20 Април 2024 г. Събота

Радан Кънев хвърля оставка, не искам да съм говорител на Борисов, бесен той

2014-08-04 14:52:52

Реформаторският блок е пред разцепване. Това става ясно от заявление на лидера на ДСБ Радан Кънев, с което той си подава оставката като говорител на реформаторите.

Заедно с това Кънев отправя тежки упреци и обвинения към част от партньорите си и макар да не ги назовава конкретно, става ясно, че гневът му е насочен към Меглена Кунева и лидера на СДС Лукарски.

В периода след Европейските избори, трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано. Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси, започва Кънев своето писмо, представено по време на провеждащия се днес Изпълнителен съвет на реформаторите.

Според него ИС е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание.

Радан Кънев коментира, че РБ няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение. Видимо е, че се търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение.

Кулминация според него на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с Президента (направено от Кунева и Лукарски, б.р.), преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт.

Кънев стига още по-далеч, заявявайки, че волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от Бойко Борисов.

По думите му така Блокът не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Реформаторският блок ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя, изтъква Кънев, подчертавайки, че не е приемал да бъде говорител на Борисов.

Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции, заявява още тъмносиният лидер.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати