

Голяма част от наблюдаваните реки в момента са с водно количество около и над средномесечното, а с водно количество под средномесечната стойност протичат реките Искър при Нови Искър, Голяма река при Стражица, Провадийска при г. Синдел, Ропотамо при Веселие, Тунджа при Павел баня, Марица при Радуил и Белово, Чепинска при Велинград, Въча при Забрал, Харманлийска при Харманли, Струма при Перник, Речица при Ваксево, Пиринска Бистрица при Горно Спанчево.

На база метеорологичната обстановка ще се запази тенденцията към понижение на речните нива в по-голямата част от страната. Известни повишения на водните нива са вероятни още при Добруджанските реки, северните черноморски реки, р. Тунджа в горното течение и съответстващите притоци, р. Марица в горното течение и съответстващите притоци, всички реки от Рило-Родопската област.

В сряда, в резултат на валежи постепенно отново ще започне повишение на речните нива главно в Западна и Централна България.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати