28 Март 2024 г. Четвъртък

Археоастрономи: България може да е люлката на западната цивилизация

2014-08-01 21:20:42

Възможно ли е по българските земи да е живял народ, много по-древен от траките, който 8000 години пр. н. е. е притежавал необикновени познания за космоса и звездите? Три световни звезди на археоастрономията (която изучава от това как хората в миналото са разбирали небесните феномени и каква роля са играли те в културите им) и алтернативната египтология, заедно с проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, бяха събрани от български спонсори и БНТ, за да посетят древни каменни светилища и да преценят дали те биха могли да бъдат доказателство за тяхната теория, че изключително развити човешки култури е имало още в края на ледниковата епоха - а България може да е люлка на западната цивилизация.

Първо трябва да дефинираме какво е цивилизация, казва авторът на бестселъри в областта на египтологията Робърт Бовал, чиято теория за корелацията между пирамидите в платото Гиза и трите звезди в "пояса" на съзвездието Орион, макар и много оспорвана в научните среди, му носи световна известност. Съкровището от варненския некропол например дава заявка за една много развита култура, която ние ще наречем цивилизация, продължава той – сложноорганизирано общество, в което хората изработват артефакти, изкуство и златни предмети, които влизат в това определение.


Според Бовал варненското съкровище (традиционно датирано около късната част на V хил. пр. н. е.) е всъщност с три хилядолетия по-старо, или създадено 5000 години преди появата египетската цивилизация. Ние сме в много ранен етап на проучването, но ако – това е голямо ако, но си струва да се проучи – възрастта им се докаже, това ще промени коренно настоящите възгледи за западната цивилизация. По-късно пред БНТ той каза, че по-късната им датировка вече била установена.

Групата, в която влизат още астрофизикът д-р Том Брофи, работил в НАСА и геологът д-р Робърт Шок, посети няколко тракийски светилища в Родопите от събота до четвъртък, но на тази визита не е стигнала до Варна. Според Брофи, друга следа за развита цивилизация е възможното "астрономическо предназначение" на някои от варненските обекти, както и на кромлеха (каменния кръг) край село Долни Главанак в Източни Родопи, който изследователите намират за изумителна умалена версия на Стоунхендж. Тепърва обаче предстои на групата да преговаря със спонсорите си за евентуално завръщане през следващата година.


На това много предварително проучване направихме някои измервания и взехме проби, каза астрофизикът, който прилага образованието си в археоастрономията, за да изчислява положението на небесните тела в миналото и да ги сравнява с разположението на древни монументи. Той смята, че голямото предизвикателство пред астроархеологията е да докаже, че евентуалните съвпадения са умишлени.

Според някои от защитниците на теорията за корелацията Орион, целия некропол около Гиза, включително Сфинкса, са огледало на нощното небе, а ориентацията и разположението им съответства на звездната карта от 12 500 г. пр. н. е. Хипотезите за възрастта на комплекса получават тежест и от геоложки изследвания като това на д-р Робърт Шок, чието твърдение, че ерозията върху основата огромната статуя е настъпила вследствие не на вятър, а на проливни дъждове, валяли много по-рано от общоприетата му възраст, причинява сериозно вълнение в научните среди през 90-те. В края на краищата теорията му остава алтернативна, като някои климатолози, египтолози и геолози са приемат т.нар. "хипотеза за водната ерозия", но не са съгласни с неговата датировка на климатичните условия.


"Един от основните аргументи срещу моята теория беше, че ако има толкова древна цивилизация, от нея щеше да има други следи. Затова аз прекарах следващите 20 години в търсене и ето че се появиха обекти като Гьобекли Тепе в източна Турция, от 9000-10 000 хил. г. пр. Христа, което според мен е изключително сложна структура, направена от напреднала и, както аз ги наричам, изчезнала цивилизация. " Според д-р Шок много от следите в мегалитите, които в момента се смятат за природни, след на анализ на материала и климатичните промени през хилядолетията могат да се окажат дело на човешка ръка, замаскирано от ерозията и времето. На пръв поглед българските светилища му напомнят на други обекти, които смята за древни. В последната си книга той застъпва тезата, че цивилизация е съществувала още в края на ледниковата епоха преди 14 000 години, но е била унищожена от изключително силно слънчево изригване.

Каква според изследователите е причината традиционната археология и египтология предимно да отхвърля техните теории? Д-р Шок отдава това на липсата на интердисциплинарни изследвания на археологическите обекти, като посочва, че съвсем доскоро египтолозите отказвали да работят със специалисти от други полета като геология например. Ако винаги отхвърляш първото доказателство за нещо, никога няма да направиш откритие и ще буксуваш на едно място, смята той, но за разлика от Бовал казва, че "люлката на западната цивилизация" може да е и Гьобекли тепе в Турция.

Археологията не просто буксува, тя е кататонична, смята пък самия Робърт Бовал. "Аз съм писател, макар и инженер по професия, затова обичам да придавам атмосфера на теориите си. Гледам на светилищата като на праисторически катедрали, чиито библии ние нямаме, но е много ясно, че древните хора са се интересували от звездите. Надявам се предметите от Варненското съкровище да ни помогнат да открием кое съзвездие са виждали. За мен е невероятно, че в България има подобни обекти, за които никой по света не знае. Във Великобритания понякога трябва да се запишеш ден предварително, за да видиш Стоунхендж." Той се надява да убеди спонсорите за последващо проучване, което да включи и български археолози.

По-рано през седмицата известният изследовател на траките проф. Николай Овчаров обяви пред медиите, че теориите на групата на Бовал са литературни измислици, но няма против малко международна слава за българските археологически обекти.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати