Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow България arrow Възможна ли е спасителна коалиция "по немски" в следващото НС?

Възможна ли е спасителна коалиция "по немски" в следващото НС?

  Print E-mail
2014-07-28 09:17:58
източник: dnes.bg

Възможна ли е спасителна коалиция "по немски" в следващия парламент, пита "Стандарт" двама социолози. Мира Радева, Институт за социални изследвания: Да се коментират потенциалните коалиции в 43-ото Народно събрание е още рано. Както и да се прогнозира дали въобще ще има такива.

ГЕРБ ще гони абсолютната победа и ако успее, тогава коалиционни партньори няма да са й нужни. Но ако това не се случи, най-естествен неин съюзник би бил Реформаторският блок. Живко Георгиев, "Галъп": Класическа коалиция ГЕРБ няма да прави с никого. Ако депутатските мандати на ГЕРБ са далеч от "санитарния минимум", той ще остане в опозиция.

"ДПС и ГЕРБ - тактически жертви за стратегическо партньорство", коментира в "Сега" Арман Бабикян, специалист по политически пиар. По повод очакваната оставка на кабинета "Орешарски" и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и лидерът на ДПС Лютви Местан си оставиха деликатни вратички един към друг.

А ден по-късно ги официализираха с обща позиция за актуализацията на бюджета - централния и този на НЗОК, и подмяната на стария управител на БНБ. Днес в синхрон не пестят критики към гуверньора на централната банка Иван Искров и радушно подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар. Съвпаденията са прекалено много. Дали бъдещата коалиция ще е официална, или неофициална.

В първия случай ще трябва да се поемат много ясни публични ангажименти. Другият вариант, който изглежда доста по-вероятен, е ГЕРБ да си съставят кабинет, а той да получи "тиха" парламентарна подкрепа с гласовете на движението. Колко би издържало в тези условия следващото правителство? Срокът никак не изглежда гарантиран като пълен мандат.

Независимо от всички бури, които напоследък изживя, БСП все пак е единствената партия, в която има следи от вътрешнопартийна демокрация, коментира "24 часа" избора на лидер на БСП. 29 бяха кандидатите за овакантения пост на Сергей Станишев, а деветима се състезаваха за него на първи тур. Видя се, че има оспорвана битка за лидер, което е хубаво. В други политически сили такива неща не се случват.

За Михаил Миков в БСП казват, че е предвидим, диалогичен, партиен човек, коментира "Труд". Лидер, който не носи след себе си мълвата за неясни задкулисни обвързаности. Отношението му към ДПС е делово, както и към ГЕРБ. Новият лидер няма врагове. Нито в партията, нито извън нея. Но предстои обществото да види кои ще са неговите приятели - както в партията, така и извън нея. Предстои всички да видят и какъв път ще избере, за да изведе БСП до изборната победа. Защото без достойно представяне на 5 октомври може да се окаже лидер за една година.

"И за икономиката, и за финансовата стабилност ще е по-добре вече да сме в еврозоната", казва в интервю за "24 часа" финансистът Красимир Ангарски. И допълва, че влизането в еврозоната и в европейския банков съюз ще е добро и за контрола над банките. Но БНБ не е заинтересована да влизаме, защото тогава губи монопола си в контрола над банковата система. А политиците, като чуят от нея, че нашите закони били по-добри, вярват.

Затова стоим на опашката и след време, когато искаме да влезем, ще трябва да държим изпит. Ангарски преценява, че в момента държавата е стабилна, не е пред финансов колапс. 27-30 млрд. лв. е валутният резерв, отделно 8 млрд. фискален. Има поне 1,5 млрд. лв. свободни пари. Това е достатъчен буфер, който в краен случай може да се използва.

"Бюджетът няма нужда да се пипа извън подкрепа за здравната каса", е позицията на финансиста Владимир Каролев. В интервю за " Труд" той отбелязва, че приходната част от бюджета няма как да бъде изпълнена. Един от начините да се увеличат приходите е да се извърши приватизация, но това не става бързо. Трябва да се съкратят част от разходите. Поради неразумно поведение в здравеопазването всяка година има дефицит.

За покриването му 200-250 млн. лв. са напълно достатъчни. Възможности за спестяване Каролев вижда в министерства и ведомства. Те имат много незаети щатове, за които се планира бюджет, а след това раздават парите като допълнително матириално стимулиране. Това е възможност да се съкратят разходи, но трябва политическа воля.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?