19 Април 2024 г. Петък

Бареков иска от Йовчев сравнителен анализ, пусна и два рапорта по скандала "Борисов"

2014-07-29 19:28:39

МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които разполага Николай Бареков и тези, които се съдържат в архива на ведомството за част от водещите фигури на прехода. Това призовава лидерът на "България без цензура" в свое писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев. Така ще се установи колко и кои от книжата са изчезнали и колко от тях са с променено съдържание.

"Разполагам с пет копия на преписи от документи, от които става ясно каква е самоличността на агент Пламен и неговите премеждия в СИК и ВИС през годините. Неговата самоличност ще бъде запазена, защото такива са законовите и морални изисквания. Макар да е работил за службите, информаторът с инициали "Д. П." е бил малтретиран редовно от представители на ВИС-2, но същевременно е бил пазен от МВР заради информацията, която е изнасял от средите на ъндърграунда", коментира Бареков в поредната серия от сагата с класифициран рапорт, за който Бареков твърди, че показва криминалното минало на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преписите имат строга логическа последователност назад във времето. Те показват, че този информатор е бил особено ценен за МВР и информацията често е служела за превантивна мярка от органите на реда спрямо групировките, когато става дума за проституция, наркотрафик и рекет. Всички бланки имат регистрационни номера в архива на МВР и лесно може да бъде проследен целия случай, ако МВР има добрата воля, смята лидерът на ББЦ.

"Според моите тълкувания, тук не става въпрос за отделна разработка, посветена на Бойко Борисов, а за засечка по линия на наркотиците в разговори между популярни лица от българския ъндърграунд през 90-те. На практика от логическа гледна точка няма как да има фалшификация - нито на цялата поредица документи, нито на документа, чиито главен герой по смисъл и по обем се явява г-н Борисов. Според информация от преписите, въпросният агент участвал в Дело за оперативна разработка "Жълтия", ДОР "Бухала" и ГДОР "Приятелите", които е извършил перфектно, а разработките са напълно успешни“, заявява Бареков.

Председателят на ББЦ изразява пълна готовност да предостави на ведомството книжата, с които разполага, за да се изясни фактологията, свързана с професионалното и обществено развитие на политици, бизнесмени и общественици, които са изиграли и в момента играят основна роля в българския политически и икономически живот. А фактологията във въпросните документи, според Бареков, сочи, че ключови персони от българския преход са преки участници в редица престъпления, сред които убийства, рекет и наркотрафик.

"Архивът на МВР или друг източник е мястото, от което черпите информация, че Бойко Борисов е "бивш охранител с връзки, с лица, свързани с организираната престъпност", пита във финала на писмото си към Йовчев лидерът на ББЦ.

Сравнителният анализ на рапорта без пасажа за Бойко Борисов губи всякакъв смисъл, значение и тежест, както от оперативна гледна точка, така и стилистично и художествено. Изводът е, че няма как пасажът за Борисов да е бил добавен, защото без него документът губи значение, сигурен е Бареков. И прилага двата рапорта - този, който е без името на Борисов и този, който е с името на бившия премиер.

РАПОРТЪТ БЕЗ СВЕДЕНИЯТА ЗА БОЙКО БОРИСОВ

Рапорт за проведена среща с информатор „Пламен“, регистрационен номер 22879/98 год. на 16. 03. 1999 г. от 20 до 21 часа на закрито в гр. Бургас

Г-н началник,

На 16. 03. 199 г. проведох среща с информатор информатор „Пламен“"">на 11. 03. 1999 г. при него е бил на гости стар негов приятел – Христо Асенов-Бацата. Същият е представител на ВИС-2 за гр. Варна и е един от най-приближените на шефа на ВИС-2 Георги Илиев. Според източника посещението на Бацата в Бургас е било свързано с решаване на възникнал конфликт между хора на Пламен Кела и хора на ВИС-2 от региона. Информаторът ми потвърди, че Бацата е имал среща с Пламен Кела. Бацата е бил в Бургас по поръчение на Георги Илиев.

Според информаторът, честите посещения на Бацата и Георги Илиев в Южна Америка – Колумбия, Аржентина и Венецуела се обясняват с тези факти, но според него сега ставал въпрос за възникнал конфликт между Митю Очите и Кела, влошени след случая „Боровец“ през 1995 г. това обяснява и като мотив за посещение на Бацата при него, с когото са близки от 1993 г. Бацата му казал още, че и при следващите си посещения в Бургас ще отсяда при него.

Господин Началник, горното за сведение

СПРАВКА НА ЗАСЕЧЕНИТЕ ЛИЦА

Христо Димитров Асенов – Бацата – ЕГН ХХХХХХХХХ

Георги Андреев Илиев – ЕГН ХХХХХХХХХ гр. Кюстендел

Димитър Желязков Желязков – Очите ЕГН ХХХХ гр. Несебър

Младен Иванов Мутафчийски ЕГН ХХХХХХХ

МЕРОПРИЯТИЕ

Извършване проверка на информацията чрез агент „Иво“, рег. № 1018/99 г.

като му се постави задача да я провери чрез Тодор Костадинов, Красимир Маринов и братя Диневи

ПОСТАВЕНИ ПОРЪЧЕНИЯ

Да продължи контактите с Христо Асенов-Бацата и да установи хората, с които се среща. Да разбере още детайли от информацията (бел. ред. - в оригиналният текст, изпратен от "България без цензура", е написано "за Бойко Борисов", а твърдението на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров е, че името на Борисов не присъства никъде) и дали предстоят нови покушения, най-вече в региона.

Изготвил 15213

РАПОРТЪТ СЪС СВЕДЕНИЯТА ЗА БОЙКО БОРИСОВ

Рапорт за проведена среща с информатор „Пламен“ регистрационен номер 22879/98 год. на 16. 03. 1999 г. от 20 до 21 часа на закрито в гр. Бургас

Г-н началник,

На 16. 03. 199 г. проведох среща с информатор информатор „Пламен“"">на 11. 03. 1999 г. при него е бил на гости стар негов приятел – Христо Асенов-Бацата. Същият е представител на ВИС-2 за гр. Варна и е един от най-приближените на шефа на ВИС-2 Георги Илиев. Според източника посещението на Бацата в Бургас е било свързано с решаване на възникнал конфликт между хора на Пламен Кела и хора на ВИС-2 от региона.

Информаторът ми потвърди, че Бацата е имал среща с Пламен Кела. Бацата е бил в Бургас по поръчение на Георги Илиев. Същият е споделил пред информатора (те са много близки), че преди около 2 месеца са били на почивка с Георги Илиев на някакъв курортен остров във Венецуела. Там имено Илиев казал на Бацата, че новият бос на кокаина се казвал Бойко Борисов и имал страшни хора на разположение. Той бил и човекът, който заедно с бай Миле и Поли Пантев очистили братът на Жоро Илиев, защото пречел на дрогата. Жоро Илиев знаел, но го предупредил да не се меси, ако не иска да е следващият. Дори му дали и територия.

Тази връзка във Венецуела била пак на този Бойко, той работел с хора от разузнаването и те му давали връзките и каналите, но ползвал групировките, за да е чист, щял да става голяма фигура. Хората, които ползвал за „мокрото“ били от службите, но имало и хора отвън.

Според информаторът, честите посещения на Бацата и Георги Илиев в Южна Америка – Колумбия, Аржентина и Венецуела се обясняват с тези факти, но според него сега ставал въпрос за възникнал конфликт между Митю Очите и Кела, влошени след случая „Боровец“ през 1995 г. това обяснява и като мотив за посещение на Бацата при него, с когото са близки от 1993 г.

Бацата му казал още, че и при следващите си посещения в Бургас ще отсяда при него.

Господин Началник, горното за сведение

СПРАВКА НА ЗАСЕЧЕНИТЕ ЛИЦА

Христо Димитров Асенов – Бацата – ЕГН ХХХХХХХХХ

Георги Андреев Илиев – ЕГН ХХХХХХХХХ гр. Кюстендел

Димитър Желязков Желязков – Очите ЕГН ХХХХ гр. Несебър

Бойко Методиев Борисов ЕГН ХХХХХХХХХХ

Младен Иванов Мутафчийски ЕГН ХХХХХХХ

МЕРОПРИЯТИЕ

Извършване проверка на информацията чрез агент „Иво“, рег. № 1018/99 г.

като му се постави задача да я провери чрез Тодор Костадинов, Красимир Маринов и братя Диневи

ПОСТАВЕНИ ПОРЪЧЕНИЯ

Да продължи контактите с Христо Асенов-Бацата и да установи хората, с които се среща. Да разбере още детайли от информацията за Бойко Борисов и дали предстоят нови покушения, най-вече в региона.

Изготвил 15213

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати