29 Март 2024 г. Петък

Кабинетът "Орешарски" си отиде

2014-07-24 20:26:45

ПОСЛЕДНО: На рождения ден на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова и на депутата Евгени Стоев НС гласува оставката на кабинета. 
За бяха 180 депутати, 8 социалисти гласуваха против, 8 въздържал се - 7 от БСП и 1 от ДПС. 
От ГЕРБ на крака и с аплаузи приветстваха резултата. И двамата рожденици бяха поздравени в пленарна зала преди гласуването на оставката.

Точно в 9 часа по-рано днес с думите "Добро утро, многобройно народно представителство" председателят на Народното събрание Михаил Миков удари звънеца за начало на днешното парламентарно заседание, който не бе озвучавал пленарна зала от седмица насам.

След депозираната оставка на правителството на Пламен Орешарски в последните минути от работния ден на деловодството на парламента вчера, още от ранни зори в сградата на властта се усещаше оживление.

Като първа точка парламентарният шеф предложи именно гласуването на оставката на кабинета "Орешарски"което предизвика аплодисменти от страна на народните избраници от опозицията.В 9 часа народните представители от ГЕРБ се запътиха към пленарна зала и готови за работа се регистрираха за присъствие.175-те регистрирали се депутати позволиха започването на работа и приемането на предварително договорената седмична програма.

"Не бързайте и се дръжте като големи хора", се обърна към тях Миков и им напомни, че все още оставката не е официално гласувана. След като депутатите се събраха вече, едва тогава народните избраници от "Атака" се появиха в пленарна зала.

Председателят на НС Михаил Миков прочете писмото, с което Пламен Орешарски подава оставка. Димитър Лазаров от ГЕРБ поиска пряко предаване по БНТ и БНР на вота по оставката на кабинета. От БСП също поискаха това и Миков се пошегува: „Надпревара се получава по такива важни въпроси".С аплаузи от ДПС и БСП бяха посрещнати в пленарна зала министър-председателят в оставка Пламен Орешарски и членовете на кабинета. И опозиция, и правителство в оставка демонстрираха добро настроение.

На ГЕРБ обаче им се наложи да бъдат търпеливи преди очакваното от тях гласуване на оставката на правителството на Пламен Орешарски.

След това депутатите се захванаха с първо гласуване на промените в Закона за висшето образование, а по желание на социалистика Атанас Мерджанов ги гласуваха и на второ четене.Първата задача на народните избраници бе полагането на клетва от новоназначената депутатка от ГЕРБ Цонка Каснакова-Илиева, която заема мястото на гербера Красимир Стефанов.

Политическата декларация на шефа на ПГ на БСП Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна накараха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да напусне пленарна зала и дори сградата на властта.

"Имам малко работа. Нямам време за партийни речи", заяви на излизане от парламента бившият премиер. Борисов обаче се зарече, че ще се върне, ще се изкаже и той като лидер на опозицията и ще участва в гласуването на оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Дебатите по оставката на кабинета започнаха веднага след набързо гласуваните два законопроекта.
Малко повече от час по-късно обаче - след няколко скучновати изказвания от парламентарната трибуна, депутатите си дадоха 30 минути почивка.

Това накара завърналият се междувременно в парламента лидер на ГЕРБ Борисов да репликира - Цяла година не се напочиваха, сега ще си почиват.

След него пък една от десните му ръце, Цецка Цачева, обяви, че се надява служебният кабинет да номинира именно досегашния еврокомисар Кристалина Георгиева за още един мандат.
По думите й ГЕРБ не е обсъждала с нито една партия кандидатури за този пост, тъй като днес са в ролята си на парламентарна опозиция.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати