25 Април 2024 г. Четвъртък

Социолог: Истинският проблем е в липсата на доверие в политици и институции

2014-07-22 12:29:04
Премиерът Пламен Орешарски трябва да си подаде оставката, за да свърши тази агония, но истинският проблем е в липсата на доверие в политици и институции, защото това пак ще доведе до дестабилизация и след предсрочните избори на 5 октомври, смята социологът Юрий Асланов.

 „Не съм гадач“, коментира Асланов пред Dnes. bg.

Според него може би жестът, който трябва да направи премиерът, е да подаде оставка, за да има време парламентът да свърши някои неотложни неща, като актуализацията на бюджета на НЗОК например.  

От ГЕРБ вече многократно заявиха, че ще осигурят кворум само ако има внесена оставка на правителството. 

Въпреки критиките Асланов е убеден, че наследството, което оставя кабинетът „Орешарски“ на служебния кабинет, не е лошо. 

„По начало драмата е преувеличена. Това правителство свърши и някои доста добри неща, отложи във времето други и заради това не успяха да се стартират, но наследството не е лошо и всякакви спекулации в тази посока е неразумно да се правят“, коментира социологът. 

Асланов отказа да направи прогноза за разпределението на политическите сили в следващия парламент, но предупреди, че въпросът е в това, че ситуацията е доста нестабилна и е възможно и след 5 октомври, когато е вотът, да не се стабилизира. 

„Дестабилизацията идва от това, че се натрупа голяма дистанция, формира се пропаст между елит и общество и в момента е трудно да се постигне общо национално съгласие за изход от кризата, защото разправиите продължават да текат от политическите групи, партиите и институциите, които не се ползват с доверие“, заяви той.

Според него много политици имат грешна представа какво е национално съгласие. 

„Даже чух тези дни и Бойко Борисов да говори за правителство на националното спасение, но и той си го представя как ще си говорят двамата със Станишев, хората това няма да го приемат, посочи Асланов. 

Той смята, че проблемът е много тежък, защото цари общо недоверие и каквото и да дойде по линия на институции и на партии, се отхвърля априори. 

„Така че каквито и сценарии да дойдат след 5 октомври, каквото и правителство да дойде, пак ще изскочат веднага нови протести и нова дестабилизация и политиците, ако имат отговорност към ситуацията, трябва да подходят по 
съвършено друг начин“, заяви социологът. 

Според него, ако се иска излизане от ситуацията, е нужно да се договорят параметрите. 

„Ако под смяна на системата не се разбира да се отреже задкулисието с нож, да се намали корупцията, държавата да защитава интересите на малкия човек, нищо няма да стане, влизаме в един период на продължителна дестабилизация и накрая ще дойде някой откровен диктатор популист и ще стане по-лошо“, убеден е той. 

Асланов настоя, че в лидерите на партиите има широко недоверие, защото обществото смята, че те „играят за малцинството, а не за хората“, и това е проблемът, който е най-видим от съпротивата срещу ръководството на БСП. 

„Това, че ръководството на БСП е болно от същата болест, както целият ни елит, и е далеч от обществото, е факт“, заключи Асланов. 

Той призна, че се надява да има промяна в БСП и като член на партията ще гласува за този кандидат за лидер, за когото повярва, че има воля да върне политическата сила в руслото на диалога, на идеите, на колективния метод. 

Асланов отказа да коментира слуховете, че Драгомир Стойнев ще наследи Сергей Станишев, защото е бил лично посочен от него, или пък, че председателят на Народното събрание Михаил Миков ще оглави левицата. 

„Защо пък жена да не е начело на БСП, 123 години това не се е случвало, но защо не“, риторично попита той, след като за поста се появиха две кандидатури на социалистки - на Мая Манолова и Корнелия Нинова. 

В криза като че ли жените действат по-рационално, в трудни ситуации май се справят по-­ добре, смята Асланов и похвали Нинова и Манолова, че имат „доста и мъжки качества, могат да се бият, не че са побойнички, но са бойци“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати