16 Април 2024 г. Вторник

Преглед на по-интересните теми в пресата днес

2014-07-30 08:33:53
"Нещата не са толкова зле в държавата и смея да заявя това категорично. Не са толкова зле и в икономиката, публичната сфера и местната власт. Много искам двете основни власти - държавната и местната - да определим форма на партньорство, която да отговаря на модерното развитие на държавата, на европейските стандарти". Това казва кметът на Пазарджик и председател на Националното сдружение на общините в Република България Тодор Попов в интервю за "24 часа"

Актуализираха държавния бюджет на първо четене, червените депутати скандират "Горчиво", отразява новината на деня "Труд". 

Парламентът прие на първо четене актуализация на държавния бюджет със 117 гласа "за" - 88 от ГЕРБ и 29 от ДПС. Против бяха 61 народни представители на "Коалиция за България". 

От банките на червените се разнесоха скандирания "Горчиво" към колегите им от ГЕРБ и ДПС. "Наше е правителството, както е наш Левски, но и бесилото е ваше и предателят е ваш." Това каза народният представител от ПГ на "Коалиция за България"Месеци бяхме заедно, водихме сериозна политическа борба, накрая ни предадоха. Колеги от ГЕРБ, вие никога не сте разбирали от финанси, никога не сте имали представа какво е държавният бюджет, вие гласувахте днес тези пари, за да може да проведете избори, както вие си знаете, но БСП ще ги спечели".

Парламентът ще заседава извънредно на 4 август - понеделник, решиха депутатите. Предложението бе направено от депутата от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. Извънредното заседание ще се състои от 14.00 часа.

Материал на "Сега" изяснява цитираните по-горе реакции на депутатите. 

Седмица преди края на парламента ГЕРБ внесе проекторешение, с което да се даде съгласие на служебното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, ЕС и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции при условия на последваща ратификация от Народното събрание. 

Вносители на проекта са Бойко Борисов, Менда Стоянова и Цецка Цачева. След съгласието си за актуализация на бюджета по този начин ГЕРБ изпълнява и втората препоръка на президента Росен Плевнелиев - да се позволи на служебния му кабинет да договаря заеми. В конституцията не се съдържа изрична забрана служебен кабинет да взема заеми, но те трябва задължително да се ратифицират от парламента. Така на практика дори да договори допълнителни средства, служебният кабинет няма да може да оперира с парите, докато не бъде сформиран новият парламент след изборите през октомври.

"Дума"БСП не подкрепи празен чек за новото правителство". "Това не е бюджетът на Орешарски, а на Плевнелиев", заяви Атанас Мерджанов, председател на ПГ на "Коалиция за България".

"24 часа" допълва картината на парламентарните прения, свързани с бюджета, цитирайки думите на депутата от "Коалиция за България" Мая Манолова, която възрази срещу това да се възложи на бъдещо правителство, което не е ясно, да сключва неизвестни по размер договори, като по думите й това е все едно да се даде празен чек. 

"Ние ще атакуваме подобно решение пред Конституционния съд", посочи Манолова. Тя подчерта, че от "Коалиция за България" ще обжалват бюджета пред Конституционния съд.

"Капитал Daily" спира своето внимание върху актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), приета на първо четене вчера. Касата получи допълнителни 225 млн. лв. от държавния бюджет. От тях с 200 млн. лв. до 1.217 млрд. лв. ще се увеличат здравноосигурителните плащания за болнична медицинска помощ. Останалите 25 млн. лв. са за за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, като бюджетът по това перо ще достигне 145 млн. лв. за 2014 г.

ГЕРБ и ДПС определиха размера на актуализацията като недостатъчен и най-вероятно ще поискат още пари на второ четене.От БСП изтъкнаха, че без реформи няма смисъл от промяната.

Заглавие на "24 часа" цитира Дани Родерик, изпълнителен директор на американската корпорация "Уестингхаус", която ще изгражда 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"Българите са били объркани -нашият проект не е като "Белене"Във фазата, в която се намираме в момента, ние постигнахме споразумение за цената при определени условия. Някои от тези условия са намиране на финансиране, лицензиране на реактора. "Белене" беше споразумение между държави, ние в "Уестингхаус" разгръщаме нещата на етапи, свършваме определена работа, след това обясняваме на клиентите какво сме открили."

За "Труд" президентът и изпълнителен директор на "Уестингхаус"Компанията ни е на българския пазар от 25 г., но в момента работим много усърдно върху развитието на проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". За съжаление избирането и формирането на ново правителство ще отнеме време, което ще е изгубено за проекта. Проектът се състои от много етапи, които трябва да започнат. Забавянето продължава вече два парламента и е необходимо да се правят реални стъпки, за да може да започне същинската работа. Не искаме държавни гаранции за цената на тока от новия реактор."

Коментарът на "Преса"Последен натиск за седми блок на "Козлодуй". Президентът на "Уестингхаус" с внезапна визита в София. 

Европейската комисия (ЕК) ще проведе срещи с членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), съобщава "Сега" от свои източници. Повод за срещите са притесненията на ЕК, че изборът ще е непрозрачен. Срещите ще се състоят през следващите дни, като техен предмет ще са правилата за избор на шефове на двете върховни съдилища и главен прокурор, както и случайното разпределение на дела. Еврокомисията е притеснена и от възможността вотът, насрочен за 25 септември, да бъде умишлено провален, за да се изчака по-стабилна политическа обстановка и съответно подкрепа за следващ кандидат. Към момента е известно, че за поста на проф. Лазар Груев, чийто мандат изтича през ноември, ще се борят председателят на наказателната колегия Павлина Панова и шефът на търговското отделение Таня Райковска. 

И двете са заместнички на Груев. Самият той ще издигне Панова. Очаква се днес ВСС да открие процедурата за номинации. 

ЕС постигна съгласие за налагане на икономически санкции срещу Русия, предадоха световните агенции,информира "24 часа". Така съюзът преминава към трети етап мерки срещу Москва заради кризата в Украйна. Секторните санкции ще засегнат петролната индустрия, стоките с двойно предназначение, отбраната и някои стратегически технологии. Би Би Си и в. "Индипендънт" посочват, че вероятно на контролираните от държавата руски банки ще бъде забранено да продават акции и облигации в Европа. Според Ройтерс санкциите ще бъдат преразгледани след 3 месеца. Най-вероятно те няма да засягат съществуващи договори между държавите членки и Русия. Подробностите ще станат ясни днес. 

Санкциите, които Европейският съюз наложи срещу Русия и продължава да увеличава, ще донесат на европейската икономика загуби от 40 млрд. евро през тази и 50 млрд. евро през следващата година. Почти същите щети ще понесе и руската икономика. Такива изчисления прави електронното издание EUobserver, позовавайки се на източник от ЕС. Загубите за Евросъюза може да се окажат и по-големи, ако Москва приложи ответни мерки, пише "Дума". По-късно стана ясно, че посланиците на страните от ЕС са приели санкции срещу 4 руски бизнесмени и 4 руски институции, сред които и една банка. Имената им ще станат известни днес.

В същото време безпокойството сред европейския бизнес от налагането на икономически санкции срещу Русия продължава да расте. Британският енергиен гигант British Petroleum, както и германското бизнес лоби предупредиха за "неблагоприятното въздействие" от санкциите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати