26 Април 2024 г. Петък

Най-популярните научни митове, на които не бива да вярвате

2014-07-19 18:23:29

Чували сте ги милиони пъти. Някои от тях отдавна са опровергани официално, но все още се повтарят. Ето кои са най-популярните научни митове, на които не бива да вярвате.

Използваме само 10% от мозъка си. 

Вярно е, че има много неща, които не знаем за мозъка, но определено е ясно, че ежеедневно го ползваме целия. Това е органът, който има нужда от цели 20% от кислорода, който поемаме – просто няма логика само една десета от него да работи. А ако някой просто го мързи и не желае да реализира потенциала си, нека не обвинява за това анатомията.

Пълнолунието влияе на поведението на някои хора.

Често срещан мит, особено що се отнася до хора с психически отклонения. Чували сме, че водата в мозъка се влияела от фазите на луната. Мнозина пък твърдят, че престъпността нараства значително по време на пълнолуние. Всъщност обаче никога не е установена научна корелация, която да свързва пълната луна и странното поведение. Няма от какво да се притеснявате... освен ако не сте върколак :) 

Захарта прави децата хиперактивни.

Без какво не може нито един детски рожден ден? Торта, сладкиши, газирани напитки и крещящи до полуда малчугани. Оказва се обаче, че връзка между захарта и хиперактивността на децата днес изобщо не е научно доказана. Някои експерти отдават поведението им просто на вълнение, когато се съберат на групи. Други твърдят, че в сладкишите се слага кофеин и именно той е причината, а не захарта. Всичко това обаче не означава, че трябва да позволите на детето си ден и нощ да се тъпче със сладко.

Светкавица никога не пада два пъти на едно и също място.

На Запад използват този мит като идиом за това, че ако нещо лошо се е случило веднъж, не може да се случи два пъти. За съжаление той няма нищо общо с истината. По-високи обекти като дървета или небостъргачи могат да бъдат ударени от светкавица безброй пъти. Ипайър Стейт Билдинг например „страда” от природното явление по 100 пъти на година. 

Косата и ноктите продължават да растат след смъртта.

За да растат косите и ноктите, трябва човек да яде и храносмила и изобщо организмът му да извършва физиологически процеси. Причината да изглежда, че това се случва и след смъртта е, че кожата изсъхва и се отдръпва. Много погребални агенции нанасят овлажнител по трупа с цел да не се наблюдава въпросния ефект.

Пукането на кокалчетата на пръстите може да доведе до артрит.

Макар да изглежда логично, до момента научните изследвания не са доказали, че между това действие и болестта същетсвува реална връзка. През 1998 г. ученият Доналд Унгер разкрива, че е пукал кокалчетата на лявата си ръка в продължение на 60 години, но никога тези на дясната. При проверката се оказва, че няма никаква разлика в здравината на ставите. 

Ако глътнем дъвка, на организма ни ще са му нужни 7 години, за да я смели.

Дъвките изобщо не се смилат. Освен малка част захар, няма кой знае какво, което организмът да може да използва. Просто ще премине през храносмилателната и после през отделителната система. Това не означава, че е много добра идея да гълтате дъвка. Всъщност, подобно нещо би могло да ви навлече здравословни проблеми.

Антибиотиците убиват вируси.

По дефиниция антибиотиците убиват бактерии. Настинката и грипът се причиняват от вируси и не се влияят от приема на антибиотици. Според някои изследвания той дори би могъл да навреди повече. Разбира се, има и медици, които са на противоположното мнение.

източник: expert.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати