28 Март 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ и БСП не подкрепят новите извънредни поправки на ДПС за КТБ

2014-08-04 15:32:50
Източници от ГЕРБ коментираха пред "Дневник", че няма да подкрепят идеята на депутата от ДПС Йордан Цонев за нова поправка в актуализацията на бюджета, с която гарантираните влогове в КТБ да започнат да се изплащат веднага, а да не се чака да се изпълни условието на съществуващото в момента законодателство - банката да бъде обявена в несъстоятелност.

Тази сутрин председателят на бюджетната комисия лансира идеята си в телевизионно интервю.

Според ГЕРБ те няма да гласуват такава промяна, защото не се знае откъде ще се вземат парите

ако не се актуализира бюджетът. Освен това с подобно решение се предрешавала съдбата на КТБ да не бъде спасена, коментира депутат от партията. ГЕРБ подкрепят само увеличаване на бюджета на здравната каса, за който обещаха че днес на заседанието на парламента (то започва в 14 часа) ще осигурят кворум. Те са против актуализацията на държавния бюджет.

На заседанието на бюджетната комисия, чийто председател е Йордан Цонев, тази сутрин предложението му също не е било прието. Депутатите на ГЕРБ не са участвали, а тези на БСП са гласували само за допълнителните 225 млн. лева за НЗОК. Цонев е предложил да се изплащат гарантираните влогове до 100 000 евро, като отпадне банковата тайна за публични личности.

Очаква се, че ако се стигне до това, предложението да бъде разгледано в пленарната зала - народните представители от левицата отново няма да гласуват за него, въпреки че те имаха сходно за изплащане на гарантираните влогове, преди да приключи надзора над КТБ, но през промени в Закона за гарантиране на влоговете.

Нови извънредни промени от ДПС за КТБ 

Депутатът от ДПС използва писмо от Европейската комисия, изпратено до финансовия министър Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, за да мотивира искането си за промяната за КТБ. В него от Брюксел напомнят, че изплащане на влогове трябва да започне в 20-дневен срок след като една банка е спряла да работи и няма вероятност да отвори, като то може и да е частично на първия етап.

"Предложението на ДПС по същество е за нов извънреден закон за КТБ. То отново излиза от логиката на действащото законодателство за банкова несъстоятелност и защита на депозитите. В писмото си ЕК никъде не казва, че непременно трябва веднага да се плати на всички. Напротив, казва се изрично, че ако няма достатъчно пари в схемата за гарантиране на депозитите, може да започне частично плащане и това е в съответствие с директивата", коментира банкер, пожелал анонимност, новата идея на Цонев пред "Капитал".
 
Според него

"най-сериозният проблем, е че БНБ и квесторите не са казали какъв размер на депозитите попада под държавна гаранция

Не всички депозити под 100 000 евро са гарантирани. БНБ трябва да отдели стандартните депозити от специалните. Гарантирани са само тези, направени по действащата тарифа на банката".

Той сравнява пред "Капитал" поправката на ДПС с наложилото се през последните дни сравнение за актуализацията на държавния бюджет с "данъкоплатците да подпишат празен чек".

Централната банка все още не е съобщила официално каква е общата сума на депозити в КТБ, които отговарят на всички изисквания, за да бъдат гарантирани . В публикация на "Капитал" се споменава сумата около 3.6 млрд. лв. Ако изплащането е частично, както напомня в писмото си ЕК - парите от фонда за гарантиране (той разполага с 2,1 млрд. лева) може би биха били достатъчно за първия етап.

"Капитал" цитира източници, според които "в КТБ има около 4000 публични фигури, които държат сериозни суми в банката" и че е възможно от тях да идва "натискът да се плати от държавата, без да имат право по закон на това".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати