26 Април 2024 г. Петък

Русия се опитва да избегне дългосрочен военен конфликт с Украйна

2014-07-30 08:47:32

Снимка: БТА


Разбиването на малайзийския Боинг се превърна в преломна точка в украинската криза, твърдят експерти. От този момент Русия въпреки волята си се превръща в един от основните участници в съдбоносни събития, разгръщащи се в самото сърце на европейския континент. И от това в каква посока ще се развие „украинският бренд“ ще зависи и собствената й съдба. Прогнозата си за това дава руският политолог Сергей Караганов пред „Ведомости“. 

„Непредвидената катастрофа, унищожаването на малайзийския Боинг, който и да го е свалил, може да стане поредното стъпало по пътя на задълбочаване на международно-политическата криза около Украйна. Но може да стане и тласък за изход от нея“, посочва Караганов. Той разглежда ситуацията преди и след катастрофата. 

По думите му Русия е спечелила първия етап от кризата, продължил някъде до април тази година. Тя е успяла да преведе конкуренцията със Запада от вяло информационно-пропагандиско противопоставяне в областта на твърдата сила и воля. 

„Присъединяването на Крим е голям успех“, констатира Караганов. Лишавайки се от част от своята територия, Украйна не може да претендира за членство в НАТО. По такъв начин Русия можа да сформира своеобразен санитарен кордон по пътя на разширяването на Алианса, не позволявайки му да се приближи плътно до нейните граници. 

Не по-малко значение по думите на Караганов има и морално-психологическият ефект, предизвикан от присъединяването на Крим. Обединяването на Крим с Русия предизвика вълна от ентусиазъм и остро дефицитната преди това гордост за страната. Рязко скочи популярността на президента. 

Дотук обаче свършва позитивното, отстъпвайки място на нарастващите тревожни очаквания, смята Караганов. Според него главната опасност от настоящата ситуация се състои в това, че прикривайки се зад кризата и страстно обсъждайки икономическите санкции, руското ръководство и елитът на страната така и не издигнаха никаква програма за развитие. Междувременно руската икономика сдава позиции. 

На този фон Караганов излага своята версия в какво може да се превърне настоящият украински конфликт за Русия, в който волю-неволю тя е участник. 

„Опитват се да въвлекат нашата страна в дългосрочен пряк военен конфликт в Украйна. По същество, втори Афганистан. Първият, ще припомня, изигра важна роля за разпадането на СССР – посочва експертът. - Нямам преки доказателства, че САЩ се опитват да ни устроят Афганистан-2. Косвените обаче не са малко“. 

Главните печеливши от това според Караганов са Западът като цяло и САЩ по-специално. Експертът прави аналогия със 70-те години на 20 век, когато на фона на ръста на антиамериканизма елитът в САЩ умело въвлече СССР в афганистанската война. Сега според него стремежът за усмиряване на Русия е насочен не само срещу нея самата, но и срещу все по-често побеждаващите в световната конкуренция нови страни. Преди всичко – Китай. Ролята на Афганистан-2 днес може да изпълни намиращата се в хаос Украйна. 

Според Караганов от задълбочаване на войната може да са заинтересовани и бунтовниците, и силите, заложили на тях в Русия. Точно те пуснаха в информационното пространство идеята за необходимост от масирано нахлуване на руски сили в Украйна и разчитаха на проруското мнозинство в украинския югоизток. 

„След унищожаването на Боинга пред бунтовниците и силите, заложили на тях, може да се появи изборът: или да се изчезнат, или да постигнат ексалация на конфликта, правейки положението на руското ръководство още по-трудно“, посочва експертът. 

Според него междинните резултати от разпалващия се конфликт засега не са в полза на Русия. Малката й победоносна геополитическа акция явно не успя. САЩ и Европа успяват да прехвърлят отношенията от изгодното за Русия краткосрочно съревнование на твърдата сила и волята в сферата на икономическото и информационното противопоставяне. Където Западът засега е по-силен. 

Караганов посочва възможни модели за поведение на Русия във връзка с това как трябва да приключи настоящото противопоставяне. 

Единият от тях е статуквото. В основата му е поддържане на вяло протичащия конфликт в Украйна с негова възможна „афганизация“. 

Друг вариант е Афганистан-2. Ескалация на конфликта, масирано вкарване на войски с надеждата Киев да бъде поставен на колене и/или разцепване на Украйна. Според Караганов този вариант е толкова опасен, че е просто неприемлив. 

Още един вариант – характеризира се като най-сложния, но и най-изгодния за Русия. Неговият основен смисъл е „да се регистрира победа“. „Русия постигна изпълнение на програмата минимум. НАТО няма да се разширява. Крим е наш. Целта сега е да не се допусне въвличане на Русия в голяма война – обяснява Караганов. - Украйна трябва да се научи да се издържа сама, без субсидии. Ще видим как ще успеят Киев и сегашните му стопани“. 

Главният извод от ситуацията около Украйна, който експертът извежда като своя препоръка, е, че не бива да се пропускат възможностите, създадени от Крим.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати