23 Април 2024 г. Вторник

Спрягат Калин Христов за премиер или нов шеф на БНБ

2014-07-23 09:50:17
"Служебният кабинет съставен от бивши министри и депутати", информира "24 часа". Екипът вече бил готов, а държавният глава е провел разговори лично с всеки от членовете на временния кабинет. Официално съставът му трябва да бъде обявен от Плевнелиев на 5 август.

Служебен премиер трябва да е подуправителят на БНБ Калин Христов, който в кабинета на Марин Райков бе министър на финансите. Христов е готвен и за министър на финансите по съвместителство, а му е предложен дори постът финансов министър в следващия редовен кабинет. Той обаче е единственият от поканените, който не бил потвърдил ангажимента си. Причината е, че Христов обмисля и възможността да смени Иван Искров, когато мандатът му изтече.

Ако Христов откаже, служебен премиер ще е шефката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, която в предното служебно правителство бе вицепремиер и регионален министър. Регионален министър щяла да е Йорданка  Чобанова, която съветва президента Плевнелиев по европейските въпроси. За вътрешен министър в публичното пространство се спряга депутатът от СДС в 38-ото, 39-ото 40-ото и 41-ото НС  Йордан Бакалов. За социален министър в служебното правителство е бил поканен бившият шеф на НОИ Йордан Христосков. Външният министър на НДСВ и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси е спряган за служебен министър на външните работи. 

"В момента съм на море със семейството си и не мога да коментирам подобна информация", каза Паси вчера. Понеже той все още не е потвърдил окончателно, алтернатива за МВнР бил секретарят на президента и бивш посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев. Начело на правосъдното министерство пък щяла да бъде поставена съветничката на Плевнелиев по правните въпроси Наталия Киселова.

Начело на икономиката щял да е отново съветник на президента - Евгени Ангелов. За транспорта съгласие е дал Кристиан Кръстев, който вече бе такъв в служебния кабинет на Марин Райков.

Според в. "Сега" пък следващият премиер ще бъде председателят на БАН Стефан Воденичаров.

"Министрите масово плащат крупни суми за съмнителни консултации", съобщава "Сега". Министерствата възлагат и щедро плащат на анонимни консултанти за дейности, които би следвало да са част от работата на администрацията. В някои от случаите са  сключвани граждански договори със завидно възнаграждение за "устни консултации".

Министерствата продължават да изплащат и крупни бонуси за добри резултати в сектори, в които има драматични проблеми. Това показват официалните справки от ведомствата, изискани от ГЕРБ като част от процедурата за парламентарен контрол. Партията е поискала информация за раздадените бонуси на политическите кабинети, на държавните служители, сключените договори за външни услуги, наетите специалисти на граждански договор, договорите с медии.

Предизборната платформа с конкретните обещания на БСП към българите ще се пише от новия лидер на партията. На конгреса в неделя ще бъде одобрен само манифест от 4 страници, конкретизира "Труд"Наименованието "Коалиция за България" няма да ни донесе полза за следващите избори. БСП може да се яви сама или с обединение на леви партии, в чието наименование БСП да фигурира."

Пред "Стандарт"Напливът от спасители на БСП ме плаши. Партията не е в идейна криза, но има проблем с мотивацията, организацията и самодисциплината в преследването на леви идеи."

", прави анализ на настоящето и прогноза за бъдещето социологът Кънчо Стоев на страниците на "24 часа".

"България прилича на гето и лунапарк, в които има парцаливи шатри с подозрителни атракции. Уродливостта на политическата класа отразява слабостта на едно общество, което не може да намери себе си. На кого може да се вярва в тази държава? Цяло чудо е, че все още общността функционира. Ние ежедневно предоставяме на развитите страни в Европа възхитителни сюжети за това как не трябва да се живее. Ние сме като грозна пъпка в кожата на Европа", излага своята теза пред "Преса" социалният антрополог Харалан Александров.

Новината на вчерашния ден - заявената готовност за подаване на оставка от страна на управителя на БНБ Иван Искров, е отразена от всички издания днес. "Изберете нов и се оттеглям", е заглавието на "24 часа". "Искров готов да подаде оставка веднага. Условието му е парламентарните групи да постигнат консенсус за избор на нов управител на БНБ", доизяснява "Дума". "Труд"Искров сърдит, готов с оставка". "Стандарт"Искров играе ва банк". Капитал Daily" прави обзор, цитирайки онези части от писмото на гуверньора до председателя на Народното събрание Михаил Миков, които изясняват мотивите за почти подадената оставка. Искров посочва "несъгласие на БНБ и нейният управител да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения". Исканията на политици за оставка на управителя на централната банка той определя като "несъстоятелни".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати