Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 20
Начало arrow Икономика arrow Каролев: КТБ може да бъде спасена, ако се намери много сериозен кръг от ...

Каролев: КТБ може да бъде спасена, ако се намери много сериозен кръг от инвеститори

  Print E-mail
2014-07-22 15:53:39
източник: news.bg

"Политиците да не говорят, че има проблеми с банковата система, защото такива няма. Оманският фонд се опитва да намери в Европа някой, който да стане мажоритарен собственик в Корпоративна търговска банка, за да спасят парите и вложенията си." Това заяви пред ТВ7 финансистът Владимир Каролев.

Той е на мнение, че КТБ може да бъде спасена, ако освен оманците, се намери много сериозен кръг от инвеститори. Според Каролев първоначално заявените 30 дни са крайно недостатъчни, за да се реши ситуацията.

Като „голямата грешка на Иван Искров" той отчита, че още на първата пресконференция не е признал, че това, което предлага, е решено от политиците.

 

Владимир Каролев и Емил Хърсев са единодушни, чедържавата е напълно безпомощна във всичките й институции, а БНБ е зависима от политиците по отношение на т.нар. банкова криза.

В такива ситуации няма как да не зависиш от политиците. Политиците дадоха този кратък 30-дневен срок за решаване на проблема, а по закон срокът може и да е шестмесечен. Част от политиците продължават да обясняват, че държавата е фалирала. Държавата не е фалирала.Застраховката по емитираната облигация не е мръднала, а политиците продължават да обясняват какви милиарди са необходими на държавата.", възмущава се още икономистът.

Пазарът не смята, че банката ще бъде изпусната, допълва в анализа си Каролев.
Нещо повече, тя може да бъде спасена без парите на данъкоплатците, категоричен беше от своя страна колегата му Хърсев, който порица управляващите, че не правят разлика между милиони и милиарди.

Слухове, отново идващи от страна на политиците, са виновникът за това, че покрай КТБ и друга банка се озова в трудна ситуация, допълни Каролев, визирайки Първа инвестиционна банка. Според него тя е преминала през реален стрес-тест, след като и пред нейните клонове се наредиха хора.

Въпреки това от ПИБ овладяха ситуацията само за няколко дни, без нито един лев от Министерство на финансите или Фонда за гарантиране на влоговете за тази банка.

Знаеше се, че и от някои други банки е имало теглене на пари. И затова е много важно политиците да не говорят, че има проблеми с ликвидността на банковата система, категоричен беше Каролев.

БНБ или Централната банка е институция, която не би трябвало въобще да зависи или да е подвластна на избори - срочни или предсрочни. За съжаление Централната банка е поставена под огромен натиск, заключи икономистът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?