28 Март 2024 г. Четвъртък

Спасители работят в областите Враца, София, Пловдив, Монтана и Плевен

2014-08-02 16:58:39

Река Скът преля. Снимка: БТА


Обстановката в районите, засегнати от интензивните валежи, постепенно се нормализира. Пожарникари и спасители участват във възстановителни работи в областите Враца, София, Пловдив, Монтана и Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР. До 12.00 часа днес екипите са извършили 73 спасителни дейности.

В област Враца към момента обстановката в най-засегнатите населени места постепенно се нормализира. По-сериозна е ситуацията в Бяла Слатина, където продължава евакуацията на хора, живеещи по поречието на река Скът. Евакуирани са около 250 души.
Водата по улиците на града значително е намаляла. На място има екипи с три спасителни автомобила, лодка и помпа. Сформирани са и екипи, които работят по отводняването на къщи в селата Борован и Нивянин. Продължават действията по отводняване на около 83 жилищни сгради в с. Баница. Две водоноски на ОУПБЗН - Враца са изпратени в село Нивяни за подсигуряване на питейна вода за населението.

Извършва се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на язовирите на територията на област Враца. Водата се изпуска само през преливника и няма опасност от пропукване на язовирните стени. Нивото на река Скът при село Оходен е нормално. Проверени са и нивата на язовир Сухия Скът и язовира в село Чирен.

Поради наводняване е затворен пътят между село Войводово и Мизия. Временно затворен за движение е и пътят Враца – Оряхово. Обходният маршрут е през Враца – с. Софрониево – с. Бутан – с. Гложене – Мизия – Оряхово и обратно.

В област София към настоящия момент е прекъснат пътят за с. Рибарица и пътят от селото до с. Ямна. Екипи работят за разчистването им и възстановяване на достъпа до двете села. Заради прекъснат мост и затрупан път без шосеен достъп са населените места Батулия, Бакьово, Огоя, Ябланица, Буковец и Лесков Дол. Очаква се по-късно днес достъпът до селата да бъде възстановен чрез изграждането на мостово съоръжение.

Организирано е отбиване на водата над пътя за с. Батулия в района на наноса и разчистване на пътното платно. Прекъснат е и пътят до село Лъкатник поради пропадане на пътя гара Лъкатник - село Лъкатник. До селото може да се стигне по черен път. Все още не е възстановено ел. захранването на село Лесков дол.

В област Пловдив паднал мост е прекъснал пътя от село Храбрино към селата Лилково, Ситово и Бойково. Екипи работят по осигуряването на обходен маршрут.

В област Монтана валежите са спрели напълно и обстановката се нормализира. Отводнени са осем мазета на жилищни сгради в областта. Към момента пет екипа работят по отводняването на пет адреса в Монтана, Брусарци и селата Смирненски и Винище.

В с. Обнова, общ. Левски, област Плевен, има наводнени около 25 двора, намиращи се в ниската част на селото. Нивото на водата постепенно спада. Три двора в ниската част на град Искър също са наводнени. Прекъснато е водоподаването в с. Бресте, общ. Червен бряг. Организирана е доставката на питейна вода за жителите на селото.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати