28 Март 2024 г. Четвъртък

Възможна ли е спасителна коалиция "по немски" в следващото НС?

2014-07-28 09:17:58

Възможна ли е спасителна коалиция "по немски" в следващия парламент, пита "Стандарт" двама социолози. Мира Радева, Институт за социални изследвания: Да се коментират потенциалните коалиции в 43-ото Народно събрание е още рано. Както и да се прогнозира дали въобще ще има такива.

ГЕРБ ще гони абсолютната победа и ако успее, тогава коалиционни партньори няма да са й нужни. Но ако това не се случи, най-естествен неин съюзник би бил Реформаторският блок. Живко Георгиев, "Галъп": Класическа коалиция ГЕРБ няма да прави с никого. Ако депутатските мандати на ГЕРБ са далеч от "санитарния минимум", той ще остане в опозиция.

"ДПС и ГЕРБ - тактически жертви за стратегическо партньорство", коментира в "Сега" Арман Бабикян, специалист по политически пиар. По повод очакваната оставка на кабинета "Орешарски" и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и лидерът на ДПС Лютви Местан си оставиха деликатни вратички един към друг.

А ден по-късно ги официализираха с обща позиция за актуализацията на бюджета - централния и този на НЗОК, и подмяната на стария управител на БНБ. Днес в синхрон не пестят критики към гуверньора на централната банка Иван Искров и радушно подкрепят кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар. Съвпаденията са прекалено много. Дали бъдещата коалиция ще е официална, или неофициална.

В първия случай ще трябва да се поемат много ясни публични ангажименти. Другият вариант, който изглежда доста по-вероятен, е ГЕРБ да си съставят кабинет, а той да получи "тиха" парламентарна подкрепа с гласовете на движението. Колко би издържало в тези условия следващото правителство? Срокът никак не изглежда гарантиран като пълен мандат.

Независимо от всички бури, които напоследък изживя, БСП все пак е единствената партия, в която има следи от вътрешнопартийна демокрация, коментира "24 часа" избора на лидер на БСП. 29 бяха кандидатите за овакантения пост на Сергей Станишев, а деветима се състезаваха за него на първи тур. Видя се, че има оспорвана битка за лидер, което е хубаво. В други политически сили такива неща не се случват.

За Михаил Миков в БСП казват, че е предвидим, диалогичен, партиен човек, коментира "Труд". Лидер, който не носи след себе си мълвата за неясни задкулисни обвързаности. Отношението му към ДПС е делово, както и към ГЕРБ. Новият лидер няма врагове. Нито в партията, нито извън нея. Но предстои обществото да види кои ще са неговите приятели - както в партията, така и извън нея. Предстои всички да видят и какъв път ще избере, за да изведе БСП до изборната победа. Защото без достойно представяне на 5 октомври може да се окаже лидер за една година.

"И за икономиката, и за финансовата стабилност ще е по-добре вече да сме в еврозоната", казва в интервю за "24 часа" финансистът Красимир Ангарски. И допълва, че влизането в еврозоната и в европейския банков съюз ще е добро и за контрола над банките. Но БНБ не е заинтересована да влизаме, защото тогава губи монопола си в контрола над банковата система. А политиците, като чуят от нея, че нашите закони били по-добри, вярват.

Затова стоим на опашката и след време, когато искаме да влезем, ще трябва да държим изпит. Ангарски преценява, че в момента държавата е стабилна, не е пред финансов колапс. 27-30 млрд. лв. е валутният резерв, отделно 8 млрд. фискален. Има поне 1,5 млрд. лв. свободни пари. Това е достатъчен буфер, който в краен случай може да се използва.

"Бюджетът няма нужда да се пипа извън подкрепа за здравната каса", е позицията на финансиста Владимир Каролев. В интервю за " Труд" той отбелязва, че приходната част от бюджета няма как да бъде изпълнена. Един от начините да се увеличат приходите е да се извърши приватизация, но това не става бързо. Трябва да се съкратят част от разходите. Поради неразумно поведение в здравеопазването всяка година има дефицит.

За покриването му 200-250 млн. лв. са напълно достатъчни. Възможности за спестяване Каролев вижда в министерства и ведомства. Те имат много незаети щатове, за които се планира бюджет, а след това раздават парите като допълнително матириално стимулиране. Това е възможност да се съкратят разходи, но трябва политическа воля.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати