29 Март 2024 г. Петък

Михаил Миков спечели битката за БСП

2014-07-28 08:18:35

Михаил Миков е новият лидер на БСП.

За него са гласували 377 делегати, а за опонента му Драгомир Стойнев 333. 16 са недействителните бюлетини. 726 делегати са гласували за новия лидер.

С аплаузи беше приветстван резултатът от вота, както и с възгласи „Браво". Чуха се обаче и разочаровани викове „Оставка".

"Ще бъде трудно, но заедно с вас, ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишна партия; за партията, която най-искрено защитава мнозинството от българските граждани", се зарече новоизбраният лидер на БСП Михаил Миков.

В първите минути като водач на "червените" той заяви пред събралите се делегати, че България има право на друго бъдеще. "Еднодневните партии, еднодневните политици не могат да бъдат тенденция в политическия живот. БСП заслужава да бъде най-силната и водеща партия. Благодаря, заедно напред", посочи още Миков.

Социалистът благодари на досегашния лидер Сергей Станишев за джобния часовник, който Станишев му обеща още в началото на конгреса, на всички, които са били през тези 25 тежки години до БСП и не на последно място на всички кандидати за лидерското място, които са участвали в името на партията.

 

 

Утре започва от днес. Това заяви пред медиите новият лидер на БСП.

Той отказа обаче да коментира партийните въпросиоще от сега. Когато имало какво да се каже, тогава той ще говори. Не искам да работя под натиск, нито на медии, нито на хора и различни организации, които искат да влияят на решенията на БСП, категоричен бе Миков. БСП е променяща се партия, още от ’89-’90, когато смени името, платформата, програмата си, смята той. Ние постоянно се променяме и още ще се променяме, каза Миков. Големият въпрос, по думите му, е тази промяна да води до добро за страната.

Първото нещо, което той смята да направи е да се наспи. Що се отнася до предстоящите избори, по думите на новият лидер на БСП, останалите партии са напреднали и червените ще работят усилено.

 

 

Останалият на второ място кандидат за председател на столетницата Драгомир Стойнев приема резултата от Конгреса. Нашият лидер вече се казва г-н Михаил Миков и всички сме длъжни да застанем зад него, категоричен бе той.Твърдо съм зад него и силно се надявам той да е обединителят на партията, да няма повече разделителни линии, допълни Стойнев.

По думите му предстоят важни два месеца в предизборна кампания, както за БСП, така и за страната. Стойнев се надява Миков да внесе нова енергия в партията, която да спомогне за победата на следващите избори. Той остава в БСП и ще се бори за победата на червената партия на предсрочния вот.

 

 

Мая Манолова, която бе сред кандидатите за лидер на социалистите, същo приема спокойно резултата.Следващата битка, по думите й, е на 5 октомври. Манолова се надява да има силен екип в столетницата.

Хората очакват силна и единна левица, смята депутатката. Длъжни сме да го направим, това беше състезание, спечели по-добрият, мисля, че всички други трябва да приемат този избор, каза Мая Манолова.

Припомняме, тази вечер Миков се яви на балотаж срещу Драгомир Стойнев, както очакваха и повечето от делегатите.

167 гласа получи Миков, а 126 - Стойнев, стана ясно малко след 18.30 часа, като приключи преброяването от първото гласуване на делегатите на 48 конгрес на БСП.

 

На трето място след Стойнев е Корнелия Нинова със 119 гласа, четвърти е Янаки Стоилов със 103. 
Следват - Мая Манолова - 83, Георги Гергов - 63, Красимир Янков - 46, Георги Кадиев - 29 и Красимир Премянов - 7.

Лидерът в оставка Сергей Станишев не заяви подкрепата си за никой от номинираните. Кандидатурата на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти бе подкрепена от мнозинството от делегатите. Само 2 гласа "въздържал" се и 1 "против" получи той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати