Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Юни 3
Начало arrow България arrow БНБ се оплете с тайните около КТБ, Кабинетът на президента с първо "заседание" ...

БНБ се оплете с тайните около КТБ, Кабинетът на президента с първо "заседание" в Бояна

  Print E-mail
2014-08-01 10:44:04
източник: news.bg

Новините днес 

24 часа"

Кабинетът на президента с първо "заседание" в Бояна

Държавният глава Росен Плевнелиев събра днес за първи път заедно проектокабинета си. За да избегне излишно медийно внимание, срещата се състоя в Бояна. Тя е минала в приятелски дух, но в същото време Плевнелиев е подчертал пред избраниците си, че ги чака много работа. Казал им, че ще ги представи във вторник, 5 август.

Пред бъдещите министри Плевнелиев очертал 3 основни приоритета

„Труд"

БНБ се оплете с тайните около КТБ

БНБ се оплете в тайните около КТБ. В началото на деня в. "Труд" получи писмен отказ, подписан от подуправителя на банкатка Нели Кордовска на заявление за достъп до информация, в което вестникът настояваше да получи докладите на квесторите и одиторите. Изненадващо часове по-късно - към 17,20 часа, централната банка публикува на сайта си доклада на квесторите.

„Стандарт"

Висш чиновник искал подкуп

Висш чиновник от изпълнителната власт е изнудвал крупен чуждестранен инвеститор. Сигналът е подаден вчера в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) от компания със 130-годишна история. Тя е кандидатствала за концесия. Това научи "Стандарт" от източници в БОРКОР. Тепърва ще се изяснява дали става въпрос за подкуп, изнудване или търговия с влияние.

"Имахме среща с много сериозен външен инвеститор, който ни даде сигнал за оказване натиск върху институциите за някои неправомерни действия, предприети от изпълнителната власт", потвърди за "Стандарт" шефът на центъра Бойко Великов. Той допълни, че по случая е започнала проверка. Според него един от начините за ограничаване на корупцията е въвеждането на електронни поръчки.

„Монитор"

Приходите в туризма с 20% надолу

Приходите в туризма с 20% надолу. "След месец-два ще стане ясно дали ще има спад на приходите", смята Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). "От летищата казват, че пристигналите туристи са повече. Консулствата ни в Русия и Украйна отчитат ръст на издадените визи за почивка у нас, но колегите казват, че тези летовници ги няма при тях. Може да са по апартаменти, закупени от тях, или в български частни квартири", добавя браншовикът.

„Сега"

Българите продължават да търсят вратички за ранно пенсиониране

Затягането на условията за пенсиониране през 2013 г. не е оказало съществен ефект за осигурителната система. Въпреки увеличението на възрастта и стажа, необходими за излизане в пенсия, с по 4 месеца, средната възраст на новите пенсионери не е помръднала спрямо 2012 г. Това показват данни на НОИ, публикувани вчера.

Повече работят само българите, които се пенсионират по нормалния ред - при навършване на стаж и възраст за трета категория труд. Средната възраст на новите пенсионери от миналата година в тази група се е увеличила с 2 месеца и вече достига 61.6 години. Мъжете, събрали необходимите възраст и стаж по закон, са се пенсионирали на 62 г. и 1 месец, а жените - на 61 г. и 1 месец. Общо обаче за всички нови пенсионери средната възраст си стои на далеч по-ниско ниво - 56.2 години, колкото беше и през 2012 г. По закон в момента мъжете трябва да излизат в пенсия на 63 г. и 8 месеца, а жените - на 60 г. и 8 месеца.

„Дума"

КС махна таксата от 20% върху приходите на ВЕИ

Конституционният съд (КС) отмени въведената от парламента през януари такса от 20% върху приходите на слънчевите и вятърните централи.

Решението, с което се обявяват за противоконституционни текстовете от Закона за държавния бюджет, които касаят таксата, бе взето на заседание на КС, което се проведе вчера.

Решението е подкрепено от 10 конституционни съдии, пълният му текст ще бъде публикуван в сайта на КС, съобщиха от съда.

ДУМА припомня, че делото бе образувано по искане на президента Росен Плевнелиев, който сезира КС още през януари, веднага след приемането на текстовете от Народното събрание.

Решението на КС няма обратна сила, т.е. то ще важи оттук нататък и събраните вече пари от приходите няма да се връщат.

„Капитал дейли"

КТБ остава затворена поне до ноември

Корпоративна търговска банка (КТБ) остава затворена поне до ноември. Това става ясно от доклада на квесторите, представен на БНБ, и от съобщение на регулатора. Квесторите препоръчват да се направи "цялостна оценка на активите и пасивите" на банката и на нейна база да се даде "достоверна информация" за собствения капитал на банката. Така ще се прецени дали банката да се оздравява, или да й бъде отнет лицензът.

В съобщението на БНБ се посочва, че с трите одиторски компании, които правиха първата оценка ("Ърнст и Янг", "Делойт" и "Афа"), ще бъде сключен нов договор и до 20 октомври ще трябва да направят "цялостна оценка на активите на банката". Пак там пише и че до 10 септември изпълняващият длъжността подуправител на "Банков надзор" трябва да предложи на ръководството на БНБ "необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ". От всичко това става ясно, че банката ще бъде "на трупчета" поне до ноември. Сега специалният надзор е за 3 месеца и изтича на 20 септември. По закон може да бъде удължен с още 3, т.е. до декември.

„Преса"

Само екипът от „Дондуков" 2 е сигурен за служебния кабинет

Само президентските съветници са сигурни кандидатури за министри в служебния кабинет, установи проверка на „Преса".

Началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева най-вероятно отново ще е вицепремиер и министър на регионалното развитие. Този път като бонус получава и ведомството на инвестиционното проектиране.

Очаква се и секретарят по социалните политики Деяна Костадинова за втори път да е вицепремиер и социален министър. Към кандидатурата на бившия шеф на НОИ Йордан Христосков имало резерви - бил твърде екстремен.

За министър на икономиката и енергетиката се готвел икономическият съветник на Плевнелиев - Евгени Ангелов. Имало вариант президентът да раздели мегаведомството на две, като повери енергетиката на Теодор Бобочиков. Той е генералният мениджър на компанията AES Geo Energy, която построи най-големия ветроенергиен парк от 156 мегавата в Североизточна България. Секретарят на Плевнелиев по връзки с гражданското общество Румяна Коларова била с шансове да оглави образованието.

„Новинар"

Проф. Овчаров откри кръчма като в Помпей

Сграда, която е била използвана като кръчма в късната античност, откри екипът на проф. Николай Овчаров при разкопките на древния град Мисионис край Търговище.

Учените се натъкнали на останки от помещение, в което имало множество стъклени чаши за пиене на вино. Такива заведения са откривани в много римски градове, включително и в Помпей.

Археолозите са впечатлени и от голямото количество стъкло и многото фрагменти от прозорци, които показват, че все още скъпият по това време материал е бил широко разпространен в града.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?