20 Април 2024 г. Събота

Потвърдиха автентичността на разговор при сваляне на Боинга

2014-07-21 09:13:49

Снимка: Reuters


Американски експерти потвърдиха автентичността на записан от украинските служби за сигурност телефонен разговор между двама бунтовнически командири, доказващ, че хората им са свалили пътнически самолет, съобщи посолството на САЩ в Киев, цитирано от Франс прес.

"Аудиоматериалите, предоставени на медиите от украинската служба за сигурност, бяха проучени от анализатори от разузнавателните среди, които потвърдиха, че става въпрос за  автентични разговори между известни сепаратистки лидери, основавайки се на съпоставка със записи на известни сепаратисти", посочи в изявление посолството.

Според изявлението, основната теза, основаваща се върху няколко елемента, е, че самолетът, изпълняващ полет МН17 (на "Малейжа еърлайнс"), вероятно е свален от ракета "земя-въздух" "Бук" (SA-11 по спецификацията на НАТО), изстреляна от територията, контролирана от сепаратистите в Източна Украйна. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) публикува в четвъртък вечерта прехванат разговор, както тя каза, между двама бунтовнически водачи, след като е било посетено на мястото на катастрофата.

- "Момчетата от контролния пункт Чернухино са свалили  самолета. Той се е разпаднал във въздуха", казва единият от тях.
- "Майор".
- "И тогава?, пита другият - "Грек".
- "Това е 100 процента граждански самолет (. . .)".
- "Има ли оръжие?"
- "Не, нищо, само цивилни вещи".
- "А документи?"
- "Има един на индонезийски студент".

Този запис е предхождан от разговор между бунтовническия шеф  Игор Безлер - руски гражданин, който говори с полковника от руското военно разузнаване Василий Геранин - според Киев негов агент за свръзка.
- "Свалихме самолет (. . .) Тръгнаха да го търсят и да направят снимки", казва Безлер.

Представяйки тези материали, ръководителят на СБУ Валентин Наливайчено заяви, че става дума за разговори между "офицери от  ГРУ (руското военно разузнаване), прехванати и записани в  съответствие със закона".

Номерът на полет МН-17 на катастрофиралия в Украйна самолет Боинг-777 няма да бъде използван в бъдеще, съобщи ИТАР-ТАСС. Пресслужбата на "Малейжа еърлайнс" съобщи, че тази мярка, чиято цел е да бъде почетена паметта на загиналите пътници и членове на екипажа, ще влезе в сила на 25 юли. Всички полети  Амстердам-Куала Лумпур ще бъдат вече с номер МН-19.

Авиокомпанията допълни, че няма да има промени в честотата на полетите между Амстердам и Куала Лумпур и че ще продължи да обслужва всеки ден полети между двата града, предаде Асошиейтед прес.

През март "Малейжа еърлайнс" извади от употреба кодовите имена МН-370 и МН-371 след изчезването на самолет, пътувал от Куала Лумпур за Пекин с 239 души на борда. Нито една отломка от летателната машина не бе намерена, но експерти, позовавайки се на сателитни данни, смятат, че тя се е разбила в Индийския океан.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати