29 Март 2024 г. Петък

Последна пресконференция на кабинета Орешарски

2014-07-30 17:48:41

Премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерите муЗлатанова, Бобева и Йовчев, както и финансовият министър Чобанов се явиха на заключителната пресконференция на кабинета „Орешарски".

„До края на май успяхме в много голяма степен да подобрим бизнес климата, да обърнем тенденциите във вътрешното търсене и в инвестициите", похвали се премиерът в оставка Орешарски.След последното заседание на МС те представиха отчет за дейността на правителството за изминалата година от управлението на кабинета.

Последните две тримесечия ръстът на инвестициите е 5 на 100, подчерта той, но уточни, че последния месец има обратно връщане поради нестабилността в страната.

„За тази година успяхме да направим крачка напред по отношение на социалната закрила", каза още Орешарски. Премиерът отбеляза, че тази крачка не е такава, каквато се иска на всички граждани, но е максимално възможното в рамките на финансовите възможности.

Надявам се, че колкото и трудно да е, тенденцията ще продължи следващите години", заяви Орешарски.

По думите му замразяването на социалните програми крие рискове като цяло за икономиката и икономическия растеж.

Премиерът се похвали и с постигането на нов тип взаимоотношение между държавата и бизнеса.

Иначе той изтъкна, че изминалата година е била една от най-нестабилните години в политическо отношение. Въпреки товакабинетът успял да свърши по-голямата част от ангажиментите си.

Правителството е спомогнало за началото на процес на реформи, които трябва да се развият през следващите години.

Очаквано, един от въпросите към премиера бе за актуализацията на бюджета, която е на път да се провали.

Не е драматично дали ще бъде приета, или неактуализацията, смята Орешарски.

Ако бъде приета, тя ще даде по-голямо спокойствие на следващото правителство. Ако пък не бъде, е необходим по-ефективен контрол върху разходите, смята премиерът.

Според него изпълнението на бюджета към този момент е в рамките на нормалното. До края на годината обаче са възможни рискове.

„Да, значителна част от него, прирастът му, е в резултат на успешно планираната емисия, за да се посрещне спокойно голямото плащане в началото на следващата година", коментира Орешарски.

Той сподели личния си опит по този въпрос, като според него е възможно известно отпускане на приходните агенции в периоди, когато се сменят правителства.

Проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" е в съответствие със стратегията за ядрена енергетика на всички кабинети, отчете Орешарски по една от темите, предизвикващи най-сериозен интерес.

Макар конкретните реформи да са различни, нямало кабинет, който да не е подчертал развитието на ядрената енергетика.

Всички по-нататъшни решения за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" обаче ще бъдат взети от следващия кабинет, подчерта премиерът.

За 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" на вчерашната среща с президента на Уестингхаус Дани Родерик, премиерът е подчертал, че това е изключително важен проект за страната, но поради значимостта му, всички по-нататъшни решения ще бъдат взети от следващия кабинет.

Орешарски отрече информацията в някои медии, че на предишното заседание МС е взимал решения по „Южен поток". По отношение на коментарите на ЕК и съмненията им за несъответствие с европейското законодателство, премиерът в оставка е разпоредил спиране на нови договаряния така, както е препоръчала ЕК.
Министър Стойнев има заповед в този дух", уточни Орешарски.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова се похвали за това, че само за година и два месеца кабинетът трябвало да приеме 13 стратегии в различни сектори на управление.

Този програмен период се формира по друг начин - средства ще се дават срещу реформи", коментира Златанова. По думите й, на тях се паднала отговорността да разработят за година и два месеца всички секторни промени и да ги представят на ЕК.

Според вицепремиера Даниела Бобева за обективното състояние на държавата говорят цифрите. Оценките от докладите на Европейската централна банка и Европейската комисия (ЕК) показват как правителството си е свършило работата. България изпълнява всички числови показатели, увери Бобева.

Всички реформи от програмата на правителството са доведени до една или друга фаза на реализация. „Ние не сме поемали ангажимент да правим други реформи, извън тези в програмата", заяви Бобева. Тя бе категорична, че няма реформа, която правителството да не е започнало, като голяма част от реформите са в напреднала фаза, а други са приключили.

Никога не сме били за шокови реформи, т. е реформи без известен край", каза още вицепремиерът. Правителството се е стремяло към консенсусни реформи, а те отнемали време. По отношение на бизнес средата една от консенсусните реформи била за намаляване на административната тежест. Бобева разясни, че на всичките 62 проведени заседания на Министерски съвет са се гледали конкретни мерки за облекчаване на административната тежест.

Една от спецификите на работата на кабинета „Орешарски" била, че икономиката е оценявана винаги по-добре отвън, отколкото отвътре.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати