28 Март 2024 г. Четвъртък

Каролев: КТБ може да бъде спасена, ако се намери много сериозен кръг от инвеститори

2014-07-22 15:53:39

"Политиците да не говорят, че има проблеми с банковата система, защото такива няма. Оманският фонд се опитва да намери в Европа някой, който да стане мажоритарен собственик в Корпоративна търговска банка, за да спасят парите и вложенията си." Това заяви пред ТВ7 финансистът Владимир Каролев.

Той е на мнение, че КТБ може да бъде спасена, ако освен оманците, се намери много сериозен кръг от инвеститори. Според Каролев първоначално заявените 30 дни са крайно недостатъчни, за да се реши ситуацията.

Като „голямата грешка на Иван Искров" той отчита, че още на първата пресконференция не е признал, че това, което предлага, е решено от политиците.

 

Владимир Каролев и Емил Хърсев са единодушни, чедържавата е напълно безпомощна във всичките й институции, а БНБ е зависима от политиците по отношение на т.нар. банкова криза.

В такива ситуации няма как да не зависиш от политиците. Политиците дадоха този кратък 30-дневен срок за решаване на проблема, а по закон срокът може и да е шестмесечен. Част от политиците продължават да обясняват, че държавата е фалирала. Държавата не е фалирала.Застраховката по емитираната облигация не е мръднала, а политиците продължават да обясняват какви милиарди са необходими на държавата.", възмущава се още икономистът.

Пазарът не смята, че банката ще бъде изпусната, допълва в анализа си Каролев.
Нещо повече, тя може да бъде спасена без парите на данъкоплатците, категоричен беше от своя страна колегата му Хърсев, който порица управляващите, че не правят разлика между милиони и милиарди.

Слухове, отново идващи от страна на политиците, са виновникът за това, че покрай КТБ и друга банка се озова в трудна ситуация, допълни Каролев, визирайки Първа инвестиционна банка. Според него тя е преминала през реален стрес-тест, след като и пред нейните клонове се наредиха хора.

Въпреки това от ПИБ овладяха ситуацията само за няколко дни, без нито един лев от Министерство на финансите или Фонда за гарантиране на влоговете за тази банка.

Знаеше се, че и от някои други банки е имало теглене на пари. И затова е много важно политиците да не говорят, че има проблеми с ликвидността на банковата система, категоричен беше Каролев.

БНБ или Централната банка е институция, която не би трябвало въобще да зависи или да е подвластна на избори - срочни или предсрочни. За съжаление Централната банка е поставена под огромен натиск, заключи икономистът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати