Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Дек 9
Начало arrow Икономика arrow 7-ми блок на АЕЦ - 70 % държавен, 30 на "Уестингхаус"

7-ми блок на АЕЦ - 70 % държавен, 30 на "Уестингхаус"

  Print E-mail
2014-08-01 13:13:14
източник: news.bg

С редица официални съобщения на институции и компании бе потвърдено, че е подписано Акционерно споразумениемежду "Козлодуй" и "Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ. 
Всички подчертават обаче, че то ще стане факт, ако бъде одобрено от следващото правителство.

Парламентарната група на БСП привика в Народното събрание енергийния министър в оставка Драгомир Стойнев. Пред червените депутати той е обяснил за споразумението с „Уестингхаус", след като те изразиха притеснения по темата.  

Обясних, че става въпрос за одобряване на досегашни стъпки, изтъкна пред медиите след срещата министър Стойнев. За да бъде направен реактор, ще бъдат необходими 10 години, поясни той.

Ние все още нямаме най-важните неща - финансов модел, който ще определи каква ще е крайната цена, каква ще бъде крайната цена на произведената електроенергия, кои ще бъдат банките кредиторки. Ние все още нямаме договор за проектиране, допълни Стойнев.

Едва когато е готова цялата рамка на проекта, ще може да се говори за конкретни ангажименти на българската държава. До този момент идеята е такава - никакви пари да не се харчат, докато не е ясно колко ще струва, увери Драгомир Стойнев.

По-рано днес Стойнев обясни в студиото на БНТ, че Акционерното споразумение, за което вчера съобщиха от „Дондуков" 1, е за създаване на едно бъдещо предприятие за изграждане на 7-ми реактор на атомната централа.
Споразумението предвижда създаване на компания със 70% държавно участие и 30% собственост на „Уестингхаус". До този момент обаче нямаме избран финансов модел, избрана кредитираща институция, лихвен процент, при който ще бъде взет кредит, стана ясно от думите на Стойнев.

„В споразумението няма нищо конкретно, там ги няма двете най-важни неща - финансовият модел и договор за строеж - за проектиране, доставка на оборудване и изграждане", каза той.

Това е първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващо правителство, ако има съгласие между политическите сили, изтъкна той.
Ако няма такова съгласие и от следващото правителство, всичко приключва, стана ясно още от думите на енергийния министър. Той отново поясни, че проектът ще се активира, ако има съгласие в следващото правителство по него.

Председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов на свой ред посочи, че по темата за „Уестингхаус" ще има заседание на Съвета по енергийните въпроси към Националния съвет на БСП. На него ще бъде изработена позицията на червените, която ще стане ясна на пленума на 8 август.

Трябваше да получим обстойна информация от министър Стойнев, лаконичен бе депутатът по повод заседанието на ПГ на БСП и обясни, че столетницата не е дала своята политическа санкция за едно такова решение на кабинета.

Междувременно и от пресцентъра на АЕЦ „Козлодуй" съобщиха, че вчера, 31 юли, са били потвърдени постигнатите договорености в рамките на преговорите по условията на Акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, „АЕЦ Козлодуй" ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС по проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй".

Одобряване от следващото правителство ще бъде условие Акционерното споразумение да влезе в сила, подчертават от АЕЦ-а ни.

Преговорите по Акционерното споразумение са проведени и завършени в периода януари - юли 2014 г. от създадена със заповед № 92-04/4 от 16.01.2014 г. на Изпълнителния директор на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД Група за управление на проекта.
Акционерното споразумение е етап от проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй".

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.

Споразумението е конструирано по начин, предоставящмножество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия - национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.

Подчертава се също така, че преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.

В споразумението не са дискутирани държавни гаранциии дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг, съобщават от от АЕЦ.

Час след съобщението на „Козлодуй" бе разпространено иизявление на американската енергийна компания „Уестингхаус".

В него се обявява, че след консултации с всички български политически партии, компанията е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй".

Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, уточняват от компанията.

Припомня се, че ядреният реактор на „Уестингхаус" АР1000® е бил избран от българската страна, след което през декември 2013 г. страните са влезли в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", проведено след търг.

„Уестингхаус" ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.

През следващата година „Уестингхаус" ще проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора.

Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.

Планира се реакторът АР1000® да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?