23 Април 2024 г. Вторник

Учителка прави зелено училище в задния двор на имота си

2014-07-22 12:24:56

© БГНЕС, архив 

Преподавателка от престижно столично училище осъществява незаконно туроператорска дейност, като организира палатков лагер (зелено училище) за деца между 8 и 11-годишна възраст от учебното заведение в личния си частен имот. Това съобщават от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Лятното къмпингуване включва настаняване, хранене и допълнителни учебни занимания (образователна програма), които се осъществяват в крайно неприемливи условия.

Частната къща, която е собственост на учителката, се намира във великотърновското село Бряговица. Децата се настаняват в двора на имота в палатки, които се построяват от родителите им, е установила проверка на комисията. Констатирано е, че при лошо време учениците нощуват в четири стаи с по три легла. Ползват единствена баня с два душа и една тоалетна клетка.

Осигурените закуска, обед и вечеря се приготвят в кухнята на домакина, без необходимия контрол по отношение на безопасността, което поражда съмнения относно спазването на санитарно-хигиенните изисквания за тази дейност. Самото хранене се извършва в пригодено за целта помещение в къщата, а при хубаво време - на открито. За тези условия всеки един от родителите е заплатил „скромната" сума от 280 евро (без включен транспорт).

Освен осъществяването на туроператорска дейност, без нужната регистрация, учителката извършва и друго нарушение на Закона за туризма. Тя предоставя туристическа услуга в некатегоризиран туристически обект (към момента на проверката не е предоставила удостоверение за категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране на обекта), уточняват от КЗП.

Инспекторите на комисията изискали от преподавателката още договори с настанените деца и платежни документи за предлаганата услуга, както и удостоверение за регистрация за извършване на туроператорска/турагентска дейност и документи относно организирането и предлагането на туристическата услуга.

По случая КЗП е сезирала Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Националната агенция по приходите (НАП), Регионалния инспекторат по образованието - Велико Търново и Министерство на образованието.

Експертите на КЗП съветват родителите, когато изпращат децата си на ученически екскурзии, да изискват договора за организирано туристическо пътуване, сключен от училището с регистриран туроператор. Освен това трябва да им бъде представена и предварителната програма, по която ще се проведе организираното туристическо пътуване.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати