24 Април 2024 г. Сряда

Алжирски самолет със 116 души се разби

2014-07-24 20:29:53

Алжирски самолет се е разбил в Нигер, съобщава Daily Sabah, цитирайки частната алжирска телевизия „Елнахар". Той е изчезнал след излитане от Буркина Фасо.

Уагадугу се намира почти на права линия на юг от Алжир, преминавайки през Мали, където на север продължават безредиците. Според високопоставен френски представител е малко вероятно бойците в Мали да разполагат с оръжия, които могат да свалят самолет.Самолетът се е разбил,след като навлязъл във въздушното пространство нанигерската столица Ниамей.

 

Междувременно министърът на транспорта на Франция информира, че на борда на самолета вероятно има много френски граждани, вероятно десетки.

От своя страна представители на ООН в Мали казват, че самолетът се е разбил между Гао и Тесалит в Мали. Командващият мисията на ООН за стабилизиране на Мали генерал Коко Есиен посочва, че районът води до алжирската граница и е рядко населен.

 

Самолетът очевидно се е разбил в района Тесалит на около 70 км (43 мили) от югоизточния град Гао. Това е съобщила компанията „Еър Алжир" в Туитър, информира Си Ен Ен.

 

По-рано световните медии съобщиха, че алжирските авиационни власти са изгубили връзка със самолет наНационалната авиокомпания на Алжир „Еър Алжир".

Той е бил с маршрут от столицата на Буркина Фасо -Уагадугу до Алжир.

Връзката е изгубена 50 минути след излитането.

На борда на полет AH 5017 има 110 пътници и 6 души екипаж.

 

В съответствие с процедурите „Еър Алжир" предприема авариен план на действие, съобщават от компанията.

Самолетът MD83 бил нает от испанската авиокомпания „Суифтеър", уточнява Би Би Си. В изявление на „Суифтеър" се посочва, че не могат да установят контакт със самолета. По график той трябвало да кацне в 5.10 часа местно време. Самолетът е изчезнал над Сахара.

Полетите по маршрута Уагадугу - Алжир се осъществяват 4 пъти седмично.

Според АФП пътниците са от различни националности.Контактът с полета е изгубен, когато той бил във въздушното пространство на Мали, приближавайки границата с Алжир.

Самолетът бил близо до алжирската граница, когатоекипажът помолил да направи обход заради буря и да избегне риск от сблъсък с друг самолет по маршрута Алжир - Бамако.

Връзката се загубила след като маршрутът бил променен.

На борда на самолета имало 50 французи, 24 жители на Буркина Фасо, шестима ливанци, петима канадци, четирима алжирци, двама жители на Люксембург, един швейцарец, един нигериец, един камерунец и един малиец.

Екипажът бил съставен от испанци.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати