26 Април 2024 г. Петък

Невъзможно е да управляваме отново с ДПС, убедени в БСП

2014-07-24 20:29:01

В момента има връзка между ГЕРБ и ДПС, а взаимоотношенията между тях са твърде близки.
Това е мнението на народния представител от БСП Борислав Гуцанов, който изрично подчерта, че на черното не може да се каже бяло.

На предизборния пленум на БСП, който се проведе на „Позитано" 20, социалистите са обсъдили проекта-резолюция на партията за участие в предсрочните парламентарни избори.Социалистът обърна внимание на журналистите, чакащи пред "Позитано" 20, където приключи едночасов закрит предизборен пленум на БСП, че въпросните отношения между ГЕРБ и ДПС са очевидни и всички знаят кога са си пили кафетата и какво е стояло зад тези кафета.

Не това е основната тема обаче според Гуцанов, като най-важната задача е да се осигури стабилност в държавата и развитие на икономиката.

"Всички възможни коалиции трябва да са на тази база", отсече депутатът от левицата и призова тези теми да се коментират след предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври.
Именно заради това Националният съвет на партията днес не е разглеждал на своето заседание връзката ГЕРБ и ДПС и взаимоотношенията БСП и ДПС. 

На този етап управление на БСП с ДПС отново да се случи е абсолютно невъзможно", отсече обаче Гуцанов, продължавайки днешната линия на изказвания от БСП, които по-рано в парламента на няколко пъти обвиниха хората на Доган и Местан за оставката на кабинета.

Като едно от спряганите имена (около 17 на брой) за следващ лидер на столетницата, Гуцанов обяви, че няма да приеме номинацията за водач на партията, като социалистът обеща, че изборът на нов лидер на червените ще се случи чрез тайно гласуване по възможно най-тайния начин - в тъмни стаички.

Гуцанов подчерта, че по последни изчисления на левицатакандидатите, останали до първото гласуване на конгреса тази неделя, ще бъдат шестима или седмина.

В нея се залага противопоставянето на задкулисието, като се заявява, че БСП ще работи за върховенството на закона и за реабилитация на политиката като поле на обществени интереси.

В момента левицата отчита като най-важно възстановяването на морала в политиката. В своята резолюция социалистите отново признават, че ГЕРБ остават техен основен политически опоненткато изразител на дясна и авторитарна политика и „на скрити зависимости".

Спрямо ДПС те отчитат, че се налага да ревизират отношенията си, за да спре „използването" на властта за икономическо облагодетелстване.

Освен посочените неща социалистите поемат ангажимента зареформа на администрацията, като акцентират върху подобряването на дейността на НАП, ДАНС и МВР. Целта е да се намалят рязко злоупотребите с власт и да се работи в интерес на гражданите.
Същевременно социалистите ще отстояват ролята на държавата като собственик, инвеститор и регулатор.

Основни проблеми, които те набелязват и с чието решаване се ангажират, са именно безработицата, бедността, достъпа до здравеопазване, престъпността и корупцията.
Като отговор на повечето от тези проблеми БСП откриват прогресивната политика за стимулиране на заетостта и производството, за данъчното облагане, за разпределяне на земеделските субсидии и за мерките за социална закрила.

Същевременно те открояват, че за да има напредък на страната ни, се изисква да бъдат изведени приоритети на икономическото развитие. „Според нас това са енергетиката, земеделието и свързаната с него преработвателна индустрия, туризмът, отделни сектори на машиностроенето, химията и информационните технологии", се казва още в резолюцията на БСП за предстоящите избори.

Те отново затвърдяват подкрепата си за последователни усилия по отношение на големите енергийни проекти като"Южен поток" и АЕЦ "Белене", както и за удължаване на срока на експлоатация и разширяване на АЕЦ "Козлодуй". 

В резолюцията е отредено място и на банковата тема, като по този въпрос те отчитат необходимостта от законови промени при търговските банки и банковия надзор, за да се повиши отговорността на основните акционери и да се намали рискът за вложителите.

В началото на своята резолюция социалистите отчитат постигнатото през изминалата една година от управлението им, като отбелязват "трудната обстановка на протести, парламентарен бойкот от ГЕРБ, противопоставяне от страна на президента".
Въпреки сложната политическа ситуация обаче, БСП е доволна от постигнатото „социално размразяване" на средствата за майчинство, за учениците и пенсионерите.

БСП остават удовлетворени и от факта, че са извършили дължимите плащания към бизнеса, като са се извършили необходимите действия за възстановяване на икономиката и са се разкрили около 40 000 работни места. 
Те обаче отчитат, че несправедливостта, неравенството и бедността остават на опасно високи нива.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати