27 Април 2024 г. Събота

Тонове дървесина задръстват яз. "Боровица", стената му може да се срути

2014-07-28 20:08:21

Десетки тонове дървесна маса могат да задръстят преливника на язовир "Боровица", който снабдява с питейна вода Кърджали, Момчилград и 35 села. Това може да доведе до срутване на стената на язовира и той да стане негоден, алармираха областния управител Бисер Николов и управителят на ВиК инж. Кера Василева, цитирани от БГНЕС.

Приливна вълна от 2,5 куб. метра в рамките на 10 часа е довлякла дървета с диаметър до 50 см и дължина 10 метра с коренищата. Пороите и получилото се забентване на реката са причинили бедствието, смятат Николов и Василева.

По думите им районът около язовира е трудно достъпен, което прави незаконната сеч е почти невъзможна, а поройните дъждове са повалили множеството изсъхнали дървета.

"Молим се на Господ да няма нови обилни валежи, защото нова приливна вълна може да бъде фатална за язовира. Ако преливникът се запуши, водата може да прехвърли язовирната стена и тогава ще стане страшно", предупреждава Василева.

За състоянието на язовир "Боровица" е уведомена регионалният министър в оставка Десислава Терзиева. Местните власти са поискали спешна финансова помощ за преодоляване на кризата.

Утре започва мащабна акция с лодки по разчистването на дърветата около преливника. Засега заради вятъра дънерите се връщат към нулата на язовира, което според експертите е добре. В акцията ще участват екипи на Пожарната и Гражданска защита.

Управителят на местното ВиК заяви, че водоснабдителното дружество няма предвидени средства в бюджета си, с които да покрие загубите на своите потребители при подобни бедствия.

Василева отговори и на питанията на Цвета Караянчева от ГЕРБ. По думите й новият реагент е пуснат в употреба от 16 юли, одобрен е от Министерството на здравеопазването и притежава всички необходими сертификати.

Припомняме, че Караянчева изпрати сигнал до Окръжна Прокуратура - Кърджали с искане да провери обстоятелствата около замърсяването на питейната вода и да установи използван ли е реагент в нарушение на изискванията.

Според зам.-директорът на РЗИ д-р Иван Чавдаров няма опасност мътната вода да причини заразиУвеличава се съдържанието на хлор във водата, а от 3 ч. тази сутрин то ще бъде особено масирано. Резултатите от дезинфекциите обаче ще станат известни не по-рано от 1 август.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати