Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юни 18
Начало arrow България arrow Страх и ужас в Мизия, продължава издирването на бедстващи

Страх и ужас в Мизия, продължава издирването на бедстващи

  Print E-mail
2014-08-04 08:37:55
източник: news.bg

Цяла нощ е продължило издирването на бедстващи в Мизия, съобщава Нова телевизия. Хората са прекарали безсънна нощ, изпълнена със страх и ужас. В спасителната акция участват военни, „Гражданска защита", пожарникари, полиция и доброволци. Те помагат и за разчистването и отводняването.

Припомнямеводна стихия връхлетя Мизия. Евакуирани са стотици. Евакуацията бе извършена с лодки и хеликоптери. До този момент е потвърдена смъртта на една жертва.

Хората цяла нощ са се страхували да не ги залее втора вълна. Въпреки това отново е имало такива, които отказват да бъдат евакуирани. Около 10 души остават в наводнените си жилища, споделя един от спасителите. За две денонощия в региона паднаха рекордно количество валежи - два пъти месечната норма за юли.

Водата е отстъпила с 50 см и започва да се оттича. Тази сутрин е наводнен пътят на два километра от входа за Мизия.

Много от местните, чиито къщи са потопени от водата, са намерили подслон в местната детска градина и общински общежития.

Цяла нощ екипи на Българския Червен кръст са раздавали храна и вода на нуждаещите се.

Охраната на домовете на евакуираните от тази вечер ще се поеме от жандармерията. Директорът на Областната дирекция на МВР-Враца Иван Кирилов обясни, че хората се притесняват от мародерства. В тази връзка органите на реда са предприели мерки. Полицейското присъствие е засилено. Районът е отцепен на 3 - 4 км от града. Всички входно-изходни артерии на града са били обхванати от униформените през нощта.

Започнаха и дебатите за причините, довели бедствието.  Според едни твърдения причина са големият брой язовири в региона, експерти обаче коментират, че не това е причината. По думите на източници от МОСВ, нерегламентирани корекции на коритото на река Скът са довели до приливната вълна, заляла Мизия.

Две трети от града вече има електричество, информира шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР. Днес започва огледът на щетите. По думите на Николов истинската работа е задължение на местната управа, но във възстановяването на града активно ще се включи и държавата.

Освен от междуведомствената комисия, ще се очаква помощ и от Фонда за солидарност на Европейската комисия.

Информацията за изчезнали и затрупани хора се проверява периодично. Досега няма потвърждаване за още жертви, освен за загиналия възрастен мъж, увери главен комисар Николай Николов.

Възстановено е движението по пътя Бяла Слатина - Кнежа, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?