20 Април 2024 г. Събота

Прогноза за времето през месец август

2014-07-29 18:10:38
Август ще бъде дъждовен в Западна България, в източната част на страната ще преобладава слънчево време, сочи прогнозата на НИМХ при БАН.

Очаква се в Западна България средните температури да бъдат около и под нормата, а в Източна - около и над нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°.

Средната месечна температура за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 12° и 16°.

Август ще започне с неустойчиво време. Над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, над източната ще бъде слънчево. Впоследствие ще има няколко относително по-спокойни дни със слънчево време и високи температури. 

През втората половина от първото десетдневие отново ще има условия за краткотрайни превалявания и гръмотевични бури, предимно над западната половина от страната. Над източните райони през повечето дни ще преобладава слънчево време.

Неустойчивото време ще се запази и през по-голямата част от второто десетдневие. Ще има и слънчеви часове, но и краткотрайни валежи с гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка. Към края на десетдневието ще започне стабилизиране на атмосферата.

През третото десетдневие въздушната маса ще е относително по-стабилна. Ще има повече слънчеви дни и по-дълги периоди без валеж. Вероятност за преминаване на атмосферно смущение, свързано с краткотрайни превалявания, последвани от временно понижение на температурите, има около 23-ти. 

Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква в западната половина от страната валежите да са над нормата, в източната – под нормата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати