26 Април 2024 г. Петък

Съединението прави силата, но силата не прави съединението

2010-09-07 08:46:42

Съединението имаше своя успех за това, че е удивителен пример на приемственост, но за съжаление твърде малко са случаите сега за такава приемственост.

На Съединението водачите показаха дързост и мъдрост и затова на нацията са необходими такива водачи – смели и решителни, но не и авантюристи. Да не забравяме, че не всички победи се извоюват на барикадата, а голяма част от тях – с труд и неуморна работа.

Добре трябва да помним, че съединението прави силата, но силата не прави съединението. Преди 125 години на този ден всички световни агенции гърмят с новините от Пловдив. Великите сили са били стреснати от дързостта на българите и от техните твърди действия.

Това каза в словото си пред паметника на Съединението в Пловдив президентът и главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Георги Първанов.

Той добави, че успехът на 6 септември 1885 г. може би е първият голям удар срещу статуквото на тогавашна консервативна Европа, която години наред прекроява границите на Балканите в интерес на икономическата си изгода.

А българите успяха, защото най-способните народни водачи се оказаха на точното място, подчерта президентът.

Президентът Георги Първанов и председателят на НС Цецка Цачева присъстваха на тържествената заря-проверка по повод 125 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Представители на всички политически групи и хиляди граждани сведоха глави в знак на почит пред паметника на Съединението в Пловдив.

Нямаше бурни реакции от представители на „Атака” и на РЗС. От публиката се издигна лозунг с надпис „Оставка на всички от НСИ заради скандала с включване на българо-мохамеданите като етнос в България”.

Небето над Пловдив се освети от няколко минутна заря, навсякъде се вееха българските трикольори.

Преди официалната церемония Георги Първанов и Цецка Цачева разгледаха изложбата в регионалния исторически музей „Равнис по капитаните”. 

Премиерът Бойко Борисов не присъства, но изпрати поздравителен адрес. ГЕРБ беше представен от областния управител Иван Тотев и народни представители

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати