Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Септ 27
Начало arrow Политика arrow БСП изригна: ГЕРБ и ДПС формираха ново мнозинство

БСП изригна: ГЕРБ и ДПС формираха ново мнозинство

  Print E-mail
2014-07-25 14:47:38
източник: dnes.bg

Атанас Мерджанов Снимка: БТА


БСП втвърди силно тона си към партньорите си от ДПС. Скандалът между доскорошните съюзници стана явен, след като ДПС и ГЕРБ прокараха решение за свикване на извънредно заседание на парламента за актуализация на бюджета, а БСП се опита да провали кворума и дефакто мина в опозиция.

След гласуването червените се събраха на извънредно заседание на парламентарната си група, след което обявиха, че ще поиска от премиера в оставка да оттегли проекта за актуализация на бюджета, внесен в парламента.
Социалистите обявиха също, че в парламента има ново парламентарно мнозинство и че е нарушено споразумението при държавния глава, където всички партии обявиха, че в рамките на това Народно събрание не може да има друго правителство и друго мнозинство. 
  
„Днес след гласуването на извънредното заседание и след речта на президента Росен Плевнелиев стана ясно, че такова мнозинство е формирано“, каза шефът на групата на БСП Атанас Мерджанов.

„Това парламентарно мнозинство както може да гласува основната политика на държавата – републиканския бюджет, така е в състояние да състави и ново правителство“, допълни той.

БСП се разграничи от неспазването на споразумението. Мерджанов обяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство, който президентът ще му връчи и че социалистите продължават да искат извънредни избори на 5 октомври.

„Всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени в УС на БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, той поема категоричната и изключителна отговорност“, каза Мерджанов.

Очевидно ново мнозинство се формира в настоящия парламент между ДПС и ГЕРБ в подкрепа на исканията на президента, които определяме като противоконституционни, тъй като прехвърлят върху служебното правителство правомощия, които то няма по Конституция, посочи и Корнелия Нинова. Според нея в момента се посяга на разделението на властите. 

Противопоставяме се на актуализацията на държавния бюджет, допълни тя. По думите й от внасянето на проекта за актуализация досега има съществени промени във финансовото състояние на държавата - увеличен е фискалният резерв, след като в държавата са влезли европейски средства. 

Нека новото мнозинство от БСП и ГЕРБ да си гласува тези предложения, ние в този сговор не участваме, отсече Нинова и допълни, че исканата актуализация на бюджета няма да подобри нито параметрите на финансовото състояние на България, нито живота на хората, а в дългосрочен план ще го влошат.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?