28 Март 2024 г. Четвъртък

Украински военен самолет летял до Боинга преди катастрофата

2014-07-21 17:25:35

Снимка: архив, Reuters


Украински изтребител Су-25 се е намирал на 3 до 5 км от малайзийския Боинг малко преди той да катастрофира, заяви генерал-лейтенант Андрей Картополов от Генералния щаб на руските въоръжени сили, цитиран от Франс прес и ИТАР- ТАСС.

Регистрирано е издигането на украински самолет Су-25 в посока на малайзийския Боинг, който тогава е бил отдалечен на 3 до 5 км. Су-25 може да достигне височина 10 000 м. Той въоръжен с ракети "въздух-въздух", които могат да поразят цели на разстояние до 12 км и гарантират унищожаването на целта до 5 км, каза Картополов, началник на Главното оперативно управление на руския Генщаб.

Това се потвърждава от видеокадри, получени от Ростовския център за наблюдение. Бихме искали да получим отговор на въпроса с каква цел украинският самолет е извършвал полет в граждански коридор и на едно полетно ниво с малайзийския Боинг, каза Картополов на пресконференция в министерството на отбраната.

Су-25 е щурмови самолет руско производство, предназначен за оказване на денонощна подкрепа на сухопътни части при пряка видимост на целта, а също така унищожаване на обекти със зададени координати при всякакви метеорологични условия. 

На мястото на разрушаване на пътническия самолет е бил регистриран нов въздушен обект, който е бил наблюдаван в продължение на 4 минути. Обектът се намирал над мястото на катастрофата с цел контрол на ситуацията. 

Данните от обективния контрол на руското министерство на отбраната сочат, че след като прелетял над Донецк, малайзийският Боинг се е отклонил от маршрута си с 14 км, посочи Картополов. Лайнерът започнал да губи скорост на 51 км от границата с между Украйна и Русия, сочат данните от Ростовския център за въздушно движение. 

По думите на Картополов причините за отклонението на самолета от курса му може да бъдат посочени само след разшифроване на черните кутии. По данни на руското министерство на отбраната Боингът е направил опит да се върне на зададения маршрут.

От момента на започването на падането на самолета до момента на изчезването му от екраните на радарите са минали три минути, добави Картополов.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати