25 Април 2024 г. Четвъртък

Две жертви на пороите, десетки селища в бедствено положение

2014-08-01 15:05:52

Две са жертвите на пороите в страната. И двете жертви савъв Врачанско, където количеството на валежите достигна 50 литра на кв. метър.

Припомняме25-годишен пастир е убит от мълния. Младият мъж от село Тишевица е обявен за издирване след началото на проливните дъждовете, които валят от вчера следобед.

Втората жертва е в село Нивянин. Там е загинала възрастна жена, съобщава БиТиВи. Центърът на селото е залят и спасителните екипи се придвижват с лодки. Във врачанскотосело Голямо Пещене евакуират населението. Причината е започнало преливане на язовира на село Мраморен.

Всички пътища в общината са проходими с изключение на този между селата Три кладенци и Лесура. Там шосето е наводнено от водата, която изтича от пропуканата язовирна стена на водоема в землището на Лесура, съобщава Дарик.

В региона няма населени места без електрозахранване. Без вода, поради заливане на помпените станции, са селата Девене, Баница и Върбица. В момента се прави организация на населението да бъде доставена бутилирана вода. Голяма част от къщите в селата в общината са наводнени.

В повечето кметства има помпи и още през нощта е започнало отводняването. То продължава и в момента.

Следи се нивото на всички язовири в региона. При подаден сигнал или преливане хората ще бъдат евакуирани. Два моста са отнесени от пороите в село Девене. На мястото незабавно са изпратени техника и инертни материали.

Има опасност от преливане на язовир „Скът" в село Горно Пещене.

Бели извор е едно от най-сериозно пострадалите селавъв Врачанско, информира БиТиВи. Във водната стихия са се удавили близо 50 животни. В областта е обявено е бедствено положено в селата Нивянин, Борован и Малорад, където продължава да вали, и язовирите са препълнени. В Мездра евакуират хора от по-ниските части на града.

В близкото село Малорад има опасност от преливане на двата язовира. Евакуирани са хората, които живеят до водоемите.

Бедствено положение след поройните дъждове е обявено в 12 села в община Своге. Кметът на общината Георги Петков призовава да не се шофира през Искърското дефиле. Прекъснати са питейните водопроводи в село Владо Тричков, махала Ромча, селата Луково и Батулия и град Своге, допълни главен инспектор Георги Колев от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Своге, цитиран от „Хоризонт".

Вследствие на проливния дъжд е бил залят пътят София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска преминаване само в неотложни случаи. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движеха с ограничена скорост и закъснения.

По-рано днес бедствено положение беше обявено в 7 села в община Родопи. След обилните дъждове е паднала част от подпорната стена на реката преди село Храбрино. Срутил се е и мостът над река Първенецка, съобщава БНР.

Освен Храбрино откъснати остават селата Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Лилково и Дедово. По данни на кмета на Храбрино, Михаил Кръстанов, селото е удавено от 5-метрова вълна. Населеното място е откъснато от света. До него не може да стигне нито пожарна, нито линейка.

В Етрополе и още 2 села също е обявено бедствено положение.

Усложнена остава обстановката и в Монтана и Видин. В Монтана измереното количество дъжд от вчера следобед досега е между 18 и 102 литра. 57 литра на квадратен метър са паднали в Монтана. Нивото на язовир "Скомля" във Видинско е на сантиметри от преливане. Гражданска защита и местните власти се готвят за евакуация на хората при нужда.

Близо 100 литра дъжд са измерени в Белоградчик за изминалата нощ. 100 литра дъжд на квадратен метър се е изсипал снощи и в община Димово.

31 хил. домакинства в Западна България останаха без ток.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати