23 Април 2024 г. Вторник

Руски политолог: Натискът върху Москва никога не е бил толкова силен

2014-07-29 07:45:13

Владимир Путин. Снимка: Reuters


Никога досега след края на Студената война Москва не е била подлагана на толкова силен натиск от страна на Запада, а в европейските и американските медии образът на Русия и лично на Владимир Путин са изключително силно демонизирани. Това заявява руският политолог Фьодор Лукянов в интервю за Lenta.ru. 

Лукянов оценява, че ако бъдат наложени пълноценни санкции и по-специално секторни санкции срещу цели отрасли на икономиката, те значително ще влошат икономическата ситуация в Русия.

Според него за Европа санкции срещу Русия са „чудовищно неизгодни“. Но натискът от страна на САЩ е много мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става пределно остра, констатира Лукянов. 

Той казва, че международните медии правят фактически от Русия „държава парий“, не помня в миналото толкова мощна информационна атака“. 

Може да се каже, че ситуацията е безпрецедентна: в подобно положение Русия никога не е била, категоричен е политологът. 

Той обяснява, че мястото на Съветския съюз в международната система е било различно. СССР участваше минимално в отношенията на взаимозависимост с противниците си, така че по онова време ограниченията бяха съвсем различни, ставаше дума за системно сдържане. Впрочем и СССР като цяло не разчиташе на особено икономическо сътрудничество, казва Лукянов. 

Русия обаче през последните години се развиваше, изхождайки от това, че по един или друг начин ще се включи в глобалната икономика и ще използва нейните възможности, макар и опитвайки се да регулира въздействието й, посочва политологът.

Лукянов е убеден, че целта на Запада, който налага нови и нови санкции срещу Русия, е прекратяване на каквато и да е подкрепа за проруските сили в Украйна. „Това е непосредствената цел, тъй като за САЩ е важно Киев да спечели военна победа, която най-вероятно ще е неизбежна в случай на затваряне на границата с Русия“, убеден е експертът.  

Той уточнява, че това няма да урегулира украинската криза. „Там ще продължи някаква друга форма на съпротива, нестабилност, но украинските власти ще си възстановят общия контрол върху територията“, обяснява Лукянов. 

По-дългосрочната цел, за която открито не се говори, според Лукянов е „промяна на политическата ситуация вътре в Русия, ако искате – смяна на режима“.

Според него след всичко, случило се през пролетта и лятото, нормалните контакти между Москва и Вашингтон на високо равнище са невъзможни. „И не само за Обама, но и за приемника му. Кремъл също възприема САЩ като откровен враг“, обяснява политологът. 

„Затова идеалният сценарий за САЩ е оттегляне на президента Путин. Още повече, че степента на неговото демонизиране достигна пика си, атаките са крайно персонифицирани“, убеден е Лукянов.

Политологът обяснява, че става дума естествено не за пряка намеса, но влошаването на положението в Русия чрез санкциите се разглежда като дългосрочно средство за отслабване на управляващата група.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати