28 Март 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ, ДПС и президентът искат ремонт на бюджета, Бурканбанк събуди апашите

2014-07-26 09:30:59

24 часа"

Младен Маринов е новият шеф на СДВР, Спиридонов става зам.-шеф на Криминална полиция

Началникът на столичната полиция Ивайло Спиридонов става заместник-директор на Главна дирекция "Криминална полиция".

Спиридонов ще отговаря и за областните дирекции на МВР в страната. Той ще ръководи и дирекция за борба с криминалната престъпност и противодействието срещу този вид престъпления, съобщи БНР.

На мястото на Спиридонов за шеф на СДВР ще бъде назначен досегашният му заместник комисар Младен Маринов. Досега той отговаряше за охранителната дейност в столичната полиция. Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в гр. Тетевен. Завършил е Академията на МВР, а през 2005 г. и "Право" в УНСС.

„Труд"

ГЕРБ, ДПС и президентът искат ремонт на бюджета

Президентът Росен Плевнелиев, ГЕРБ и ДПС се обединиха, че в последните си дни 42-рия парламент трябва да ремонтира бюджет 2014 и бюджета на НЗОК. Така мандатоносителят БСП на практика остана "в опозиция" и дори напусна пленарната зала.

След речта на държавния глава пред депутатите (какво каза той - виж долу) шефът на ПГ на левицата Атанас Мерджанов припомни, че преди година Плевнелиев бе "против" актуализацията на последния бюджет, приет от ГЕРБ и я е определил като "крайна мярка".

ДПС се обявиха "за"Маските паднаха." Борисов отсече, че ДПС се държи разумно, затова позициите им съвпадат, но "не аз се целувах с Лютви Местан на Орлов мост.

„Стандарт"

Бурканбанк събуди апашите

Изтеглените крупни суми от банките събудиха апетита на апашите. Много хора в момента държат парите си вкъщи. Те обаче рискуват да станат жертва на домашните крадци. През последния месец обирите по апартаментите зачестяват, скочили са с близо 10 на сто, алармираха криминалисти от СДВР.

Става въпрос за добре организирани банди, които подбират жертвите си по моловете, големите пазари и казината. Логиката на апашите е, че когато теглиш много пари, ще отидеш да похарчиш част от тях за скъпи бижута или хазарт. Крадците се опитвали да се домогнат и до информация за конкретни лица, изтеглили крупни суми по време на банковата криза. Под прицел са и кандидати за закупуване на коли и жилища, които смятат да платят в брой.

„Монитор"

НС прекроява спешно бюджета

ГЕРБ и ДПС подкрепиха предложението на кабинета в оставка за спешна актуализация на държавния бюджет заедно с този на НЗОК. Прекрояването на финансовата рамка ще бъде гласувано във вторник на извънредно заседание на НС.

Въпреки че хората на Бойко Борисов лансираха различни параметри за актуализация, те са склонни да подкрепят и предложените от МС, по които има консенсус. Те предвиждат корекция на бюджета със 725 млн. лв., от които 225 млн. лв. са допълнителните средства за НЗОК, а 500 млн. лв. е свиването на заложените през миналата година приходи.

Предлага се също така дефицитът да се вдигне от сегашните 1.8% на 2.7% от БВП, а таванът на дълга да се увеличи с нови 3.4 млрд. лв. Депутатите от БСП от своя страна отново се противопоставиха на актуализацията на държавния бюджет, подкрепяйки корекции само в сметките на НЗОК, и дори се опитаха да провалят насрочването на извънредното заседание, но не успяха.

„Сега"

ГЕРБ и ДПС сформираха ново мнозинство в парламента

ГЕРБ и ДПС сформираха вчера ново управляващо мнозинство в парламента и изолираха БСП от взимането на решения. Формален повод за своеобразния преврат стана актуализацията на бюджета. Двете групи, които събират общо 130 гласа, ще подкрепят правителствения проект за ревизиране на държавния бюджет и този на НЗОК на извънредно заседание идния вторник въпреки съпротивата на мандатоносителя. ГЕРБ и ДПС се оказаха на едно мнение и за две персонални назначения - те смятат, че сегашният подуправител на БНБ Калин Христов трябва да оглави банката, а Кристалина Георгиева да бъде отново номинирана за еврокомисар.

„Дума"

В ГЕРБ отново заговориха за шистов газ

Две години след масовите протести, които накараха управляващите да наложат мораториум върху добива от шистов газ, в ГЕРБ отново повдигнаха темата.

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви вчера, че е възможно в следващия парламент да бъде създадена специална комисия, която да изследва практиките за този вид проучвания и добив на гориво. Според него откакто е наложен мораториумът върху проучванията и добива на шистов газ у нас, много неща са се променили, а едно от тях било навлизането на по-нови технологии. Думите му бяха подкрепени от бившия му колега Трайчо Трайков, който в момента е в редиците на Реформаторския блок. Според Трайков вече има европейски директиви, които ясно определят какви екологични норми трябва да бъдат спазвани. Подобни норми са приети и у нас, в България дори са по-строги, добави той и заяви, че ако се търси компания за добив на шистов газ, е много вероятно тя да не е сред лидерите в сектора, каквато бе американската "Шеврон".

„Капитал"

След Орешарски и преди Борисов

В българската политика е прието почти всички управляващи да обвиняват своите предшественици, че са разсипали държавата. Парадоксът е, че почти всички са прави. НДСВ не лъжеха за корупцията по времето на Иван Костов. Бойко Борисов беше прав за ограбването по времето на тройната коалиция. БСП и ДПС не преувеличаваха за полицейщината по времето на ГЕРБ и загиването на малкия, че и донякъде средния бизнес.

Сега правителството на БСП, ДПС и "Атака" оставя държавата в разгара на банкова криза и бременна с огромни проблеми в енергетиката и здравеопазването. През последните 14 месеца Пламен Орешарски се превърна в символ на провалите на това управление, но истината е, че нито той, нито партиите зад него носят цялата вина за сегашните кризи. Те стигнаха пика си по време на сегашното правителство в оставка и то безспорно също има вина за тях. Пропуските на предишните две (а понякога и три) правителства обаче също имат много голямо значение. Днешните провали са следствие и от несвършената вчерашна работа.

„Преса"

Кой не иска публицистика през август

Този август няма да е познатият мързелив летен месец - държавата има да взема важни решения, а политиците - да редят коалиции, да договарят листи и т.н. Времето е златно на партийните лидери да се задават неудобни въпроси, но по традиция през август телевизиите свалят публицистичните си предавания от екран и минават в режим „ваканционен" - повторения и стари филми. През новата седмица от програмите на най-гледаните програми падат и малкото актуални рубрики, които работиха през юли. По Би Ти Ви отива да почива делничното „Лице в лице" с Цветанка Ризова и съботното „120 минути" със Светослав Иванов. Измежду информационните формати през август ще работят само сутрешният блок „Тази сутрин" и „Би Ти Ви новините". Останалите рубрики ще започнат поетапно да се завръщат в ефира през първата и втората десетдневка на септември. По БНТ последното за сезона издание на „Референдум" ще е на 29 юли. От 1 август в почив-ка е и „Още от деня" с Димитър Цонев, която ще продължи до първи септември. На „Сан Стефано" 29 също остават да се трудят само сутрешният блок „Денят започва" и „По света и у нас".

„Новинар"

Джигит без книжка уби четирима край Карнобат

Шофьор без книжка предизвика жестока катастрофа и уби на място четирима младежи край Карнобат. Тежкият инцидент е станал в петък около 6.20 часа сутринта между селата Аспарухово и Сърнево.

Лекият автомобил БМВ с бургаска регистрация се забил в стационарна цистерна за вода за поливане на лозови масиви, намираща се на крайпътния банкет. В колата освен неправоспособния водач се возели още двама младежи и една девойка на възраст между 16 и 17 години, които загинали на място. Всички жертви са от Бургас. Автомобилът се движел от Бургас към село Аспарухово.

Според разследващите младежите вероятно са пътували към село Черково, където семейството на едно от загиналите момчета има вила. Работата по случая

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати