26 Април 2024 г. Петък

Новото бойно поле в интернет

2010-09-07 09:00:34
Ново бойно поле се отваря напоследък за интернет и технологичните гиганти. Излъчването на филми и телевизионни програми срещу заплащане става основният им приоритет.

Само за последните няколко седмици "Епъл", "Ютюб" (който е собственост на "Гугъл") и "Амазон" влязоха в преговори с големите телевизионни и филмови компании за излъчването на техните продукти в мрежата. Целта на трите големи ИТ компании е да постигнат и по-добри споразумения, които да направят излъчването на тв програми и филми чрез т.нар. видеостриймване по-достъпни за потребителите.

Този метод позволява на потребителите да гледат своите любими предавания или игрални филми, без да се налага да ги свалят на някакъв носител (независимо дали е твърд диск, ДВД или друг тип устройство за съхранение на информация). Потребителите плащат или абонаментна такса, или наемат определено заглавие за гледане, като видеото се съхранява на сървърите на компанията, а клиентите го гледат през интернет.

Така най-просто може да се обясни видео стрийминга. На подобен принцип работят и големите сайтове за споделяне на видеоклипчета като "Ютюб" и "Метакафе". Тези сайтове обаче са за споделяне на потребителски клипчета и са безплатни, качването на материали със запазени права (каквито са филмите например) без одобрението на автора им е нелегално.

Също така там могат да се качват видеоматериали с дължина до 10 мин., което налага по-дългите клипове да се режат на части. Музикалните компании, както и други фирми използват сайтове като "Ютюб", където да пускат свои музикални или рекламни клипове като трейлъри или презентации, но все още преобладаващата част от видеоматериалите, които се качват, са на обикновени потребители. Сайтът има голяма аудитория, която надминава тази на големите кабелни и сателитни телевизии.

Играчите за платения видеострийминг

Преди седмица "Ютюб" започна преговори за стрийминг на пълнометражни филми с големите филмови студиа. Информацията съобщи "Файненшъл таймс", като се позова на анонимен източник от "Гугъл". Компанията тества подобен метод от началото на годината. "Ютюб" е глобален феномен с огромна аудитория - повече от тази на кабелните телевизии. В момента сайтът изчислява колко потенциални абонати могат да привлекат при стрийминг на филми и числото е огромно.

През май тази година сайтът регистрира поредния си рекорд - броят на изгледаните в рамките на 24 часа клипове скочи до над 2 млрд. С въвеждането на платена услуга за видеострийминг на лицензирани заглавия компанията навлиза на пазар, който трябва да направи двустранна връзка между телевизията и интернета.

В момента има два специализирани играча на пазара за видеострийминг – това са "Хулу" и "Нетфликс". Първата компания разчита на договори с големите телевизионни компании за стрийминг на видеосъдържание срещу процент от рекламните приходи.

Втората дава възможност на потребителите да гледат различни телевизионни програми, както и цели филми срещу заплащането на абонаментна такса. През август тази година "Нетфликс" сключи сделки на обща стойност над 1 млрд. долара за правата да дава филми на "Парамаунт", "Лайънсгейт" и Ем Джи Ем. Компанията също така разполага и с около 15 млн. абонати, пише "Ройтерс".

Фирмата за пазаруване онлайн "Амазон" също стартира през 2006 г. собствена услуга за стрийминг на лицензирано видеосъдържание, в което се включват телевизионни шоута, филми и сериали. За разлика от другите компании, които предлагат видеостриймване, тя позволява на потребителите и да закупят видеото, което са си харесали.

"Епъл" предлага подобни условия през iTunes онлайн магазина си, а също така и през устройството си AppleTV, с което свързва телевизора с интернет и позволява оттам да се гледат филми и тв предавания, без да се свързва с традиоционните кабелни, ефирни или сателитни компании. Подобно на всички продукти на "Епъл", които се предлагат онлайн, и стриймването на видео се заплаща на гледане на парче, тоест само за един епизод, филм или шоу за разлика от абонаментните планове, които предлага "Нетфликс" например.

Ценова война за стриймване на предавания

Допреди седмица цените на "Амазон" и "Епъл" за гледане на тв предавания онлайн варираха между два и пет долара за епизод. На 2 септември компанията на Стив Джобс представи на своя пресконференция новото по-компактно устройство AppleTV и обяви, че ще излъчва част от видеосъдържанието през джаджата срещу един долар.

Намаляването на цената е плод на преговори между "Епъл" и големите телевизионни компании, които се водеха дни преди презентацията на Стив Джобс. Преговорите обаче не бяха напълно успешни, "Епъл" успя да подпише споразумение само с ABC (част от "Дисни"), Fox и BBC America. Другите компании като "Тайм Уорнър" и NBC не се съгласиха на подобен договор с компанията на Стив Джобс, което повдига въпроса за разделение на големите студиа относно предоставянето на права за излъчване на техни програми в интернет от трети фирми, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Все още компаниите предпочитат да пускат своите епизоди на интернет страниците си, като някои от тях обмислят да въведат абонамент за достъп до тези предавания. Новината за намалената цена на част от съдържанието обаче веднага предизвика реакция от страна на "Амазон". Без да има споразумение, въпреки че водеше преговори с медийните фирми, "Амазон" свали цената на някои от продуктите, които предлагат онлайн. По този начин фирмата за онлайн пазаруване откри нов фронт срещу "Епъл". Преди това двете фирми се съревновават при разпространението на музика и електронни книги в интернет, а сега добавят и платеното видеосъдържание към тази битка.

Преплитане на пазара

С напредването на технологиите се развива и двустранна връзка между телевизията и интернет. Има устройства, които дават достъп до мрежата през телевизора, както и сайтове, които предоставят услуги за достъп до телевизионните програми. При първите може да включим игралните конзоли PlayStation, X-Box 360, някои нови модели телевизори и блу-рей плеъри, както и AppleTV. Във вторите влизат сайтовете "Нетфликс", "Амазон" и "Хулу".

Преплитането на отношенията на фирмите, които участват в тази връзка, прави пазара малко объркан. Това става, защото разработчиците на потребителска техника, които произвеждат изброените устройства, разработват или вече имат собствени сайтове за разпространение на разнообразно съдържание, както и възможности за стрийминг.

"Епъл" от една страна разполага с iTunes, но също така и сключи договор за достъп до "Нетфликс" през своя AppleTV. "Сони", които стоят зад конзолата PlayStation, телевизорите Bravia и са основен производител на високотехнологични блу-рей плеъри, стартираха услугата Qriocity, която предлага в момента само стрийминг на видеосъдържание, но скоро ще предлага и подобна услуга за музика.

Производителят на X-Box 360, "Майкрософт", разполага с X-Box Live, която предлага сваляне на всякакво съдържание, но не и на стрийминг все още. Това дава възможност на тези компании да предлагат ексклузивно и евтино видеосъдържание само за своите устройства. "Амазон" и евентуално, ако навлезе на пазара и "Ютюб", ще разчитат единствено на отворената система, на която е базиран интернет, както и на атрактивните цени и заглавия.
Скептицизъм относно видеострийминга

Независимо от големите усилия на ИТ-компаниите да представят по-добри и достъпни видеострийминг услуги, цифрите на този пазар не са толкова обещаващи засега, коментира "Уолстрийт джърнъл". Целият бизнес за продажбата и стрийминг на тв предавания през системи като тези на "Епъл" и "Амазон" трябва да генерира едва 407 млн. долара за тази година, сочат данните на "Скрийн дайджест". За 2010 г. приходите в САЩ от традиционната телевизионна реклама и абонаментни такси ще бъдат около 143 млрд. долара, показва изследване на "ПрайсуотърхаусКупърс".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати