Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow България arrow Плевнелиев обявява служебния кабинет

Плевнелиев обявява служебния кабинет

  Print E-mail
2014-08-05 08:45:37
източник: news.bg

Очаква се днес в 11:00 ч. президентът Росен Плевнелиев да обяви състава и приоритетите на служебното правителство.

Почти сигурно е, че то ще бъде оглавено от професора по конституционно право  Георги Близнашки, който стана  известен с участието си в протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски и с това, че е бивш функционер на БСП.

Възможно е обаче дори името на служебния премиер да се окаже изненада.

Единственото, което към момента се смята за сигурно, е че в правителството ще има  министър без портфейл по изборите, който ще е пряко отговорен за подготовката на извънредния парламентарен вот на 5 октомври.  Вай-вероятният кандидат за този ресор е Димитър Димитров.

Според предварително заявеното намерение, структурата на новото служебно правителството ще бъде същата, както и на кабинета на Марин Райков, но не е изключено към нея да бъдат добавени и други министри без портфейл.

Очаква се служебният премиер да има трима заместници (по икономическата  политика, социалната политика и  усвояването на средства от ЕС).

Като вероятни кандидати за вицепремиери са  сочени шефката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, бившият управител на НОИ Йордан Христосков.

Захариева вероятно ще оглави Министерството на икономиката и енергетиката.

Кандидати за третия вицепремиерски пост са Илияна Цанова, която отговаряше за еврофондовете и в кабинета на Марин Райков, и Христо Иванов, който е сочен като вероятен министър на правосъдието.

Има и вероятност начело на правосъдието да застане правосъден министър в кабинета на Бойко Борисов - Диана Ковачева.

Появиха се информации, че бившият  депутат от СДС Йордан Бакалов ще поеме вътрешното министерство
Кадърът на ДСБ Даниел Митов е сочен за външен министър.

С най-големи шансове за финансовото министерство е Румен Порожанов.

Няма да е изненада, ако и още един бивш служебен министър и настоящ член на президентския екип - Деяна Костадинова, влезе в кабинета. При Райков тя бе социален министър.

Според предварителната заявка от страна на президента Плевнелиев, направена през миналата седмица, приоритетни за служебното правителство ще бъдат ускоряването на плащанията на средствата от Европейския съюз и работата по Споразумението за партньорство на България с Европейската комисия за периода 2014-2020 година.

Тогава държавният глава заяви също, че  служебните министри ще бъдат  проевропейски и надпартийни експерти.

Основната задача, която стои пред служебното правителство, е да гарантира провеждането на честни и избори.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?