Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Януари 16
Начало arrow България arrow Плевнелиев обявява служебния кабинет

Плевнелиев обявява служебния кабинет

  Print E-mail
2014-08-05 08:45:37
източник: news.bg

Очаква се днес в 11:00 ч. президентът Росен Плевнелиев да обяви състава и приоритетите на служебното правителство.

Почти сигурно е, че то ще бъде оглавено от професора по конституционно право  Георги Близнашки, който стана  известен с участието си в протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски и с това, че е бивш функционер на БСП.

Възможно е обаче дори името на служебния премиер да се окаже изненада.

Единственото, което към момента се смята за сигурно, е че в правителството ще има  министър без портфейл по изборите, който ще е пряко отговорен за подготовката на извънредния парламентарен вот на 5 октомври.  Вай-вероятният кандидат за този ресор е Димитър Димитров.

Според предварително заявеното намерение, структурата на новото служебно правителството ще бъде същата, както и на кабинета на Марин Райков, но не е изключено към нея да бъдат добавени и други министри без портфейл.

Очаква се служебният премиер да има трима заместници (по икономическата  политика, социалната политика и  усвояването на средства от ЕС).

Като вероятни кандидати за вицепремиери са  сочени шефката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, бившият управител на НОИ Йордан Христосков.

Захариева вероятно ще оглави Министерството на икономиката и енергетиката.

Кандидати за третия вицепремиерски пост са Илияна Цанова, която отговаряше за еврофондовете и в кабинета на Марин Райков, и Христо Иванов, който е сочен като вероятен министър на правосъдието.

Има и вероятност начело на правосъдието да застане правосъден министър в кабинета на Бойко Борисов - Диана Ковачева.

Появиха се информации, че бившият  депутат от СДС Йордан Бакалов ще поеме вътрешното министерство
Кадърът на ДСБ Даниел Митов е сочен за външен министър.

С най-големи шансове за финансовото министерство е Румен Порожанов.

Няма да е изненада, ако и още един бивш служебен министър и настоящ член на президентския екип - Деяна Костадинова, влезе в кабинета. При Райков тя бе социален министър.

Според предварителната заявка от страна на президента Плевнелиев, направена през миналата седмица, приоритетни за служебното правителство ще бъдат ускоряването на плащанията на средствата от Европейския съюз и работата по Споразумението за партньорство на България с Европейската комисия за периода 2014-2020 година.

Тогава държавният глава заяви също, че  служебните министри ще бъдат  проевропейски и надпартийни експерти.

Основната задача, която стои пред служебното правителство, е да гарантира провеждането на честни и избори.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?