24 Април 2024 г. Сряда

Сепаратистите отнесоха всички тела от сваления MH17

2014-07-21 09:10:57

Снимка: Reuters


Сепаратистките бунтовници са изнесли всички 196 тела, открити от спасителите на мястото на катастрофата на  малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на украинските спасителни служби.
 
Журналисти от агенцията видели двама проруски бунтовници да товарят тела в чували на камиони на мястото на катастрофата вчера, след което ги откарали в неизвестна посока. Тази сутрин, според агенцията, не се виждат тела на мястото на катастрофата и спасителите претърсват полето само за части от тела. Наоколо не се виждали и въоръжени сепаратисти.

Кореспондент на АФП потвърди от мястото на падането на самолета, че не се вижда нито един труп, и че сепаратистите, които охранявали мястото, изглежда са си заминали.

Говорителката на украинската служба за извънредни ситуации Наталия Бистро заяви днес за Асошиейтед прес, че спасителите в територията, контролирана от бунтовниците, работят под натиск и са били принудени да предадат телата на въоръжените сепаратисти. 

"Къде ги отнесоха - не знаем", казва тя.

Железничари, цитирани от Ройтерс, съобщиха днес, че тела от мястото на катастрофата са били натоварени на хладилни жп вагони на гарата в град Торез, на 15 км разстояние. Очевидец видял пет сиви вагона на гарата, поне един от които явно бил с включено, работещо охлаждане.

"Товареха нещо и ни казаха да изчакаме", разказва очевидецът.

"Това са трупове. Докараха ги през нощта", казал пред Ройтерс дежурен служител от гарата на Торез. По думите му 
вагоните щели да бъдат траспортирани в посока на Иловайск - град още по на изток към границата с Русия.

По-рано днес бе съобщено, че украинското правителство и проруските сепаратисти са постигнали предварително споразумение за отстраняването на телата от мястото на катастрофата.
 
Вицепремиерът Володимир Гройсман потвърди, че тленните останки ще бъдат складирани в железопътни хладилни вагони. Те трябва да бъдат откарани в лаборатория в Харков, на повече от 250 км от мястото, извън територията под контрола на бунтовнците, предаде ДПА.

По думите му в района близо до село Храбове има около 900 бунтовници.

Информациите за разлагащите се тела под горещото лятно слънце дни наред предизвикаха възмущение по целия свят, особено в Холандия, откъдето са повечето от половината жертви, припомня Асошиейтед прес.

Агенцията цитира думите на украинския спасител Александър Пилюшни на мястото на катастрофата, който претърсва за телесни останки днес в района на Храбове, че вчера на бунтовниците отнело няколко часа докато откарат телата. Той и колегите му нямали избор, освен да ги предадат. 

"Те са въоръжени, а ние - не. Дойдоха, натовариха телата на камиони и ги откараха нанякъде", разказва той. 
Спасителите не могат да обяснят какво е станало с останалите 102 тела на загинали, които още не са открити.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати