19 Април 2024 г. Петък

В пороя - евакуирани хора, потънали автомобили, паднали мостове

2014-08-01 09:36:54

Вследствие на интензивните валежи в Пловдивска област е пропаднал мост в село Първенец, съобщават от пресцентъра на МВР.
Водите на реката в село Храбрино също са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково.

Към момента общо седем екипа пожарната и гражданска защита в Пловдив работят на място. Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа „Равнища", както и поотводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.

На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа. Спасителни екипи на пожарната във Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове. 
Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа. 
Спряно е движението по ж.п. линията Враца - Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си.

На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобилиса се отзовали спасителните екипи в Монтанска област.Изтеглени са пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти на улиците в Монтана, улиците в града са проходими. Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в жилищни квартали.

Поради завиряване временно е спряно движението на трамваите в района на "Триъгълника" при надлез "Надежда". На място работят екипи на "Столичен електротранспорт" и Столична пожарна.  През района на "Триъгълника" преминават трамваите 6,7, 12, 19 и 11.След проливния дъжд встолицата са паднали жици на тролейната мрежа врайона на бул. „Алея Яворов". Eкипи на електроразпределителното дружество отстраниха проблема.Няма пострадали хора или автомобилиДвижението в района не е спряно, съобщиха от Столична община. Вследствие на гръмотевичната буря е била ударена контактно-кабелна мрежа. Районът е обезопасен от екипи на звеното за аварийна дейност. Колите на градския транспорт и автомобилите се движат.

Наводнени са къщи и в столичния квартал Орландовци. Причината е липсата на канализация. В столицата вали близо 15 часа, предаде БНТ.

Затруднено е движението в района на болница ИСУЛ на бул.”Данаил Николаев” поради завиряване в ниските части на пътните платна.

Предвид обявения код жълто в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на ГДПБЗН. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица, съобщават още от МВР.

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле, до подобряване на метеорологичната обстановка.

В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб. Вследствие напроливния дъжд е залят пътя София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най- тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от ЖП - линията в района, поради което влаковете се движат се ограничена скорост и закъснения. Спряно е електричеството в селата Батулия и Лесков дол.

Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи възникнали на територията на цялата област с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" и кметовете на общини. Екип на ЧЕЗ вече отстранява авариите в електрозахранването.

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле,  до подобряване на метеорологичната обстановка!

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати