Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow България arrow Над 10 жестоки наводнения сполетяха България за 44 дни

Над 10 жестоки наводнения сполетяха България за 44 дни

  Print E-mail
2014-08-04 08:21:05
източник: dnes.bg

Преглед на пресата 

Невиждано бедствие сполетя град Мизия. Висока приливна вълна се вдигна по река Скът и заля града. Стихията отне живота на двама души. "Има хора, които не желаят евакуация. Почти насилствено ги извозваме", заяви кметът на града Виолин Крушавунски. Нужно е законодателно да се стимулира застраховането на имущество, коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Мързелът е основната причина за бедствията, които ни връхлитат, да причиняват толкова много щети, да вземат и човешки животи, коментира "Труд. Дали в дните преди трагедията всеки е свършил своята работа? Изхвърлил е боклука, където трябва. Почистил е двора си. Не е прекроявал и пристроявал къщата. След отговорността на всеки идва отговорността на интституциите.

Трябва предварителна подготовка за борба със стихиите, казва в интервю за "Дума" Корнелия Нинова, депутат от "Коалиция  за България". "Няма нищо по-страшно от природната стихия, няма нищо по-скъпо от човешкия живот и няма нищо по-важно от това да си организиран и да си изпълняваш задълженията", посочва тя. 

По думите й непременно всички институции трябва да видят как да помогнат на пострадалите. Сред тях има безработни, някои загубиха домовете и покъщнината си. Няма да имат пари да ъзстановяват къщи. Всички ние трябва да направим всичко възможно, за да помогнем, призовава Нинова. За помощ може да се обърнем и от Фонда за бедствия и аварии, и от социалното министерство. Трябва да се помисли, и ако трябва, да се потърси европейска помощ, все пак имаме и български комисар по бедствията и авариите. Необходима е мобилизацията на всички институции, за да помогнем на хората.

Над 10 жестоки наводнения сполетяха България за 44 дни, отбелязва "Сега".

Съвет към президента: да следи бюджета, без квоти в кабинета му", казва в интервю за "24 часа" Меглена Кунева, лидер на "Движение България на гражданите", част от Реформаторския блок. Тя представя позицията на РБ. Доводите за липса на средства в здравната система и разплащане с бизнеса, включително и парите по европейски програми, са сериозни. Затова актуализацията на бюджета е допустима. РБ имат условие - икономии, всеки лев да отива по предназначение. И понеже няма Народно събрание, да се мисли как се осъществява контрол върху харченето и прозрачност на разходите. Един временен обществен съвет около президента е възможност, за да го подпомогне в тази задача. "Предлагаме му да го направи. Отговорността той да играе всички институции в страната е тежка. Всяка крачка оттук нататък ще има един тест - колко успяваме да стабилизираме държавата", посочва Кунева.

"Какви са рисковете, ако няма актуализация на бюджета", коментира в "Сега" Иван Костов, ръководител на Лабораторията за управление на риска. Според него бюджетът трябва спешно да се актуализира. Отказът саботира финансовата сигурност на държавата. Рисковете без актуализация на бюджета ще бъдат следните: 1. Служебното правителство следва да отложи плащанията по обществени поръчки и възстановяването на ДДС, което ще предизвика нова междуфирмена задлъжнялост, забавяне на плащания на заплати и повишаване на безработицата, нова спирала на свиване на потреблението и рецесия.2. Недостигът на финансиране ще принуди болниците да ограничат лечението на пациентите. 3. В случай че не се намери решение за Корпоративна търговска банка до 21.09.2014 г., БНБ ще следва да удължи срока на специалния надзор, което ще усили рисковете за ликвидността на българските банки.4. Финансовата система няма да бъде в състояние да реши каквито и да е политически и социални проблеми през есента. Това ще създаде заплаха за провеждането на изборите. 5. Приходите ще бъдат още по-ниски.6. Още от есента ще се наложи взимането на нови заеми.

"Управляващите трябва да гласуват актуализацията", под това заглавие "Стандарт" събира мнения. Даниела Дариткова, ГЕРБ: Колеги от парламентарната група на ГЕРБ ще попълнят кворума, необходим за откриване на заседанието за актуализацията на бюджета на НЗОК. Приемането й обаче ще зависи от партиите, които все още са управляващи, защото и отговорността е тяхна. Това е техният бюджет, който ние неведнъж предупредихме, че е нереалистичен и трябва да бъде коригиран още в средата на годината. Божидар Лукарски, Реформаторски блок: Трябва да има актуализация на бюджета на НЗОК. Без пари социалният мир ще се взриви.

"Чакат ни серия от политически турбуленции, причините за това са заложени много отдавна. Страната влиза в системна политическа криза. Със сигурност след изборите ще има най-малко политическа нестабилност - дотолкова, доколкото няма да има еднозначен победител, с мнозинство, който да взема политическите и управленските решения в държавата. Така че действително опитите за някакъв политически и социален консенсус са повече от необходими - те са условие, без което просто не можем да продължим напред", заявява в интервю за "Стандарт" доц. Иво Христов, магистър по право и доктор по социология на правото, член на Гражданския съвет на партия АБВ. 

ВМРО и "Национален фронт за спасение на България" подписаха споразумение за съвместно участие в предсрочните парламентарни избори в коалиция "Патриотичен фронт", отбелязва "Капитал Daily". Подписите си под споразумението сложиха председателите на двете формации Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Така ВМРО окончателно се раздели с "България без цензура" на Николай Бареков, с която се яви на изборите за Европейски парламент и дори вкара един евродепутат - зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки. Целта на новата коалиция е влизане в следващото Народно събрание и изместване на "Атака".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?