Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow Бизнес arrow Клиенти на КТБ се обединяват за съдебни дела срещу държавата

Клиенти на КТБ се обединяват за съдебни дела срещу държавата

  Print E-mail
2014-07-21 14:53:19
източник: news.bg

Инициативен комитет обяви в изявление за медиите, че започва съдебни дела срещу държавата - прокуратурата, следствието, МВР и БНБ, за действия и бездействия по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ).

В имейла се посочва изрично, че засега комитетът запазва в тайна имената на присъединилите се лица и предприятия към колективния иск, защото емисари на същия кръг, от когото се жалвали, оказвали натиск и дори отправяли заплахи.

Има случаи и на оказван натиск от следователи и прокурори срещу служители.

В текста обаче ясно е посочено, че става въпрос за няколко структуро-определящи предприятия от военната промишленост, както и от служители в тези предприятия.

Към колективния иск досега са се присъединили фирми и заводи от Русе, Пловдив, Плевен, Сопот, Лясковец, Варна и др., които понасят щети заради организираната атака срещу КТБ.

Пряко засегнати са над 15 000 служители и работници само от ВПКПоне 150 000 са засегнатите в други сектори. Застрашена бе националната сигурност на страната, коментират още от комитета.

Те обявяват, че ще подадат колективен иск и до Окръжния съд като първа инстанция.

Но заявяваме, че нямаме доверие в българската правораздавателна системаНямаме доверие и в службите на МВР, които би трябвало да извършат разследване по случая.

Не им вярваме, защото са зависими от същия политико-икономически кръг, който предизвика скандалите и кризата. С действията си те застанаха на страната на този кръг, се казва в писмото до медиите.

За основния иск Инициативният комитет се е обърнал към адвокатска кантора в чужбина, която да заведе колективните искове и да отстоява интересите пред международния съд в Люксембург.

Базираме се на чл. 379/1/ от ГПК. Предявяваме иск от името на всички, които претендират че са увредени от дадено нарушение на извършителя, се посочва още в писмото.

Имаме семейства, които трябва да издържаме и досега сме разчитали на работата си. Фирмите, в които сме служители, бяха възпрепятствани финансово да осигурят изпълнението на договорена вече продукция, за която има подписани надлежни договори.

Кредитирането на тази дейност и осигуряването на ресурс за изпълнението на договорите бе гарантирано от КТБ. Досега проблеми с кредитната институция не само не сме имали, а всичко се е вършило в срок и с цел подпомагане изпълнението на договорите, изтъкват още авторите на изявлението.

Те очакват оставката на настоящото правителство и даване мандат на служебен кабинет и тогава ще излязат на открито пред обществеността и медиите, за да разкрият насилствените методи, с които си служат в момента МВР и прокуратурата, за да се сдобият със свидетелски показания.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?