26 Април 2024 г. Петък

Клиенти на КТБ се обединяват за съдебни дела срещу държавата

2014-07-21 14:53:19

Инициативен комитет обяви в изявление за медиите, че започва съдебни дела срещу държавата - прокуратурата, следствието, МВР и БНБ, за действия и бездействия по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ).

В имейла се посочва изрично, че засега комитетът запазва в тайна имената на присъединилите се лица и предприятия към колективния иск, защото емисари на същия кръг, от когото се жалвали, оказвали натиск и дори отправяли заплахи.

Има случаи и на оказван натиск от следователи и прокурори срещу служители.

В текста обаче ясно е посочено, че става въпрос за няколко структуро-определящи предприятия от военната промишленост, както и от служители в тези предприятия.

Към колективния иск досега са се присъединили фирми и заводи от Русе, Пловдив, Плевен, Сопот, Лясковец, Варна и др., които понасят щети заради организираната атака срещу КТБ.

Пряко засегнати са над 15 000 служители и работници само от ВПКПоне 150 000 са засегнатите в други сектори. Застрашена бе националната сигурност на страната, коментират още от комитета.

Те обявяват, че ще подадат колективен иск и до Окръжния съд като първа инстанция.

Но заявяваме, че нямаме доверие в българската правораздавателна системаНямаме доверие и в службите на МВР, които би трябвало да извършат разследване по случая.

Не им вярваме, защото са зависими от същия политико-икономически кръг, който предизвика скандалите и кризата. С действията си те застанаха на страната на този кръг, се казва в писмото до медиите.

За основния иск Инициативният комитет се е обърнал към адвокатска кантора в чужбина, която да заведе колективните искове и да отстоява интересите пред международния съд в Люксембург.

Базираме се на чл. 379/1/ от ГПК. Предявяваме иск от името на всички, които претендират че са увредени от дадено нарушение на извършителя, се посочва още в писмото.

Имаме семейства, които трябва да издържаме и досега сме разчитали на работата си. Фирмите, в които сме служители, бяха възпрепятствани финансово да осигурят изпълнението на договорена вече продукция, за която има подписани надлежни договори.

Кредитирането на тази дейност и осигуряването на ресурс за изпълнението на договорите бе гарантирано от КТБ. Досега проблеми с кредитната институция не само не сме имали, а всичко се е вършило в срок и с цел подпомагане изпълнението на договорите, изтъкват още авторите на изявлението.

Те очакват оставката на настоящото правителство и даване мандат на служебен кабинет и тогава ще излязат на открито пред обществеността и медиите, за да разкрият насилствените методи, с които си служат в момента МВР и прокуратурата, за да се сдобият със свидетелски показания.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати