Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 20
Начало arrow Политика arrow Радан Кънев хвърля оставка, не искам да съм говорител на Борисов, бесен той

Радан Кънев хвърля оставка, не искам да съм говорител на Борисов, бесен той

  Print E-mail
2014-08-04 14:52:52
източник: news.bg

Реформаторският блок е пред разцепване. Това става ясно от заявление на лидера на ДСБ Радан Кънев, с което той си подава оставката като говорител на реформаторите.

Заедно с това Кънев отправя тежки упреци и обвинения към част от партньорите си и макар да не ги назовава конкретно, става ясно, че гневът му е насочен към Меглена Кунева и лидера на СДС Лукарски.

В периода след Европейските избори, трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано. Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси, започва Кънев своето писмо, представено по време на провеждащия се днес Изпълнителен съвет на реформаторите.

Според него ИС е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание.

Радан Кънев коментира, че РБ няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение. Видимо е, че се търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение.

Кулминация според него на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с Президента (направено от Кунева и Лукарски, б.р.), преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт.

Кънев стига още по-далеч, заявявайки, че волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от Бойко Борисов.

По думите му така Блокът не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Реформаторският блок ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя, изтъква Кънев, подчертавайки, че не е приемал да бъде говорител на Борисов.

Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции, заявява още тъмносиният лидер.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?