29 Март 2024 г. Петък

Как протича един ден на Владимир Путин

2014-07-26 19:05:54

Владимир Путин Снимка: архив, Reuters


Безспорно дневният режим на президента на Русия е обект на небивал интерес, особено що се отнася до Запада и то в такъв напрегнат момент на световната политическа сцена. След 3-годишно проучване журналистът от сп. “Нюзуик” Бен Юда ни представя Владимир Путин зад кулисите.

Държавният глава обича да си поспива и става малко преди обед. Денят му започва с обикновена закуска – омлет, понякога овесена каша. Задължително на масата има извара и пъдпъдъчи яйца. Пие фреш.

Закуската завършва с пиене на кафе. В това време министри и други висши държавници започват да прииждат в президентската резиденция за редови срещи. Те обаче трябва да почакат поне 3-4 часа преди Путин да влезе в работен режим.

След кафето той се отдава на едно от любимите си занимания – плуване, поне 1-2 часа. След това минава и през фитнеса, където залага на силови упражнения с тежести. Понякога чете след тренировка, но не особено често. Предпочита исторически книги за руски знаменити личности.

Работният му ден започва на дървено бюро, където са подредени три тънки папки – отчетите за вътрешната сигурност, международното положение и армията.

Владимир Путин е вманичен на тема информация. След сводката от службите започва прегледа на руския печат, независимо дали става въпрос за проправителствени, или опозиционни издания. Отделя време и на чуждестранните издания, особено на тези от Германия, предвид отличния му немски, овладян от службата за КГБ в ГДР.

Екипът на президента не се свени да му показва и лошите новини, и негативните коментари. Дори от време на време му пускат и онлайн клипове, които го осмиват. Самият Путин въобще не харесва използването на компютри и особено сърфирането в интернет.

Президентът не харесва и Москва с нейния убийствен трафик, замърсен въздух и пренаселване. Неслучайно живее в резиденция на километри от столицата и ограничава визитите си в Кремъл до абсолютен минимум.

През уикендите държавният глава често взима уроци по различни науки. Но най-вече набляга на английския език.

Любимият му спорт е хокеят на лед, въпреки че е дългогодишен състезател по джудо. Президентът редовно организира двубои на ледената пързалка, които са своеобразни събирания на най-близкото му обкръжение – ако попаднеш на хокеен мач на Путин като играч или зрител, съвсем спокойно можеш да се наречеш негов приближен.

Двата отбора са съставени предимно от охранители – тези на Путин срещу тези на Медведев. Президентът е капитан на своя тим, а почти всички носят фанелки с неговия лик. 

Победителят в тези срещи едва ли буди съмнение. По време на играта обръщението към държавния глава е красноречиво - “Царят”.

Владимир Путин е истински работохолик, що се отнася до официални визити. Президентската ескадрила лети по минимум 5 пъти на месец. Той иска да е навсякъде. И обича да изтъква, че е най-работещият държавен ръководител от времето на Сталин насам.

По отношение на визитите в чужбина, Путин е истински параноик на тема сигурност. Подготовката от страна на тайните служби започва минимум месец преди посещението. Седмица преди пристигането на президента се наема цял хотел, който се превръща в мини версия на Кремъл и едно от най-непристъпните места в съответния град.
 
От Русия пристигат готвачи, чистачи, сервитьори. Както и средно по два тона храна. Путин не яде чужди ястия на нито една официална вечеря. Опасенията от опит за отравяне са прекалено големи и държавникът се доверява само на руската кухня, докарана специално за съответната визита.

Путин често говори открито пред своите приближени, чиито доверие е изпитал многократно. В един такъв разговор президентът пита кои са най-големите предатели в историята на Русия. И въобще не чака отговор. 

Изстрелва почти мигновено: “Николай Втори и Михаил Горбачов!”. Владимир Путин е категоричен, че това се хора, които са позволили на истерията да вземе връх и властта да бъде узурпирана от умопомрачени хора.

“Аз никога няма да допусна подобно нещо”, обещава тържествено Путин.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати