19 Април 2024 г. Петък

"Лудогорец" започва А група с обиколка пред останалите

2014-07-19 09:29:15

"Лудогорец" отново е с поне обиколка пред останалите отбори, Lap.bg

 

 

 

С всеки следващ сезон българското футболно първенство пропада с все по-големи крачки - както в икономически, така и в спортно-технически план. Новият шампионат, който започва днес с 12 отбора, също няма да отстъпи от тази тенденция.

Преди година наред с традиционно нестабилните влизащи от Б група отбори рекордьорът по титли ЦСКА се намираше в изключително тежка ситуация и бъдещето му до последно беше под въпрос. Сега с много условности и компромиси новаците "Марек" и "Хасково" получиха лиценз за участие в А група, но поне три "основни" клуба висят на ръба на пропастта.

Най-тежко е положението в Пловдив, където местните "Ботев" и "Локомотив" претърпяха катаклизми в последните седмици. Не по-малко обвита в неизвестност е ситуацията при столичния "Локомотив". Изгубилите своя блясък грандове ЦСКА и "Левски" за поредна година призоваха за повече време и търпение, тъй като "градят отбор от нулата" и "правят селекция в движение". "Литекс" няма организационни проблеми, но показва неубедителна игра и слаби резултати под ръководството на Красимир Балъков.

Шампионът от последните три години "Лудогорец" отново изглежда с поне една обиколка пред останалите, а единственият друг отбор, който изглежда подготвени да застане на стартовата решетка, е "Берое". Това е в общи линии картината преди началото на новия сезон в българското първенство. С намален състав, но с обичайните занижени очаквания в море от посредственост.

В допълнение ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ) и мажоритарния й собственик Цветан Василев се отрази и върху излъчването на шампионата. Поискалите собствената си несъстоятелност TV7 и News7 ще излъчват по два мача на кръг - един в събота и един в неделя. Това обаче едва ли ще продължи дълго.

Очаква се тригодишният договор за телевизионните права, който влиза във втората си година, да бъде прекратен. Изпълнителният директор на компанията "Футбол про медиа" Атанас Караиванов обяви, че ТВ7 има срок до 15 август да изплати 2.5 млн. лева, които трябва да бъдат преведени на клубовете. По думите му останалите национални телевизии вече са проявили интерес да вземат правата. Те обаче със сигурност няма да предложат оферта, която да се доближи до настоящата, тъй като ТВ7 раздаваше необосновано големи суми, преди балонът да се спука.

Под тепетата

В последните две години "Ботев" се утвърди като един от най-добре финансираните отбори в българския футбол. Изгради се нова тренировъчна база в квартал Коматево за 8.5 млн. лв., а Цветан Василев правеше заявка за дългогодишен проект с амбиции да стане печеливш. Част от дългосрочните проекти за развитието на клуба включваше строежа на нов стадион за 18 700 зрители на мястото на стария стадион, който беше взет на концесия за 35 години. Мащабните планове обаче бързо се сгромолясаха, а феновете на "канарчетата" рязко се върнаха към спомените за тежките времена при управлението на Димитър Христолов.

От скъпи трансфери на високоплатени играчи и наемането на треньори със също толкова солидни финансови условия "Ботев" бързо превключи в режим "икономичен". Ръководството на клуба обяви значително свиване на бюджета и преструктуриране на дейността. Очаквано дойде оттеглянето на назначения само месец по-рано Любослав Пенев, който беше заменен от Велислав Вуцов. На всички играчи бяха предложени нови договори при поне три пъти по-ниски заплати. Абел Анисе, Луис Педро, Веселин Минев, Георги Сърмов и Ромарио Кортзорг вече не са част от клуба, а в близко бъдеще ще напуснат и останалите чуждестранните играчи. 

Президентът Иван Джиджев и изпълнителният директор Тервел Златев обявиха, че с изготвения икономичен план и чрез прогнозните приходи клубът ще може да оцелее през този сезон. По-нататъшното съществуване остава обвито в неизвестност и заплануваният дългосрочен проект вероятно ще се окаже доста по-краткосрочен от други подобни като "Нафтекс" и "Черноморец". В спортно-технически план целите пред "Ботев" вече са място в първата осмица, или иначе казано - да не изпадне. Това едва ли ще бъде проблем, тъй като отборът запази доста качествени играчи, а освен това нивото на поне половината от останалите тимове е значително по-отчайващо.

Още по-голям е хаосът в другия пловдивски тим "Локомотив". Собственикът Константин Динев изпълни желанието на феновете и напусна клуба, като предостави акциите на сдружението "Бъдеще за Локомотив". По какъв начин ще бъде гарантирано това бъдеще така и не става ясно, тъй като клубът няма генерален спонсор, нито дори желаещи кандидати. Председателят на организацията Диан Колев обяви, че бюджетът за предстоящия сезон е осигурен. Той обаче не спомена конкретни цифри, а само четири източници на приходи.

"Първото са феновете на клуба. Стартирали сме кампания за картите, с които хората могат да помогнат много на отбора. Втората част е кръг от бизнесмени, които ще дават определени суми всеки месец, примерно по 1000 лева. Третият вариант е свързан с малка група хора, които ще могат да помагат с по-големи суми. Четвъртото направление е за привличане на хора, които не споделят идеята за "Локомотив", но биха искали да си партнираме - дали ще е с реклама или друго", обясни Колев. С подобен план на аматьорско ниво без ясна визия за бъдещето в тази си форма "Локомотив" едва ли има шанс да просъществува дълго време.

Грандове без гранд

Ситуацията в двата най-успешни български клуба, "Левски" и ЦСКА, е обичайната за последните години - една дузина нови попълнения, селекция в движение, лоша подготовка и традиционните призиви за по-голямо търпение, тъй като "се гради отбор от нулата".

Георги Иванов-Гонзо се завърна на "Герена"Берое" дори се стигна до напрежение между феновете и директорите. Мурсия призова за търпение, за да може отборът да добие желания облик. "Трябва да бъде ясно, че правим отбор от нулата. Заедно сме само от един месец, а за да имаме отбор, ще ни трябва и време. Подобряването обаче става само на базата на победите и се надявам това да се случи при нас", заяви той пред "Канал 3" след Хасково". 

В ЦСКА превърналият се в застраховка израз "оздравителна година" ще бъде актуален и през настоящия сезон. Старши треньорът Стойчо Младенов изрази разочарованието си, че за поредна година червените ще стартират до голяма степен с нов състав. От отбора си тръгнаха Томаш Черни, Райс Мболи, Жереми Фо-Поре, Джаксън Менди, Ивайло Чочев, Емил Гъргоров и Омар Косоко, а Тодор Янчев прекрати кариерата си. На техните места бяха привлечени дванадесет състезатели, по-голямата част от които с екзотичен произход и спортни качества. Сред тях се открояват футболисти от Кабо Верде, Люксембург и Суринам.

"За съжаление това е орисията на ЦСКА в последните години. На мен най-малко ми се иска това да става, иска ми се да надграждаме. Да се надяваме, че това, което се направи през миналата година и продължава да се прави - да се стабилизира финансово клубът, информацията е много положителна в това естество. Същевременно да се започнe да се работи по базите и по стадиона, за да може ЦСКА да се развива и да бъде отново грандът, който всички искаме да бъде", заяви Младенов преди мача със "Зимбру" в Лига Европа. През миналия сезон червените сглобиха на пожар качествен за нивото на А група състав, който завърши на второ място. През този шампионат обаче подобно класиране на този етап изглежда трудно постижимо.

Без конкуренция

Шампионът "Лудогорец" отново изглежда непоклатим на върха. Разградчани запазиха всичките си играчи от миналогодишния състав, към който прибавиха на пръв поглед качествени футболисти, част от които вече се  отличиха с добро представяне. Отборът направи добра подготовка със солидни победи, а в първия си официален мач без особени усилия и далеч от максималните си възможности победи шампиона на Люксембург "Дюделанж"Лудогорец" има достатъчно дълга скамейка, за да не срещне сериозни трудности срещу повечето си съперници в първенството.


На фона на тази картина "Литекс" се очакваше да бъде основният конкурент на шампионите. Ловешкият тим обаче разочарова с представянето си под ръководството на Красимир Балъков. Оранжевите преминаха трудно през първия квалификационен кръг на Лига Европа, но са на път да отпаднат още във втория, след като загубиха от унгарския "Дьошдьори"Лудогорец", който изглеждат подготвени за старта на сезона, е "Берое". Старозагорци впечатлиха с играта и резултатите си в контролите - победи срещу "Левски" и "Литекс" и равенство срещу ЦСКА, в което червените бяха тотално надиграни. Петър Хубчев подсили на всеки пост основния си състав от миналия сезон. Отборът изглеждаше дисциплиниран и добре подготвен физически по време на подготовката, така че в тази ситуация има отлични шансове да се бори за челните позиции.

"Славия" по традиция няма да се бори за призово класиране, но няма да бъде замесен и в битката за оцеляване. Подобна съдба се очертава и пред "Черно море", докато още отсега новаците "Марек" и "Хасково", както и обвитият в неяснота "Локомотив" (София) изглеждат абонирани за последните три места.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати