Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow България arrow "Ялови пазарлъци при президента"

"Ялови пазарлъци при президента"

  Print E-mail
2014-08-02 09:32:51
източник: dnes.bg

Снимка: БТА

 

"Ялови пазарлъци при президента", коментира "Труд". Опитът на президента да помири партиите за "актуализация на бюджета" се превърна в предизборна говорилня пред тв камери.

Развитието на дискусията между политическите лидери едва ли е изненадала някого. Фактът, че тя се проведе под светлината на прожекторите, наистина превърна тази среща в предизборно шоу. Всъщност това беше и целта на занятието, организирано от президента. Защото и той си изми ръцете пред обществото: "Ето, тези хора оставят служебното правителство с вързани ръце. Не му дават пари!".

Добре, но кой подписва празен чек за 3 милиарда, без да знае за какво ще се харчат? Даден на правителство, имам предвид не толкова и не само служебното, колкото това, което ще се излъчи след изборите на 5 октомври, за което никой сега не може да каже нищо. Цялата тази среща не беше нищо друго, освен пиар, коментира в "Стандарт" Кольо Колев, социолог.

Поведението на ДПС и неговия лидер Лютви Местан бе най-адекватно и национално отговорно, е мнението на Мира Радева, социолог.

"Криворазбраната актуализация", коментира "Капитал". Икономическите аргументи за спешна актуализация на бюджета са лесно оборими, а за сметка на това има силни политически аргументи срещу поправки сега. Като изключим редакцията в бюджета на здравната каса и (с много условности) тавана на дълга, всичко останало може да бъде свършено в края на годината от парламентарно избран кабинет, който ще носи и политическата отговорност за своите решения.

И ще има много по-голяма яснота какво е истинското финансово здраве на държавата. Защото зад чисто икономическата логика, особено преди избори, винаги се крият други сметки. В този контекст и позициите на парламентарно представените партии около актуализацията едва ли са продиктувани единствено от държавническото им мислене.

"С празни чекове към "личен режим", коментира "Преса". В България беше извършен опит за "преврат", но мнозинството от гражданите така и не го разбраха. С призива си парламентът да разреши на служебното правителство да сключва договори за външни заеми президентът Росен Плевнелиев пробва да разтегли правомощията си и да се самоовласти отвъд позволеното му от конституцията.

Само няколко дни след като президентът лансира идеята за "празния чек" проф. Георги Близнашки, който се похвали, че с него са водени разговори за поста премиер на бъдещото служебно правителство, не реагира.

Конституционалистът явно вече не се тревожи "за злоупотребите с власт през някогашните времена на "личен режим", тъй като е убеден, че президентът е привързан към демократичните ценности и обществения морал.

Но би трябвало да е забелязал абсурда да се позволи сключване на международни договори за заеми на несъществуващо правителство, което отгоре на всичко не е избрано от суверена и работи без парламентарен контрол.

Двама вицепремиери ще има в служебния кабинет, отбелязва "Стандарт". Единият ще отговаря за икономическите въпроси, а другият - за социалните. Това стана ясно след срещата на четирите национално представителни работодателски организации и двата синдиката с президента Росен Плевнелиев.

Човекът, на когото Плевнелиев и бъдещият служебен премиер Георги Близнашки ще поверят най-тежката задача да се овладее икономическата и финансовата обстановка в страната, е настоящият началник на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева.

Че тази отговорност е по силите на юриста, стана ясно по време на мандата на първия служебен кабинет, когато тя заемаше същия пост. Сега обаче правомощията й ще са още повече, тъй като ще е единственият вицепремиер, отговарящ за всички икономически отрасли в кабинета.

"ДАНС и ГДБОП са въоръжените крила на БСП и ГЕРБ", коментира "Сега". Много лесно можеш да познаеш кой е на власт в България. Гледаш коя спецслужба работи активно. Ако Сергей Станишев се разпорежда в Министерския съвет, значи Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е номер 1. Дойде ли Бойко Борисов, се забравя, че тази служба съществува, макар да държи един от най-важните ресори - контраразузнаването.

За сметка на това под светлината на прожекторите излиза главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Промените в службите не са свързани толкова с желанието на едно или друго правителство да бори престъпността активно, колкото с неистовия стремеж да си създадат център на власт и да си гарантират спокойствие откъм службите. ГЕРБ, които засега изглежда ще са победителите на изборите наесен, са решили тотално да прекроят сектор "Сигурност". На практика това значи закриване на ДАНС и възкресяване на ГДБОП.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?