20 Април 2024 г. Събота

Българският юношески футбол се завръща на европейската сцена

2014-07-19 09:18:22

Едно от малкото обнадеждаващи събития за българския футбол започва днес, когато юношеският национален отбор до 19 години ще се изправи срещу Германия в първия си мач на европейското първенство в Унгария. 

Футболистите на треньора Александър Димитров стигнаха до финалите на турнира, в който право на участие имат едва осем отбора. Освен с Германия българите са в група с настоящия европейски шампион Сърбия и Украйна. Първият двубой ще бъде излъчен от "Евроспорт" тази вечер от 21.15 часа.

Юношите на България в тази възраст се завръщат на европейската сцена след шестгодишно отсъствие и това само по себе си е достатъчно мотивиращо, но и изискващо.

"Класирахме се на тези финали с атакуваща игра и надиграване с нашите връстници. Няма да променяме този стил, който ни носи успехи. Оценяваме това, че имаме много трудни опоненти, които са европейски шампиони в последните години във възрасти, близки до нашата. Но няма да се притесняваме по никакъв начин от тях и ще показваме своя стил на игра", заяви на пресконференция през седмицата треньорът Димитров.

Първото изпитание за момчетата му ще е шампионът от 2008 г. на Германия, които най-малкото ще са вдъхновени от постижението на мъжкия национален отбор на световното първенство.

"За всичките ни съперници в групата казвам едно и също - уважение за техните качества, но по никакъв начин не се притесняваме. Всички те трябва да ни надиграят и победят, ако искат да преминат през нас", заяви Димитров, цитиран от сайта на БФС.

Германците ще участват в тази възрастова група за второ поредно издание и са настроени за голям успех. "Когато преди година започнахме работа с този отбор първото ни пътуване беше до Унгария. Тогава целта ни беше да се върнем и да играем на европейското и сме доволни, че го постигнахме", заяви треньорът на отбора Маркус Зорк, в чийто отбор има много вицешампиони до 17 г. от 2012 г.

 Българският наставник Димитров заяви, че отборът ни не е аутсайдер, но и не лети в облаците. При пристигането в Унгария той обяви, че силната страна на отбора е дългогодишната работа. 

"Аз съм с тези момчета от четири години. Това е много важно. Познаваме се много добре. Ние сме едно голямо семейство, вярваме си един на друг. Това е нашата тайна", каза той на пресконференцията в Унгария, цитиран от сайта на УЕФА.

Капитанът и вратар на тима Александър Любенов, както и полузащитникът Никола Колев увериха, че атмосферата в отбора е отлична, играчите се чувстват спокойни и подготвени. Целта им е класиране за следващата фаза, съответно и за световното в Нова Зеландия.

"Ние сме играли срещу тези отбори и много добре знаем силните и слабите им страни. Нямаме никакви притеснения. Искаме да представим България по най-добрия начин, а не просто да участваме. Излизаме за победа, независимо кой е противника", сподели Колев.

Александър Димитров призова за търпение и позитивно отношение към този отбор, независимо от представянето на европейското първенство.

"Момчетата няма как да не допускат грешките на растежа. Ние трябва да продължим да ги развиваме и да се отнасяме с нужното внимание", каза той преди заминаването.

Останалите мачове са срещу Украйна на 22 юли от 23 часа и срещу Сърбия на 25 юли от 21.15 часа.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати