25 Април 2024 г. Четвъртък

Мерджанов: Опозицията не ни остави да работим спокойно

2014-07-24 10:28:11

Атанас Мерджанов Снимка: архив, Булфото


Предизвикателството, с което не успя да се справи този парламент, е ГЕРБ, която не искаше Народното събрание да работи, смята председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

„Една година говорене в стила на политическата чалга, една година саботаж, това бе предизвикателството ГЕРБ, с което 42-то Народно събрание не успя да се справи. Дано следващото да не е подложено на същото предизвикателство, защото парламентаризъм и ГЕРБ заедно са неприемливи“, заяви той по време на обсъждането на оставката на правителството.
Според него всяка парламентарна група и всеки депутат поотделно носи отговорност за случилото се или неслучилото се по време на мандата на този парламент.

Този парламент, това правителство можеха да работят успешно и по-дълго, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от страна на една от подкрепящите политически сили – тази на ДПС, посочи Мерджанов.

„Парламентарни кризи е имало и преди, и ще има и занапред, решението им е ясно, това са изборите и в тях няма нищо страшно, но въпреки приказките за финансов колапс и криминално предизвиканата банкова криза ситуацията в страната е стабилна и параметрите дори са по-добри в сравнение с миналата година“, заяви той.

Социалистът се оплака, че опозицията не е оставила правителството и парламентът да работят спокойно.

„Дори в моменти на кризи и бедствия управляващите бяха подложени на политическа атака – бойкот, вот на недоверие, вето на президента. Парламентът си отива не защото не можеше, а защото най-голямата парламентарна сила не искаше той да работи и ако има нещо страшно през изминалата година, то това е отказът на ГЕРБ да спазва Конституцията“, обвини социалистът.

Той нападна лично и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като го обвини, че е отправял не политически, а лични критики към управляващите.

„Борисов наричаше премиера "псевдоексперт", а министрите - "пощальони", а за собствените си депутати говореше, че цопнали тук и там“, отбеляза Мерджанов.

Накрая той честити рождения ден на вицепремиера и министър на правосъдието Зинанида Златанова, който съвпада с деня на гласуването на оставката на кабинета.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати