Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 23
Начало arrow Политика arrow Радан Кънев хвърля оставка, не искам да съм говорител на Борисов, бесен той

Радан Кънев хвърля оставка, не искам да съм говорител на Борисов, бесен той

  Print E-mail
2014-08-04 14:52:52
източник: news.bg

Реформаторският блок е пред разцепване. Това става ясно от заявление на лидера на ДСБ Радан Кънев, с което той си подава оставката като говорител на реформаторите.

Заедно с това Кънев отправя тежки упреци и обвинения към част от партньорите си и макар да не ги назовава конкретно, става ясно, че гневът му е насочен към Меглена Кунева и лидера на СДС Лукарски.

В периода след Европейските избори, трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано. Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси, започва Кънев своето писмо, представено по време на провеждащия се днес Изпълнителен съвет на реформаторите.

Според него ИС е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание.

Радан Кънев коментира, че РБ няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение. Видимо е, че се търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение.

Кулминация според него на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с Президента (направено от Кунева и Лукарски, б.р.), преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт.

Кънев стига още по-далеч, заявявайки, че волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от Бойко Борисов.

По думите му така Блокът не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Реформаторският блок ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя, изтъква Кънев, подчертавайки, че не е приемал да бъде говорител на Борисов.

Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции, заявява още тъмносиният лидер.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?