29 Март 2024 г. Петък

Орещапски подаде оставка, не е сигурно кой кабинет ще номинира еврокомисар, и синдикатите искат надзорен комитет към БНБ...

2014-07-24 09:22:15

Пресата днес 

Оставката на правителството на Пламен Орешарски  е безспорната топ тема на  вестниците в четвъртък.

„Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка точно в деня, който наскоро обяви за най-подходящ за оттеглянето на правителството - 23 юли. Той посочи в началото на месеца, че в сряда, четвъртък или петък парламентът ще може да я гласува, ако събере кворум.  
В писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков Орешарски подава оставката на правителството си. Тя е депозирана в деловодството на парламента малко преди 18 часа - края на работния ден, каза Миков пред "Дневник".  
Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители, съобщиха от парламента. Очаква се това да бъде на заседанието в петък. 
Не е изключено, ако парламентът събере кворум в четвъртък, тя да бъде обсъдена още утре. Междувременно от ГЕРБ заявиха, че ще се регистрират на заседанието на Народното събрание в четвъртък след като и днес парламентът не събра кворум, за да работи. По-късно лидерът на "Атака" Волен Сидеров  обяви от Разград, че наличните в София негови депутати ще влязат в пленарна зала. 
Доколкото ми е известно, процедурни пречки няма и утре да бъде разгледана, коментира пред агенция "Фокус" заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов. "Проблемът е в кворума. Ако утре ГЕРБ се появят в зала, тогава ще започне процедурата по включването в програмата на обсъждането и гласуването на оставката", посочи Имамов. 
Междувременно агенция "Фокус" съобщи, че около 150 души, които за пореден ден протестират срещу правителството, скандират "Имаме оставка", "Имаме победа", "Честито". Събралите се на пл. "Независимост" чупят орехи..." - в. „Дневник".

„Оставката на премиера Пламен Орешарски и правителството стигна до парламента в 17,48 ч. Буквално 5 секунди преди края на работния ден - 18 ч., тя е заведена и в деловодството на институцията. На документа пише, че е официално заведен в 17,59 часа...
През следващите две седмици кабинетът ще продължи да работи в оставка. 
Очаква се на 5 август президентът Росен Плeвнелиев да обяви състава на служебното правителството, а Народното събрание да бъде разпуснато на 6 август. Възможно е то да заседава само до края на месеца, тъй като според парламентарния правилник от 1 август депутатите са във ваканция...
Министрите от кабинета "Орешарски" отговаряха по един и същи начин на въпроса дали са обсъждали оставката - "питайте премиера". Вчера правителството имаше редовно заседание. Само земеделският министър Димитър Греков с половин уста каза, че темата е обсъждана...
"Толкова закъсняла оставка, че като знам каква разруха оставят след себе си, не можах да ѝ се зарадвам!" Това беше светкавичният коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в профила му във фейсбук..." - в. „Труд".

„Невиждан от старта на 42-ото Народно събрание кворум чакат депутати днес. Повод е точка първа от дневния ред - оставката на кабинета "Орешарски". Тя бе подадена днес точно 1 минута преди края на работния ден и точно една година след т.нар. "нощ на белия автобус"Атака успя да свали корумпираното правителство на БСП, ДПС и ГЕРБ.
Тази оставка е решение на Борисов и Местан, стана факт, след като нахлух в парламента, коментира и лидерът на ББЦ Николай Бареков...
Цял ден днес държавата гадаеше ще има ли оставка и кога. Чиновниците в отделните ведомства даже си правеха облози.
Очакваше се това да се случи веднага след заседанието на Министерския съвет, което продължи четири часа...
„Това беше последното заседание на кабинета преди оставката, гледахме доста точки", заяви вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието...
Следващата сряда Министерският съвет ще проведе първото си заседание като правителство в оставка. То беше избрано от 42-то обикновено Народно събрание на 29 май 2013 г. с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС... 
Над 8 млрд. фискален резерв, без да се броят европейските средства, оставя ковчежникът на държавата Петър Чобанов на наследника си. Това съобщи самият той след края на последното заседание преди правителствената оставка..." - в. „Стандарт".

„Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред журналисти в Министерския съвет. „Независимо от всички приказки за фалит, независимо от всички заигравки с големи числа, оставяме държавата с един стабилен фискален резерв, който в частта му без европейски, т.е. без средствата, които чакаме от Европа, надхвърля 8 млрд. лв.", посочи финансовият министър.
„С всички условности, които се опитват да се пришият към тези числа, те са факт", подчерта Чобанов. Той изтъкна, че в следващите няколко месеца фискалният резерв дава възможност за гъвкавост.
„Емисията, която направихме на международните пазари, беше най-успешната емисия правена до момента", категоричен беше министърът и добави, че това също дава допълнителна гъвкавост. По отношение на бюджетния дефицит Чобанов изтъкна, че в основната си част той се поражда от европейски средства и към края на юли той ще бъде приблизително разделен наполовина между европейски и национален дефицит.
Министърът заяви, че продължават усилията за отблокиране на средствата по ОП „Околна среда"...
Относно здравната каса Чобанов беше категоричен, че са възможни мерки за дисциплиниране на системата..." - в. „24 часа".

„Дали поради желание да покаже най-накрая малко характер, или заради страх от последствията, но на последното си заседание, преди да подаде оставка, правителството открито загърби БСП и блокира две ключови за мандатоносителя решения. Кабинетът "Орешарски" остави на наследниците си да определят кой ще е българският еврокомисар и дали да одобрят договора с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Вчера, малко преди 18 часа, премиерът депозира в парламента дълго чаканата оставка на кабинета. Тя ще бъде гласувана от парламента днес или утре.
Отложените решения не бяха в дневния ред, но бяха разисквани на вчерашното заседание на кабинета. Въпреки че до 5 август ще има още две заседания на правителството в оставка, то няма да вземе ключовите решения.
Бламирането на номинация на еврокомисар е пряк удар по БСП, тъй като се смяташе, че този пост е гарантиран за външния министър Кристиян Вигенин...
Държавата упорито мълчи за развитието по друг ключов за БСП проект - "Южен поток". Вчера се появи информация, че Българският енергиен холдинг е подготвил решение за сключване на договор с "Газпром" за вземане на заем от 620 млн. лв. за финансиране на газопровода...
Даниела Бобева заяви, че по нейна информация до вторник БЕХ не е подписвал никакви документи за заем от "Газпром". Преди няколко месеца ЕК нареди всички дейности по газопровода да бъдат спрени. Подобно решение на БЕХ със сигурност би било нарушение на тази директива.
Макар да си отива, правителството не изневери на досегашната си практика на всяко заседание да раздава милиони левове извън определените бюджети на министерства и агенции. Само на вчерашното си заседание министрите раздадоха близо 18 млн. лв. От тях 3 млн. лв. бяха отпуснати за наемане на безработни за охранители. Още 1 млн. лв. бяха дадени за покупка на ракети срещу градушка. БАН получи допълнително 4 млн. лв. Министерският съвет одобри допълнително 7.365 млн. лв. за министерство на финансите, които трябва да отидат за повишаване на събираемостта на приходите. 300 хил. лв. получи Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, а 50 хил. лв. - Комисията за защита от дискриминация..." - в. „Сега".

Развитието но номинацията за български еврокомисарсъщо е сред актуалните теми на всекидневниците.

„На заседанието на правителството вчера е била обсъждана и темата за българска номинация за еврокомисар, сподели вицепремиерът Даниела Бобева. Тя поясни, че не са обсъждани конкретни имена, а дали изборът на еврокомисар да не бъде оставен за следващото правителство.
Според източници на "Труд" е възможно кабинетът на Орешарски да вземе решение идната седмица, макар да е в оставка. Другият вариант е номинацията да остане за служебния кабинет.
От БСП настояват българският кандидат да е външният министър Кристиан Вигенин. Очаква се служебният кабинет да издигне настоящия ни представител в ЕК Кристалина Георгиева..." - в. „Труд".

„Правителството в оставка няма да направи номинация за български еврокомисар. Пламен Орешарски се отказва да предложи Кристиан Вигенин, за когото основно лидерът на БСП Сергей Станишев лобираше усилено през последните седмици. Това потвърдиха пред "Дневник" източници, запознати с разговорите в деня, в който премиерът депозира оставката на кабинета.
След последното редовно заседание на правителството, земеделският министър Димитър Греков каза пред журналисти, че темата с номинацията е обсъждана (тя не фигурираше в официалния дневен ред), но е отложена за следващия път...
Няколко фактора са повлияли за това решение - индикации, че дори кабинетът "Орешарски" да излъчи Вигенин, служебното правителство ще смени номинацията (това е възможно във всеки момент преди официално да започнат да се разглеждат кандидатурите), разговорите на премиера с председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер през миналата седмица, както и обтегнатите отношения между премиера и партията-мандатоносител и нейния лидер.
На заседанието днес е обсъждано отново, че ако Кристалина Георгиева има шансове за т.нар. позиция на външен министър на ЕК е естествено това правителство да я подкрепи. Но е било припомнено и че след последните преговори в Брюксел този пост може би ще бъде за социалист и затова може да бъде предложен Вигенин, това разказа пред "Дневник" участник в обсъждането. Но до категорично решение не се е стигнало.
Според лансиращите кандидатурата на Вигенин той имал шанс за комисар по разширяването..." - в. „Дневник".

"Намирам за напълно адекватно това правителство да предложи българския еврокомисар. Аргументите, че този кабинет скоро си отива, важат със същата сила за едно техническо правителство, назначено от президента, което ще управлява между два или три месеца", коментира Вигенин...
Явно в тези няколко дни обаче нещо се е променило, за да накара правителството да остави решението за служебния кабинет. Макар и неофициално, едно от обясненията е, че е била постигната договорка с Европейската комисия номинацията да бъде оставена на следващото правителство. На свой ред се очаква Брюксел да размрази до края на юли оперативна програма "Околна среда", чиито средства са спрени от ноември...
Фаворитът на новия председател на ЕК Жан Клод Юнкер е сегашният еврокомисар Кристалина Георгиева, чието име се спряга за външен министър на ЕС. Дори тя да не успее да се пребори за този пост, има основания да се смята, че ще получи важен ресор, ако България я номинира за еврокомисар. Преди седмица Орешарски заяви, че я подкрепя за външен министър на ЕС, но ако не бъде избрана, най-вероятно ще бъде издигнат друг кандидат за еврокомисар." - в. „Сега".

„Служебното правителство ще номинира българския еврокомисар на Съвета в Брюксел на 30 август. И това най-вероятно ще бъде Кристалина Георгиева, потвърдиха неофициално пред "Стандарт" източници от Европейския парламент...
Очакванията от страна на БСП бяха, че премиерът Пламен Орешарски трябва да номинира социалист за поста. И от "Позитано" 20 споменаха преди дни името на външния министър Кристиан Вигенин. Новият президент на ЕК Жан Клод Юнкер тактично даде да се разбере, че предпочита част от еврокомисарите в комисията да са с опит и да са имали мандат в ЕК. 
Както и националните представителства да излъчат жени. А Георгиева отговаря перфектно и на двете условия, уточниха източници от Брюксел. Неофициално вече се коментират и евентуалните ресори, които може да поеме българският еврокомисар - по разширяването или имиграцията. Последният ресор вече е коментиран за България, става дума за нова секторна политика на ЕС предвид имиграционните вълни от последните години. Пак от Брюксел са сигналите, че големите държави са разпределили неофициално в хода на преговорите икономическите ресори между ПЕС и ЕНП. От АЛДЕ също имат добри номинации за ЕК. Все още има неясноти кой ще бъде заместникът на Катрин Аштън като външен представител на ЕС. Но към мястото на лейбъристката сериозни заявки има от страна на Италия..." - в. „Стандарт".

 

Темата за банките продължава да е сред най-отразяваните във всекидневниците.

„Независимо от квесторите, назначени да упражняват особен надзор върху банковата група, в БНБ незабавно да бъде учреден надзорен комитет, в който да вземат участие действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти. За това настояха синдикалистите от КНСБ, КТ "Подкрепа" и АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ в писмо до президента президента, премиера, управителя на БНБ, председателя на КФН и лидерите на политическите партии.
"Днес ние знаем, че те вкупом ни излъгаха - двете поставени под особен надзор банки от групата на КТБ не отвориха", казват те.  
В този комитет трябва да се включат както независими авторитетни банкери, финансисти и юристи, представители на всички заинтересовани в оздравяването на банковата група лица - различните класове вложители, кредитополучатели, облигационери, досегашни акционери и потенциални инвеститори. Задачата на надзорния комитет е да състави и представи на заинтересованите страни честен и обективен информационен меморандум и да предложи финансово обосновано и цялостно решение за оздравяване и реструктуриране на банковата група, което да отчита и балансира законните интереси на всички засегнати (структуроопределящи фирми, болници, училища, държавни органи, общини, пенсионери и др.). Невъзможността да се ползват средствата ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на хиляди работни места. Само фирмите от военно-промишления комплекс ще загубят над 25 000 работни места... 
„Ние настояваме за пазарно решение на финансовите проблеми на банковата група КТБ, което не трябва да бъде за сметка на българския данъкоплатец и държавния бюджет. В същото време предупреждаваме, че няма да приемем банковата група да бъде безнаказано разкъсана и разграбена, а вложените в нея пари на нашите членове и всички останали клиенти да бъдат присвоени, загубени или разхитени", категорични са те..." - в. „Стандарт".

„Депозитите в банките намаляха с над 1 милиарда лева за месец
В рамките на десетина дни през юни от банковата система са изтеглени депозити за стотици милиони левове.
Юни се оказа преломен за рекордните ежемесечни темпове на растеж на спестяванията в банковата система. Депозитите на неправителствения сектор са се свили с 1.043 млрд. лв., показват оповестените вчера данни на БНБ. Причината за обръщането на тенденцията за увеличаване на депозитите, според експерти, е разразилата се през юни истерия около две от големите банки у нас - Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ).
Към края на юни депозитите на неправителствения сектор в банковата система у нас са били 56.983 млрд. лв., при 58.026 млрд. лв. месец по-рано. С 478 млн. лв. са намалели спестяванията на домакинствата. В тази графа влизат още едноличните търговци, самоосигуряващите се, фондациите, партиите и др. Част от тях вероятно са били употребени за покупка на различни стоки, но е възможно немалки суми да се останали и "в буркани".
Вложенията на фирмите в банките през юни са намалели с 334 млн. лв.. Депозитите на финансовите предприятия са се свили през месеца с 231 млн. лв.
Според икономисти обаче отливът от спестяванията през изминалия месец няма да повлияе негативно на банковата стабилност. През последната година бумът на спестяванията носеше на банките по около 300 млн. лв. нови депозити месечно. Това се случваше въпреки непрекъснатото спадане на лихвите по влоговете..." - в. „Сега".

„Елитарната игра се играе без никакви правила. Това е весела политика, бе диагнозата на политическите нрави в България на психиатъра Николай Михайлов пред bTV...
„Вижте какво направи прокуратурата при банковия скандал, разтресъл България. Арестуваха някакъв нещастник с прякор Чикагото, който писал нещо в социалните мрежи - човек от моя специфичен професионален интерес, може би", допълни той..." - в. „24 часа".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати